11 sfaturi pentru organizarea casei care funcționează - Doza de Sănătate
 

11 sfaturi pentru organizarea casei care funcționează

Simți că locuința ta este întotdeauna dezordonată și dezorganizată? Dacă da, pune în aplicare aceste sfaturi pentru a-ți organiza mai bine casa!
11 sfaturi pentru organizarea casei care funcționează

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Uneori, organizarea casei poate părea o muncă nesfârșită. Indiferent cât de mult ai curăța, simți că lucrurile sunt din nou dezordonate și că locuința ta este întotdeauna dezorganizată. Prin urmare, îți oferim în rândurile de mai jos 11 sfaturi pentru organizarea casei care chiar funcționează.

Nu există o strategie unică pentru a-ți organiza casa, deoarece totul depinde de personalitate. Cu toate acestea, unele sfaturi sunt esențiale pentru toată lumea și aplicarea lor te poate ajuta să-ți organizezi eficient casa.

11 sfaturi pentru organizarea casei care funcționează

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să identifici zonele casei care te enervează cel mai mult. Analizează-le cu atenție și apoi gândește-te la soluțiile posibile. Nu încerca să organizezi întreaga casă simultan. Dedică timp fiecărui loc în parte. Abordează locurile unul câte unul, chiar dacă va dura câteva zile.

De asemenea, este important ca persiști în deciziile pe care le iei, astfel încât să nu ajungi să ai din nou o casă dezorganizată. Având în vedere aceste aspecte, poți folosi următoarele sfaturi pentru organizarea casei.

1. Nu depozita lucruri pe care nu le mai folosești.

Bărbat care lipește cutii
Dulapurile sunt adesea pline de lucruri inutile. Dacă nu folosești ceva, este timpul să îl donezi.

Cu siguranță ai nenumărate lucruri pe care nu le mai folosești stocate într-un dulap sau în cutii. Acest lucru se întâmplă adesea pentru că speri să le folosești din nou sau pentru că îți trezesc amintiri: cărți, ornamente, documente, haine vechi sau chiar CD-uri pe care nu le mai asculți, deoarece asculți muzică doar pe telefonul mobil.

Toate aceste lucruri pe care nu le mai folosești, dar le stochezi, ocupă spațiu pe care îl poți folosi pentru altceva sau pe care îl poți curăța. Dacă un lucru este depozitat într-o cutie sau într-un dulap, va rămâne cel mai probabil acolo mult timp, ocupând inutil spațiu. Vei vedea obiectul de fiecare dată când încerci să-ți organizezi casa și îl vei stoca din nou luni sau chiar ani. Cel mai bine este să arunci sau să donezi obiectele nefolosite.

Dacă cineva îți dă cadouri sau cumperi ceva nou, scapă imediat de obiectul asemănător vechi. Donează-l sau aruncă-l dacă nu mai funcționează. Nu-l păstra „pentru orice eventualitate”.

2. Pune lucrurile în același loc pentru a-ți organiza casa.

Agățătoare de chei
Lasă-ți cheile și portofelul mereu în același loc.

O mulțime de obiecte ajung în casă în fiecare zi, de la chei și portofele, la cumpărături, plicuri sau serviete. Găsește un loc potrivit pentru toate, chiar dacă le iei cu tine atunci când pleci. De exemplu, pune un suport pentru chei lângă ușă sau un raft pentru poșetă și un raft pentru reviste. Nu lăsa totul să se acumuleze pe o masă sau pe un scaun.

„Pentru fiecare minut petrecut cu organizarea, se câștigă o oră.” -Benjamin Franklin

3. Depozitează lucrurile în funcție de frecvența lor de utilizare.

Organizează-ți dulapurile și sertarele în mod inteligent. Asigură-te că ceea ce utilizezi în fiecare zi este la îndemână. Poți păstra ceea ce folosești rar pe raftul dulapului la care poți ajunge doar cu un scaun. Dacă stochezi lucrurile pe care le folosești rar la un loc cu cele pe care le folosești frecvent, va trebui să scoți totul atunci când ai nevoie de ceva.

4. Împarte sertarele și rafturile pentru a-ți organiza casa.

Sfaturi pentru organizarea casei în mod inteligent
Utilizarea separatoarelor de sertare ajută la menținerea în ordine a obiectelor depozitate.

Nu depozita toate lucrurile la un loc în sertare și pe rafturi. Folosește separatoare pentru mai multă organizare. Acest lucru îți va permite să utilizezi mai bine spațiul și să nu îngrămădești lucrurile.

