10 sfaturi pentru a croșeta
Croșetatul este o tehnică care constă în țeserea cu un instrumentul special, folosind lână sau alt fir textil. Dacă doriți să aflați mai multe despre această activitate, de ce anume aveți nevoie și cele mai practice sfaturi pentru a croșeta, citiți în continuare!
Materiale de bază pentru croșetat
Să începem prin a cunoaște elementele de bază ale tehnicii de croșetat. Fără ele, este imposibil să croșetăm.
Lână sau alte fibre
Pe piață, există o mare varietate de fire din fibre acrilice, fibre animale și fibre vegetale. În acest ultim grup, favoritele sunt cele din bambus, deoarece nu provoacă iritații pielii.
Deoarece majoritatea fibrelor sunt produse de amestecuri, pentru a le identifica, trebuie doar să citiți eticheta de pe rolă. Cu cât conțin mai mult bambus sau bumbac, cu atât sunt mai bune!
Andrele
Veți fi surprinși de diversitatea andrelelor pe care le veți găsi pentru croșetat. Există andrele din plastic, metal, lemn și ergonomice (acestea sunt cele mai confortabile).
În funcție de material, selectați modelul pe cel mai potrivit. Dacă nu știți ce să luați, citiți recomandarea de pe eticheta rolei de fibră.
Cu cât firul pe care îl utilizați este mai fin, cu atât andrelele trebuie să fie mai subțiri. De asemenea, țineți cont întotdeauna de calitatea acestora.
- Pentru bumbacul foarte fin, andreaua potrivită este de 0,6, 0,75 sau 1 milimetru.
- Pentru bumbac fin sau fire similare, căutați andrele de 1,25, 1,50 sau 1,75 milimetri.
- Pentru firele cu grosime intermediară, este potrivită o andrea de 2, 2,5, 3 sau 3,5 milimetri.
- Pentru fire cu grosime intermediară cu ochi dublu, cumpărați andrele de 4, 4,5 sau 5 milimetri.
- Pentru lână răsucită, cumpărați andrele de 9 sau 10 milimetri.
- Pentru mohair și lână cu două fire, alegeți andrele de 6, 7 sau 8 milimetri.
- O andrea de 12 sau 15 milimetri va fi utilă pentru firele din care croșetați pulovere.
Sfaturi pentru a croșeta
1. Evitați nodurile
Înainte de a începe croșetatul, este foarte practic să faceți un ghem din fibrele textile. Puteți face această sarcină cu mâna sau, mai bine, cu un fus. Oricum ar fi, veți evita încurcăturile tipice pentru începători.
Recomandăm: 6 idei ca să faci inele pentru șervețele
2. Eliminați obstacolele
Aveți grijă la tot ceea ce poate reprezenta un obstacol. De exemplu, brățările și inelele sunt accesorii care tind să agațe firul. Dacă aveți părul foarte lung, pieptănați-l și legați-l. De asemenea, ține-ți pisicile în afara spațiului în care croșetați.
3. Așezați bine firul
Poziționați ghemul în așa fel încât să se desfacă ușor în timp ce croșetați. Dacă croșetați într-un fotoliu, aveți două opțiuni: puneți ghemul pe podea, lângă picioare sau în poală. Dacă vă aflați în mișcare, puneți materialul într-o geantă de mână.
4. Înlocuiți andrelele atunci când este necesar
Cei neexperimentați tind să exercite prea puțină sau prea multă forță. Dacă rezultatul este foarte strâns, optați pentru andrele mai groase și invers.
Este interesant să încercați diferite andrele înainte de un nou proiect. Acest lucru este esențial pentru ca dimensiunea ochiurilor să fie adecvată.
Evitați schimbarea andrelelor la jumătatea drumului. În caz contrar, ochiurile vor fi diferite. Chiar și alternarea cu andrele de aceeași dimensiune, dar de la un alt producător, ar putea cauza probleme.
5. Numărați toate punctele și marcați inițialele
Indiferent dacă sunteți începători sau specialiști, marcați întotdeauna primul punct. De asemenea, numărați ochiurile la sfârșitul fiecărei runde pentru a verifica dacă nu ați tricotat greșit.
