13 semnale de alarmă vizibile pe față și problemele de sănătate aferente
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Poate că nu îți dai seama întotdeauna, dar corpul tău îți trimite mesaje când ceva nu este în regulă, inclusiv câteva semnale de alarmă vizibile pe față. Organismul îți cere să acționezi, din această cauză este bine să identifici corect problemele.
Aruncă o privire în oglindă și fii atentă la semnele pe care le vom enumera mai jos. Se spune că chipul tău este reflexia sufletului. Medicii spun că tenul tău este oglinda întregului organism, locul unde se observă cel mai ușor dacă există o problemă mai importantă.
Semnale de alarmă vizibile pe față
1. Cearcăne și ochi umflați
În general, pungile de sub ochi sunt o trăsătură moștenită genetic. Însă, dacă acestea apar peste noapte și te fac să pari obosită și bolnavă, ele pot fi un semn al unei probleme mai adânci. Cauzele pot fi:
- Consumul exagerat de alcool
- Fumatul
- Un dezechilibru hormonal
- Deficiențele nutriționale
2. Acnee și puncte negre pe frunte
Dacă îți apare din senin o erupție acneică pe frunte, acesta poate fi semnul unui dezechilibru la nivelul aparatului digestiv, provocat de un exces de alimente bogate în grăsimi.
Dacă știi că meniul tău nu a fost echilibrat în ultima vreme, este recomandat să faci schimbările necesare în dietă pentru a evita apariția problemelor grave mai târziu.
3. Nas roșu
Nasul tău este mai roșu decât de obicei? Acesta se află în centrul feței, acolo unde se intersectează mai multe vase de sânge care ar putea funcționa deficitar.
Programează o vizită la medic pentru investigațiile necesare. Aceasta poate fi o problemă de sănătate care necesită atenție sporită sau doar un episod alergic sau o banală răceală.
4. Piele și ochi de culoare galbenă
Printre cele câteva semnale de alarmă vizibile pe față se numără și îngălbenirea tegumentelor. Acesta este un semn clar că ficatul tău nu funcționează corespunzător. Acesta este copleșit de acumularea de toxine.
Mergi la medic de urgență și verifică-ți pancreasul, ficatul și vezica biliară pentru a exclude boli grave precum hepatita sau mononucleoza.
5. Alunițe noi sau semne pe piele
După o vară călduroasă în care ai profitat de soarele arzător, te poți alege cu pete pe piele. În acest caz ar trebui să reduci numărul de ore petrecute în soare și să folosești o cremă cu protecție solară.
Dacă după expunerea la soare observi o activitate suspectă a alunițelor și a semnelor de pe piele, mergi la dermatolog pentru un sfat.
6. Iritație în formă de fluture la nivelul feței
Poți observa la un moment dat o iritație pe o suprafață mare la nivelul feței, care se extinde pe nas și obraji. Cauzele pot fi:
- Prea mult zahăr în dietă
- Alergie
- O creștere bruscă a temperaturii corporale
Dacă iritația nu dispare de la sine și este însoțită și de alte simptome, precum febră sau dureri articulare, ai nevoie de ajutorul unui specialist.
7. Descuamare a pielii în jurul nasului și a gurii
Acesta este semnul unei lipse acute a vitaminelor A, B, C și E. Pe lângă descuamare, te poți confrunta cu căderea părului, unghii fragile și casante și o stare generală proastă a întregului organism.
Poți încerca să te tratezi cu un supliment alimentar cu vitamine și minerale sau, mai bine, cu alimente bogate în vitaminele care îți lipsesc.
8. Iritație în zona nazolabială
O iritație pe buze sau în zona nasului poate însemna o infecție cu herpes, care de obicei trece de la sine. Poți să accelerezi procesul de vindecare prin aplicarea unguentelor speciale pe care le găsești în farmacii.
9. Buze crăpate
Dacă buzele tale sunt crăpate și excesiv de uscate, consumă mai multe lichide. Un balsam de buze nutritiv te poate ajuta să te vindeci mai repede.
Gândește-te dacă nu cumva poate fi vorba de o reacție alergică la un produs nou și neapărat protejează-ți buzele cu loțiune de protecție solară atunci când mergi la plajă.
10. Păr pe față
Aceasta este încă o trăsătură care poate fi moștenită genetic.
Însă dacă apare din senin, părul pe față poate indica o problemă de ordin hormonal și ginecologic, și anume Sindromul Ovarelor Polichistice. Un ginecolog îți poate prescrie tratamentul necesar pentru reglarea hormonală.
11. Hiperpigmentare la nivelul feței
Hiperpigmentarea poate apărea la unele femei în timpul sarcinii și al alăptării și are forma unor pete de culoare mai închisă pe obraji sau nas. Aceasta poartă numele de melasmă și este mai răspândită la persoanele cu pielea închisă la culoare.
12. Gene și sprâncene cu fire subțiri
Dacă această problemă apare subit și fără un motiv evident – operație chirurgicală sau chimioterapie – nu ignora acest aspect pentru că poate fi unul dintre cele câteva semnale de alarmă vizibile pe față ce indică o problemă a glandei tiroide.
Programează o vizită la endocrinolog, care îți va recomanda tratamentul potrivit.
13. Erupții acneice sau iritații pe bărbie
Erupțiile pe bărbie sunt direct asociate dezechilibrelor hormonale, așadar problemele pielii din această zonă pot semnala următoarele afecțiuni:
- Funcționare necorespunzătoare a glandelor endocrine
- Lipsa somnului
- Stres
Crezi că ai identificat și tu câteva semnale de alarmă vizibile pe față? Încearcă să-ți schimbi obiceiurile alimentare, adăugând mai multe legume în meniurile tale zilnice și evaluându-ți stilul de viață.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tan, J. K. L., & Bhate, K. (2015). A global perspective on the epidemiology of acne. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.13462
- Arduino, P. G., & Porter, S. R. (2008). Herpes Simplex Virus Type 1 infection: Overview on relevant clinico-pathological features. Journal of Oral Pathology and Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1600-0714.2007.00586.x
- Nygaard, B. (2015). Primary hypothyroidism. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/S0015-1882(09)70095-3
- Liu, A., Al-Lami, A., & Kapoor, K. (2019). Rhinophyma: when Red Nose Day is no laughing matter. The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners, 69(680), 137. https://doi.org/10.3399/bjgp19X701585
- Sarkar, R., Ranjan, R., Garg, S., Garg, V. K., Sonthalia, S., & Bansal, S. (2016). Periorbital Hyperpigmentation: A Comprehensive Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 9(1), 49–55
- Bowe, W. P., & Logan, A. C. (2011). Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis – back to the future?. Gut pathogens, 3(1), 1. https://doi.org/10.1186/1757-4749-3-1
-
Gondal B, Aronsohn A. A Systematic Approach to Patients with Jaundice. Semin Intervent Radiol. 2016;33(4):253-258. doi:10.1055/s-0036-1592331
- Basit H, Godse KV, Al Aboud AM. Melasma. [Updated 2020 Jan 15]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459271/
- Jović A, Marinović B, Kostović K, Čeović R, Basta-Juzbašić A, Bukvić Mokos Z. The Impact of Pyschological Stress on Acne. Acta Dermatovenerol Croat. 2017;25(2):1133-1141.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.