3 exerciții pentru pacienții cu osteoartrita genunchiului - Doza de Sănătate
 

3 exerciții pentru pacienții cu osteoartrita genunchiului

Osteoartrita genunchiului provoacă durere și inflamație la nivelul articulațiilor din cauza deteriorării progresive. Încearcă următoarele exerciții pentru a-ți ameliora simptomele!
3 exerciții pentru pacienții cu osteoartrita genunchiului
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 28 martie, 2022

În articolul de azi, îți prezentăm câteva exerciții utile pentru a ameliora durerea la care pacienții cu osteoartrita genunchiului sunt predispuși.

Osteoartrita genunchiului este o tulburare degenerativă care afectează articulațiile. Majoritatea pacienților sunt femei trecute de 60 de ani, iar la baza problemei stă uzura progresivă și pierderea țesutului cartilaginos.

Cu puțină răbdare și disciplină, poți reduce durerea și încetini semnificativ deteriorarea asociată osteoartritei genunchiului.

Informații importante despre osteoartrita genunchiului

Această tulburare poate îngreuna mersul pe jos și mișcarea. Însă simptomele experimentate și severitatea lor variază de la o persoană la alta. Un element comun la toți pacienții este faptul că are loc o deteriorare progresivă de-a lungul anilor.

Osteoartrita genunchiului are mai multe stadii. În primul dintre acestea, pacientul începe să simtă o durere care se intensifică progresiv, în special la efort fizic. Articulațiile genunchiului se inflamează, cauzând rigiditate.

Primul stadiu al osteoartritei genunchiului reprezintă momentul ideal pentru a adopta măsuri preventive.

Există vreun tratament pentru osteoartrita genunchiului?

Bărbat care are nevoie de exerciții pentru pacienții cu osteoartrita genunchiului
Stabilirea unui tratament adecvat depinde de simptomele și caracteristicile fiecărui pacient în parte. Acesta trebuie să includă un plan alimentar și o rutină de exerciții fizice.

Tratamentul variază în funcție de intensitatea simptomelor și poate include medicamente sau chiar intervenții chirurgicale. În general, medicamentele pot ameliora majoritatea simptomelor, dar nu pot inversa deteriorarea. Așadar, este important să găsești tehnici complementare pentru a-ți îmbunătăți starea.

Reține faptul că genunchii susțin majoritatea greutății corporale, drept pentru care îngrășarea agravează osteoartrita genunchiului. Ca să scapi de kilogramele în plus, poți adopta o rutină de exerciții aerobice cu impact redus și o dietă echilibrată.

Trebuie să-ți modifici activitățile de zi cu zi, cum ar fi alergatul. Anumite mișcări au un impact profund asupra genunchilor. La fel de nociv este și statul într-o poziție fixă pentru prea mult timp. Poți purta genunchiere pentru a menține o presiune constantă asupra acestei părți a corpului, dar asigură-te că nu sunt prea strânse.

Cele mai bune exerciții pentru pacienții cu osteoartrita genunchiului

Vei obține rezultate bune dacă practici exerciții fizice acasă în mod regulat, sub supravegherea unui specialist. Nu uita, consecvența este esențială. De pildă, te poți simți mai bine dacă practici următoarele exerciții timp de 6 luni, dar toate beneficiile vor dispărea în momentul în care abandonezi rutina. Următoarele activități trebuie să facă parte din rutina ta zilnică, pe cât posibil pentru tot restul vieții.

1. Exercițiu de întindere a mușchilor hamstring

Femeie practicând exerciții pentru pacienții cu osteoartrita genunchiului
După încălzire, poți să-ți întinzi picioarele cu ajutorul unei benzi elastice. Vei antrena majoritatea mușchilor din această regiune a corpului.

Încearcă acest exercițiu de întindere după încălzire, după o plimbare sau după orice alt tip de activitate ce presupune mișcare. Practic, musculatura trebuie să fie încălzită. Întinderea mușchilor hamstring ameliorează rigiditatea și crește mobilitatea. În plus, poate să reducă durerea și riscul de accidentare.

Iată ce trebuie să faci:

  • Mai întâi, întinde-te pe spate.
  • Apoi, înfășoară-ți unul dintre picioarele cu o bandă elastică, cu un cearșaf sau cu un tricou.
  • Menținând celălalt picior drept și fix pe podea, ridică-l pe cel pe care l-ai înfășurat. Împinge în sus acest picior cât de mult poți, întinzându-i vârful către restul corpului.
  • Menține poziția 15 minute sau oricât de mult poți.
  • Repetă exercițiul cu piciorul opus.
  • Execută câte trei seturi cu ambele picioare.

2. Exercițiu de întindere pentru gambe

Femeie efectuând exerciții de întindere pe un șantier
Antrenarea mușchilor din regiunea articulației genunchiului ajută la stabilizarea acesteia.

Ca să ameliorezi simptomele osteoartritei genunchiului, trebuie să ai picioare tonifiate și flexibile. Fortificarea tuturor mușchilor din jurul genunchilor facilitează antrenarea articulațiilor acestora. Așadar, cel de-al doilea exercițiu pe care ți-l propunem vizează întinderea gambelor.

  • În primul rând, stai cu fața la perete și întinde-ți brațele astfel încât să-l atingi. Mâinile trebuie să fie la nivelul pieptului.
  • Apoi, aproprie unul dintre picioare de perete și îndoaie-l ușor, fără a-l ridica de pe sol (vezi fotografia de mai sus). Pe măsură ce îndoi genunchiul înainte, vei simți cum gamba piciorului opus se întinde.
  • Menține poziția timp de 30 de secunde, apoi repetă cu celălalt picior.
  • Execută trei repetări cu ambele picioare o dată pe zi.

3. Exercițiu pentru antrenarea cvadricepșilor

Bărbat experimentând durere de coapsă
Acest tip de exercițiu oferă susținere suplimentară articulației, reducând impactul mișcării și durerea.

Acest ultim exercițiu vizează fortificarea cvadricepșilor. Cvadricepsul este mușchiul mare al coapsei, care acționează asemenea unui stabilizator al genunchiului.

  • Ține-te de un blat de bucătărie, de o masă, de o balustradă sau de un perete pentru susținere.
  • Apoi, stai doar pe piciorul drept, menținând genunchiul acestuia ușor îndoit.
  • Contractează mușchii coapsei stângi, astfel încât genunchiul acestui picior să fie drept, dar nu blocat.
  • Apoi, schimbă poziția picioarelor și repetă exercițiul.
  • Execută cel puțin trei repetări cu ambele picioare.

După cum poți vedea, aceste trei exerciții sunt simple și te ajută să recuperezi o parte din mobilitatea pierdută a genunchilor. În plus, acestea vor reduce inflamațiile și durerea. Picioarele tale se vor tonifia treptat și, dacă ești consecvent și combini exercițiile menționate cu alte activități fizice, vei observa o îmbunătățire semnificativă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.