Logo image
Logo image

12 cauze ale buzelor umflate

4 minute
De obicei, buzele umflate sunt cauzate de factori care pot fi controlați fără nicio problemă. Totuși, aveți grijă la simptomele suplimentare!
12 cauze ale buzelor umflate
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Aproape toată lumea a avut buzele umflate la un moment dat și nu a știut ce să facă. Vă prezentăm 12 cauze ale buzelor umflate!

Deși buzele umflate nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, nu reprezintă un simptom care trebuie ignorat. Dacă inflamația este foarte proeminentă, este însoțită de alte simptome sau durează mult timp, este necesară intervenția medicală.

În cele mai multe cazuri, putem rezolva problema acasă, folosind, de exemplu, comprese reci. Alteori este necesară evitarea contactului cu anumiți agenți.

12 cauze ale buzelor umflate

1. Vremea

Temperatura mediului înconjurător influențează starea buzelor. Prea multă căldură sau frigul excesiv poate duce la apariția buzelor umflate sau crăpate. Acest lucru îi afectează mai mult pe unii oameni, dar în toate cazurile se recomandă menținerea zonei hidratate.

2. Răni sau vânătăi

Bubițele pe buze sunt o altă cauză a umflăturilor. De multe ori trec neobservate, dar efectul lor se manifestă sub formă de inflamație. Nu este neobișnuit ca o persoană să își muște din greșeală buzele.

Some figure
Expunerea la temperaturi extreme poate să inflameze buzele dacă nu sunt luate măsuri de precauție suficiente.

3. Uscăciune sau arsuri

Buzele se umflă și când cineva petrece mult timp la soare. Acest lucru provoacă o arsură și unul dintre simptomele sale este inflamația.

Recomandăm: Cele mai bune remedii naturale pentru buze uscate

Se întâmplă și când bem ceva prea fierbinte. Chiar și alimentele acide sau condimentate generează acest efect, așa cum se întâmplă cu lămâia sau ananasul.

4. Reacție chimică

Substanțele chimice caustice pot duce la umflarea buzelor. De multe ori, intrăm în contact cu ele prin substanțe de curățare care stropesc și ajung in zona gurii. Simptomele sunt însoțite de vezicule ce provoacă durere și arsuri.

5. Alergii

Alergiile sunt una dintre cele mai frecvente cauze. Când alergenul este un aliment, inflamația apare în medie în 2 ore.

Dacă este un alt agent, cum ar fi un medicament sau o plantă, reacția poate fi văzută mai rapid. Dacă aveți dificultăți de respirație, trebuie să mergeți la urgențe.

6. Infecții

Cea mai frecventă infecție în această zonă este herpesul oral. În acest caz, există o leziune cu vezicule mici, o senzație de furnicătură și amorțeală.

Doar una dintre buze este inflamată. Și alte infecții, cum ar fi candidoza, provoacă umflarea buzelor.

7. Mucocel

Un mucocel este un nodul care apare în gură și de foarte multe ori provoacă umflarea buzelor. Nu poate fi eliminat ușor, deoarece se află în straturile interioare ale pielii.

Este rezultatul unui vas de sânge rupt sau al unei lovituri severe. Uneori dispare de la sine, dar poate deveni și cronic. Nu provoacă alte simptome.

8. Probleme orale

Abcesele dentare sau flegmoanele sunt concentrații de puroi. Ele generează multă durere și inflamație în zona din jur. Există și mici noduli în gingii.

9. Impetigo

Buzele umflate pot fi cauzate și de impetigo. Aceasta este o boală infecțioasă a pielii care provoacă mai multe vezicule pline de lichid. Când acestea se usucă, apare o crustă gălbuie. Este mai frecventă la copii.

10. Ortodonție

În perioada de adaptare la aparatele ortodontice, pot apărea buzele umflate, mai ales când vine vorba de dispozitivele clasice. Este normal ca la început frecarea acestora de mucoasa bucală să provoace inflamații, afte sau răni.

11. Stres

Buzele umflate pot fi reacția organismului la stres. În mod similar, stările de anxietate accentuează bruxismul sau scrâșnirea involuntară a dinților, iar unul dintre efecte poate fi umflarea buzelor.

Recomandăm: Remedii pentru buzele crăpate: prevenire și tratare

12. Alte cauze

Pe lângă factorii deja menționați, alte posibile cauze ale buzelor umflate sunt următoarele:

  • Preeclampsie
  • Utilizarea piercingurilor
  • Cancer oral
  • Mușcături de insecte
  • Insuficiență hepatică, renală sau cardiacă
Some figure

 

Ce facem dacă avem buzele umflate?

Tratamentul buzelor umflate depinde de cauză. Dacă originea este o traumă sau o arsură, este suficient să aplicați comprese reci în zonă pentru dezumflare.

Consultați un medic în aceste 4 situații:

  1. Când buzele umflate persistă mai mult de 3 zile.
  2. Apare umflarea feței sau a altor părți ale corpului.
  3. Există dificultăți de respirație.
  4. Apare febra.

În cazul în care apar probleme dentare, este indicat sa vizitați cât mai curând medicul dentist. Sănătatea orală precară nu duce doar la umflarea buzelor, ci poate avea consecințe mai grave.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bermejo, A., Aguirre, J. M., Lopez, P., & Saez, M. R. (1999). Superficial mucocele: report of 4 cases. Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontology, 88(4), 469-472.
  • Pérez Gorrín, A. (2019). Microbiología de los abscesos dentales.
  • Hernández, D. L. R. (2016). Manifestaciones orales de las enfermedades sistémicas. Reflexión médica y revisión bibliográfica. Acta Médica del Centro, 10(1), 68-74.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.