6. Remediați greșelile
Este normal să faceți o greșeală în acest proces. Dar există un remediu pentru orice. Desfaceți ochiurile până ajungeți pe rândul în care se află problema și încercați din nou.
7. Experimentați
Nu numai că este permis, dar este minunat să experimentați și să vă dezlănțuiți creativitatea. Pe măsură ce exersați, nu veți mai fi începători.
Îndrăzniți următoarele:
- Variați culorile unui model.
- Alegeți diferite fire.
- Adăugați sau omiteți detalii. De exemplu, dacă un model are nevoie de franjuri care nu vă plac, înlocuiți marginea.
- Adăugați dungi unui model simplu, variați ochiurile, accesorizați un pulover cu mâneci lungi în loc de mâneci scurte sau transformați decolteul.
8. Cumpărați suficient material
Este de preferat să fie în plus și să nu lipsească. Prin urmare, faceți calculele foarte bine, astfel încât să nu rămâneți fără lână sau alte fibre la jumătatea drumului. Dacă se întâmplă acest lucru, puteți să nu obțineți aceeași nuanță.
9. Adoptați o postură corectă
Adoptarea unei posturi adecvate este vitală pentru sănătate. Încercați să stați într-o poziție confortabilă, pe un scaun cu spatele drept, fără a vă apleca înainte.
10. Nu croșetați mai multe lucruri simultan
Este o ispită frecventă. Dar adevărul este că trebuie să stabiliți limite. O modalitate bună de a face acest lucru este lucrând la maxim trei sau patru proiecte simultane. În caz contrar, nu veți termina nimic.
Sfaturi și tehnici pentru a croșeta pentru începători
Unii vă vor spune că este foarte dificil, dar trebuie doar să cunoașteți și să practicați strategiile de bază pentru a începe. Spuneți adio fricii!
Montarea
Acesta este punctul de plecare. Există diferite tehnici de montare. Una dintre ele constă în trecerea firului peste degetul arătător al mâinii auxiliare și apoi mutarea firului peste degetul mare (de jos în sus). Imediat, cu restul degetelor acelei mâini, apucați ferm cele două fire. Apucați andreaua cu cealaltă mână și băgați-o în bucla din jurul degetului mare.
Cu andreaua, ridicați firul care iese lângă degetul arătător, trăgându-l. La pasul următor, introduceți-l în bucla degetului mare. Eliberați și întindeți ușor firul până când ochiul este slăbit deasupra andrelei.
Ochiuri în lanț
Reprezintă baza tuturor proiectelor de croșetat. Este cel mai ușor model și este utilizat pentru a începe un nou rând. Repetați ori de câte ori credeți că este necesar.
Punctul de jos
În lumea croșetatului, se mai numește și jumătate de ochi. Este folosit pentru a crea o țesătură groasă și densă. În plus, va fi aliatul vostru atunci când vine vorba de trecerea la rândul următor și de nivelarea variației înălțimii.
Recomandăm: Activități extracuriculare pentru preadolescenți
Punctul înalt
Ochiul este de două ori mai mare și este folosit pentru a obține o țesătură mult mai slabă.
Terminarea
Când ați terminat, nu uitați să încheiați firele libere de la margine. Pentru această sarcină, utilizați un ac de cusut.
Conectați-vă cu oameni care croșetează
Nimic mai productiv decât întâlnirea cu alți oameni care croșetează. Amintiți-vă că veteranii în domeniu au cunoștințe și experiențe nesfârșite care vă pot ajuta să realizați o treabă excelentă.
Alăturați-vă grupului de croșetat din comunitatea voastră sau participați la forumuri sau la alte evenimente pentru a învăța modele noi. Chiar dacă ați croșetat de ani de zile, veți descoperi lucruri noi și la modă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- García E. Tejiendo grabados. Cualidades expresivas del ganchillo en los procesos de grabado. España: Universidad Politécnica de Valencia; 2017.
- Martínez A, Bernabeu J, García A, Gálvez S, Garre A, Lobato M, Marín M, Neira M, Vázquez J. Las matemáticas dle ganchillo. España: I.E.S. Dos Mares; 2013.
- Spanger M, Garavito C. Cartilla ilustrativa: ganchillo, nudos y cestería calceta de plátanos. Colombia: Ministerio de Comercio, Industria y Turismo; 2011.