3 exerciții pentru durerile de spate 100% eficiente
Scris și verificat de kinetoterapeutul Michelle Torres
În acest articol, vom vorbi despre exerciții pentru durerile de spate inferior: care sunt cele mai bune și de ce factori ar trebui să ții cont atunci când le execuți?
Experții au studiat diverse soluții pentru această problemă, iar singurele tratamente care s-au dovedit a fi cu adevărat eficiente pentru durerile de spate inferior sunt exercițiile fizice și evitarea odihnei în pat.
În acest articol, îți vom prezenta trei exerciții pentru durerile de spate inferior cu rezultate susținute de dovezi științifice. Încercă-le chiar azi!
Exerciții pentru durerile de spate inferior
Unul dintre motivele pentru care este atât de dificil să tratezi durerile de spate din zona lombară este faptul că acestea sunt adesea nespecifice. Cel puțin 85% dintre persoanele care solicită îngrijiri medicale au dureri de spate nespecifice.
Experții consideră că agravarea acestui tip de dureri de spate și cauzele lor reprezintă o combinație de factori, precum:
- Stilul de viață sedentar
- Greutatea excesivă
- Teama de mișcare
- Problemele financiare, sociale sau familiale
- Tendințele anxioase și depresive
În prezent, prima abordare în tratamentul durerilor lombare nespecifice este reprezentată de practicarea anumitor exerciții fizice. Iată trei exerciții pentru de durerile de spate cu eficacitate dovedită:
1. Întărirea musculaturii
În general, antrenamentul de forță este extrem de benefic pentru durerile de spate, mai ales dacă urmezi un plan de antrenament pentru tot corpul. În plus, antrenamentul de forță poate preveni recidiva.
Pentru a concepe un plan eficient de întărire a mușchilor, cel mai bine este să ceri sfatul unui antrenor personal sau kinetoterapeut de încredere, mai ales dacă simptomele cu care te confrunți sunt foarte intense.
Exercițiile de întărire a musculaturii sunt benefice pentru tratarea și prevenirea durerilor de spate din zona lombară.
Core training-ul este eficient?
Întărirea trunchiului este de mare ajutor pentru tratarea durerilor de spate inferior. Acestea sunt exerciții generale, care nu trebuie practicate doar atunci când mușchii abdominali sunt slăbiți.
De fapt, aceste exerciții nu sunt mai eficiente decât altele pe termen lung deoarece:
- În evoluția naturală a acestei afecțiuni, durerea scade, de obicei, după câteva săptămâni, indiferent dacă faci exerciții fizice sau nu.
- Întărirea trunchiului este la fel ca orice altă activitate fizică, motiv pentru care oferă aceleași avantaje, cel puțin pe termen scurt.
- Atunci când faci exerciții fizice, ești mai atent la ceea ce faci, evitând mișcările care îți pot agrava durerea de spate. Acest lucru permite organismului să vindece durerea pe cont propriu.
Citește mai mult:
2. Exercițiile aerobice
Capacitatea aerobă scăzută a organismului este legată direct de durerile cronice de spate. Exercițiile aerobice ajută la ameliorarea durerilor lombare în mai multe moduri:
- Cresc fluxul de sânge și îmbunătățesc transferul de substanțe nutritive în diferite părți ale corpului, grăbind procesul de vindecare a rănii (dacă aceasta există).
- Reduc rigiditatea musculară asociată cu durerile de spate.
- 30-40 de minute de exerciții aerobice cresc producția de endorfine, schimbând astfel percepția asupra durerii.
- Exercițiile aerobice pot preveni nevoia administrării de medicamente analgezice și antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii.
Rezultatele sunt similare indiferent de tipul de exerciții aerobice, indiferent dacă intensitatea acestora este mare sau mică.
Cel mai sigur, ușor și ieftin mod de a face exerciții aerobice este să mergi pe jos. De fapt, mersul pe jos poate fi la fel de eficient ca alte terapii non-medicamentoase pentru a reduce durerea, atât pe termen scurt cât, și pe termen lung.
3. Pilates, yoga și tai chi
Aceste exerciții necesită o combinație de concentrare fizică, mintală și spirituală, motiv pentru care pot ajuta la reducerea anxietății și a stresului asociate cu durerile de spate inferior.
Exercițiile de pilates, yoga și tai chi au o eficacitate sporită în cazul durerilor lombare, deoarece pot reduce disconfortul și funcționează ca instrumente de reabilitare. Alegerea depinde de preferințele individuale, deoarece toate trei tipurile au o eficacitate dovedită științific pentru tratamentul durerilor de spate inferior.
Exercițiile de pilates, yoga și tai-chi sunt alternative excelente pentru a trata durerile de spate inferior. De asemenea, ele ajută la controlul stresului și anxietății asociate cu această afecțiune.
Exerciții pentru durerile de spate: care sunt mai eficiente?
Cel mai bun tip de exercițiu pentru tine este cel pe care îl poți practica în mod constant. Nu contează dacă îți place pilates, preferi să adopți o rutină săptămânală de mers pe jos, mergi la sală sau îți place să faci yoga – cel mai important lucru este să te bucuri de orice alegi să faci.
Ceea ce au în comun toate aceste exerciții pentru durerile de spate este faptul că pun corpul în mișcare. Așadar, numele exercițiului nu contează – ai libertatea de a alege! Încearcă oricare dintre aceste exerciții pentru durerile lombare și practică-l pe termen lung pe cel care îți oferă cele mai bune rezultate.
Îți recomandăm:
Înainte de a începe o rutină de exerciții fizice, consultă medicul, mai ales dacă în afară de durerile de spate ai și alte simptome, cum ar fi:
- Pierdere bruscă în greutate sau pierdere în greutate fără o cauză aparentă
- Amorțeli, înțepături sau sensibilitate scăzută sau crescută la nivelul picioarelor și al labelor picioarelor
- Febră
- Ameţeală
- Roșeață în zona dureroasă
- Istoric de hipertensiune arterială, diabet, osteoporoză, artrită reumatoidă sau orice altă boală cronică
În concluzie, exercițiile fizice sunt foarte benefice pentru a trata lombalgia sau durerile de spate inferior, în timp ce odihna totală poate fi dăunătoare. Așadar, este înțelept să alegi un tip de activitate fizică pentru a-ți antrena corpul. Cu toate acestea, evită cu orice preț suprasolicitarea organismului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- F. Kovacs (2002). Manejo clínico de la lumbalgia inespecífica (España). https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-familia-semergen-40-articulo-manejo-clinico-lumbalgia-inespecifica-13025452
- Kellie C. Huxel Bliven; Barton E. Anderson (2013). Core Stability Training for Injury Prevention (Estados Unidos). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3806175/
- IQWiG (Institute for Quality and Efficiency in Health Care) (2012). Low back pain: Why movement is so important for back pain (Alemania). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK284944/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.