Zaharurile simple: care este funcția glucozei? - Doza de Sănătate
 

Zaharurile simple: care este funcția glucozei?

Glucoza este unul dintre zaharurile simple care fac ca celulele corpului nostru să își îndeplinească toate funcțiile, cum ar fi multiplicarea. Cu toate acestea, un exces de glucoză poate duce la boli cronice, cum ar fi diabetul, atunci când aceasta se acumulează în sânge.
Zaharurile simple: care este funcția glucozei?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Toată lumea a auzit de glucoză, unul dintre principalele zaharuri simple, chiar dacă doar în contextul diabetului. Cu toate acestea, foarte puține persoane cunosc caracteristicile acestei molecule și rolul său în corpul uman. Așadar, care este funcția glucozei?

Funcția glucozei

Glucoza este principala sursă de energie pentru celulele corpului uman. Așadar, aceasta este vitală pentru funcționarea organismului. Acest zahăr simplu apare în mod natural în fructe și legume și este, de asemenea, parte a unor molecule mai mari, denumite polizaharide. Cele mai cunoscute sunt amidonul și glicogenul, prezente de obicei în orez, cereale și altele.

Glucoza este o parte a tuturor proceselor metabolismului uman. În articolul de astăzi, îți vom explica la ce servește și care sunt problemele obișnuite care o înconjoară.

Zaharurile simple: glucoza

Fructe și glucometru alături

Așa cum am menționat mai sus, glucoza este un nutrient pe care îl obținem din alimente. Procesul de digestie transformă alimentele în glucoză pentru a alimenta toate celulele corpului cu energie.

Când mâncăm, nutrienții intră în sânge și ajung în ficat indiferent dacă sunt acizi grași, proteine sau carbohidrați. Acest organ este responsabil de o serie de proceduri complexe și transformă nutrienții în glucoză. Apoi, glucoza se mută în sânge și de acolo intră în toate celulele corpului.

Fiecare celulă folosește această moleculă ca energie printr-o serie de reacții – baza metabolismului nostru. Astfel, acest zahăr simplu participă la reproducerea celulelor, reparația țesuturilor, mișcarea mușchilor, funcția nervoasă, etc.

Ce probleme de sănătate sunt legate de nivelul de glucoză?

Oamenii nu pot trăi fără glucoză. De fapt, există multe boli legate de această substanță într-un fel sau altul.

Diabetul este cea mai frecventă boală corelată cu nivelul de glucoză din organism. Acesta este o boală în care organismul fie nu poate produce insulină, fie a dezvoltat rezistență împotriva acesteia. Insulina este substanța care permite glucozei să treacă în celule. Este un fel de „cheie” pentru ca glucoza să deschidă ușa celulelor.

Atunci când corpul este incapabil să producă glucoza sau o folosește mai repede decât ar trebui, o mare parte din aceasta rămâne în sânge. În consecință, celulele nu obțin o cantitate suficientă din această moleculă. Pot apărea daune ale țesuturilor corpului. Cele mai afectate sunt, de obicei, vasele de sânge, inima și rinichii.

Din păcate, diabetul este o boală multifactorială, iar cazurile se înmulțesc rapid. Acest lucru apare din cauza unor factori precum stilul de viață sedentar și lipsa de calitate a alimentelor pe care le consumăm. Pentru a preveni toate riscurile pe care le presupune această boală, trebuie să-ți controlezi cu strictețe nivelul de glucoză în sânge. De asemenea, fii conștient de obiceiurile tale de viață nesănătoase și încearcă să le modifici în favoarea bunăstării.

Măsurarea nivelului de glucoză

Medic care verifică funcția glucozei

Îți poți măsura glicemia cu un dispozitiv cunoscut sub numele de glucometru. De asemenea, o poți face printr-un test de sânge sau urină.

Există multe metode utile pentru monitorizarea nivelului de glucoză în sânge. Este normal ca acesta să fie sub 100 mg/dl atunci când ai stomacul gol. Așadar, atunci când nivelurile cresc peste această valoare, ar putea exista o problemă legată de metabolismul energiei în celule.

Glucometrele sunt dispozitive care măsoară nivelul glucozei. Acestea folosesc o picătură de sânge luată după ce te înțepi cu acul în deget și îți oferă rezultatele în doar câteva secunde. De asemenea, poți afla câtă glucoză este eliminată de rinichi printr-un test de sânge sau urină.

Concluzie

Funcția glucozei este vitală pentru funcționarea organismului. Atât nivelurile de glucoză foarte ridicate, cât și cele foarte scăzute ne pot pune în pericol sănătatea. Prin urmare, este important să-ți măsori din când în când nivelul de glucoză și să faci acest lucru chiar și de mai multe ori pe zi dacă ești diabetic sau ai un risc ridicat de a te îmbolnăvi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kharroubi AT, Darwish HM. Diabetes mellitus: The epidemic of the century. World J Diabetes. 2015;6(6):850–867. doi:10.4239/wjd.v6.i6.850
  • McMillin JM. Blood Glucose. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 141. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK248/
  • Pickering D, Marsden J. How to measure blood glucose. Community Eye Health. 2014;27(87):56–57.
  • Hantzidiamantis PJ, Lappin SL. Physiology, Glucose. [Updated 2019 Aug 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545201/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.