„Toate sertarele din casă ar trebui să aibă separatoare.” -Christopher Lower

5. Nu îngrămădi lucrurile pe mese.

Birou dezordonat și murdar
Oamenii tind să adune obiecte pe mese cu scopul de a le folosi curând. Însă acest lucru nu se întâmplă niciodată.

Una dintre cele mai frecvente tentații este aceea de a pune totul pe masă. Deși intenția este să faci asta temporar, în cele din urmă, masa va fi întotdeauna aglomerată. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Creează o regulă în acest sens.

Julie Isaac, creatorul blogului Our Uncluttered Home, recomandă plasarea unor flori sau mici decorațiuni pe mese pentru a nu mai putea depozita și alte obiecte.

6. Nu cumpăra cutii de depozitare până nu arunci tot ce nu folosești.

Înainte de a cumpăra o cutie sau o piesă de mobilier pentru depozitare, asigură-te că ai scăpat deja de tot ceea ce nu mai folosești. Dacă ai mai mult spațiu de stocare decât ai nevoie, probabil că vei strânge o mulțime de lucruri inutile. În consecință, vei crea o altă problemă de organizare.

7. Alocă sarcini pentru a organiza casa.

Calendar pentru treburile casnice
Planificarea sarcinilor casnice este o modalitate excelentă de a te asigura că locuința ta este întotdeauna curată și organizată.

Dacă familia ta nu te ajută deja cu treburile, atribuie sarcini de curățenie fiecărui membru. Cineva ar trebui să ridice vasele de pe masă, altcineva să le spele și altcineva să le pună la loc. Cineva curăță băile, iar altcineva bucătăria. De asemenea, toată lumea ar trebui să fie responsabilă de curățarea propriilor camere și pregătirea propriilor paturi.

Această regulă trebuie aplicată cu strictețe. Dacă un membru al familiei nu o respectă, ceilalți ar putea găsi o scuză pentru a nu-și face treaba.

8. Pune lucrurile la loc după ce le folosești.

Un obicei confortabil, dar prost este să lași treburile pentru mai târziu. Problema este că „mai târziu” nu vine niciodată. Prin urmare, ar trebui să le ceri copiilor să își strângă jucăriile după ce au termina joaca. Nu le permite să lase vasele pe masă după ce au terminat de mâncat și spală vasele și ustensilele imediat după ce ai terminat de gătit.

Sarcinile pe care le atribui fiecărui membru al familiei ar trebui să fie îndeplinite imediat, nu mai târziu.

9. Nu strânge umerașe goale.

Umerașe nefolosite
Umerașele în plus ocupă spațiu în dulap, pe care îl poți folosi pentru depozitare.

De fiecare dată când aduci haine acasă de la spălătorie sau cumperi haine noi, apar și umerașe în plus. Astfel, fără să-ți dai seama, ajungi să ai mai multe umerașe decât haine și dulapul devine din ce în ce mai neîncăpător. Du umerașele înapoi la spălătorie sau lasă-le la locurile de reciclare.

10. Nu folosi garajul sau mansarda pentru a depozita toate obiectele inutile.

Sfaturi pentru organizarea casei începând din garaj
Garajele sau mansardele sunt zone utile, motiv pentru care nu ar trebui să le folosești doar pe post de depozite.

Dacă locuiești într-o casă cu garaj sau mansardă, ai impresia că aceste zone sunt create pentru a stoca lucrurile pe care nu le folosești. Gândind astfel, vei ajunge să transformi aceste încăperi în spații dezorganizate, pline de obiecte care nu vor mai fi niciodată folosite.

Pur și simplu scapă de lucrurile vechi, așa cum am explicat mai sus. Garajul și mansarda fac parte, de asemenea, din casă. Nu le transforma în depozite.

11. Dedică o zi pe an organizării.

Chiar dacă aplici cele mai bune strategii pentru a-ți organiza casa, este inevitabil să nu reapară dezordinea. De aceea, ar trebui să dedici o zi din an pentru a verifica și a te asigura că nu ai acumulat lucruri inutile, că rafturile și sertarele sunt organizate și că totul este la locul său.

Acum este timpul să începi să-ți organizezi mai bine casa! Verifică fiecare spațiu și decide de unde să începi. Ne vei mulțumi mai târziu pentru aceste sfaturi pentru organizarea casei!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.