3 greșeli în alimentație care îți fac rău - Doza de Sănătate
 

3 greșeli în alimentație care îți fac rău

Industria alimentară ne-a convins că anumite opțiuni alimentare sunt mai sănătoase decât variantele clasice. Însă lucrurile nu stau mereu astfel și, drept consecință, ajungem să adoptăm obiceiuri nocive.
3 greșeli în alimentație care îți fac rău
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Deseori mâncăm mai nesănătos decât ar trebui din cauza unor greșeli în alimentație . În general, la baza problemei stă ignoranța sau publicitatea frauduloasă, ce încearcă să ne vândă produse care nu sunt atât de sănătoase pe cât avem impresia.

Luând în considerare aceste aspecte, trebuie să fim atenți la ambalajele alimentelor pentru a evita să cumpărăm produse de calitate inferioară. În cele ce urmează, îți prezentăm 3 greșeli în alimentație foarte frecvente.

Cele mai răspândite 3 greșeli în alimentație

Alimentele pentru care optăm joacă un rol cheie în ceea ce privește sănătatea și greutatea corporală. Însă, deoarece există atât de multe concepții eronate legate de alimentație, nu este deloc surprinzător faptul că deseori comitem greșeli. Dar care sunt cele mai răspândite?

1. Consumi lapte din fructe oleaginoase în loc de lapte de vacă

Laptele preparat din fructe oleaginoase este considerat a fi o alternativă sănătoasă la cel de vacă, în special în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză. Însă nu tot ce strălucește este aur. De regulă, aceste băuturi tind să conțină mult zahăr și să fie sărace în acel ingredient care ar trebui să ocupe locul fruntaș.

Conținutul de zahăr al laptelui din fructe oleaginoase este mai mare decât cel al laptelui de vacă. Acest lucru poate afecta negativ sănătatea pancreatică. Cu alte cuvinte, nivelul de glucoză din sânge va crește, ceea ce duce la o nevoie mai mare de insulină și la posibilitatea ca organismul tău să devină rezistent la acest hormon. Așadar, riști să dezvolți timpuriu diabet de tip 2.

Așadar, dacă nu suferi de intoleranță la lactoză, optează pentru lapte de vacă. Totodată, cei care nu pot consuma laptele clasic au la dispoziție numeroase tipuri de lapte fortificat lactoză.

Dacă vrei totuși să încerci laptele din fructe oleaginoase, verifică mereu ambalajul și alege produsul cel mai sărac în zahăr. Din păcate, opțiunile fără zahăr nu au un gust prea plăcut.

Recipiente cu lapte vegetal
Mărcile principale de lapte din fructe oleaginoase conțin prea mult zahăr adăugat. Din acest motiv, valoarea nutritivă a acestor produse nu este superioară laptelui de vacă.

2. Consumi zahăr „ascuns”

În societatea contemporană, zahărul este considerat a fi inamicul numărul unu al sănătății. Produsele de pe rafturile magazinelor conțin îndulcitori alternativi, ceea ce ne poate determina să credem că sunt mai sănătoase decât cele cu zahăr. Însă această impresie este eronată.

Ingrediente ca mierea, siropul de arțar sau panela sunt alcătuite, în mare parte, din zahăr. Ele au același impact negativ asupra nivelului glucozei, ducând la suprasolicitarea pancreasului.

În momentul de față, singurii îndulcitori care au un impact redus asupra glicemiei sunt cei artificiali. Specialiștii ne recomandă însă să-i consumăm cu moderație, deoarece impactul lor pe termen lung asupra rinichilor și ficatului este necunoscut.

3. Cumperi produse de patiserie fără zahăr adăugat

Aceste produse au avantajul de a avea un gust la fel de delicios ca echivalentele lor cu zahăr, fără însă a afecta negativ organismul uman.

Dar adevărul este că există și alți inamici ai sănătății în afară de zahăr. În mod obișnuit, produsele de patiserie sunt expuse la temperaturi ridicate și au un conținut semnificativ de grăsimi trans.

Grăsimile trans, împreună cu producția de acrilamidă în cadrul procesului de preparare, fac ca produsele de patiserie să fie alimente potențial periculoase. Totodată, nu este neobișnuit ca acestea să conțină coloranți artificiali și conservanți. Aceste ingrediente pot fi nocive pe termen lung.

Așadar, este important să consumi, pe cât posibil, legume și fructe proaspete și mâncăruri preparate acasă în locul produselor fabricate industrial.

Coșuri cu pâine și produse de patiserie

Ce poți să faci pentru a mânca mai bine?

Una dintre cele mai mari greșeli în alimentație este să ai impresia că anumite alimente procesate sunt benefice doar pentru că ambalajele lor promit diverse avantaje.

Ca să urmezi o dietă sănătoasă, cel mai bine este să alegi legume și fructe proaspete în locul alimentelor procesate. Este important să-ți reduci aportul de zahăr și de alternative la acesta.

S-ar putea să fie nevoie și să eviți mâncărurile preparate prin prăjire în uleiuri vegetale la temperaturi ridicate, astfel încât să-ți reduci aportul de acrilamidă. Această substanță este caracterizată prin toxicitatea și potențialul său cancerigen pe termen lung.

Nu în ultimul rând, trebuie să punem accentul pe nevoia de a avea mare grijă atunci când consumi îndulcitori artificiali. Efectele lor pe termen lung asupra sănătății renale nu sunt cunoscute. Trebuie consumați cu moderație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mooradian AD., Smith M., Tokuda M., The role of artificial and natural sweeteners in reducing the consumption of table sugar: a narrative review. Clin Nutr ESPEN, 2017. 18: 1-8.
  • Sansano M., Heredia A., Peinado I., Andrés A., Dietary acrylamide: what happens during digestion. Food Chem, 2017. 237:58-64.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.