Logo image
Logo image

3 infuzii pentru ameliorarea simptomelor gripei

4 minute
Înainte de a opta pentru o infuzie cu ghimbir, este important să consulți un specialist. Această băutură poate fi contraproductivă dacă urmezi deja un alt tratament.
3 infuzii pentru ameliorarea simptomelor gripei
Ultima actualizare: 15 mai, 2020

Multe persoane vor să folosească infuzii pentru ameliorarea simptomelor gripei, dar nu știu la ce plante să apeleze.

Dacă ai contractat o gripă sau o răceală, tratamentul pe care îl urmezi trebuie să amelioreze simptomele experimentate. Medicul îți va recomanda cea mai bună opțiune împotriva mucusului și disconfortului. Însă, pe lângă tratamentul obișnuit, poți consuma și infuzii medicinale cu abilitatea de a ameliora simptomele deranjante.

Care sunt simptomele gripei?

Some figure

Gripa este o boală provocată de un grup de virusuri de tipul Influenza. Există trei categorii de virusuri gripale: A, B și C. Majoritatea epidemiilor au la bază virusurile de tip A, pe când cele de tip B provoacă epidemii mai restrânse și forme mai ușoare ale bolii. Virusurile gripale de tip C sunt relativ rare și tranzitorii.

Virusurile gripale se transmit de la o persoană la alta, de obicei prin secrețiile respiratorii eliminate în urma tusei și strănutului. Așadar, gripa reprezintă o boală infecțioasă acută a sistemului respirator. Aceasta provoacă o serie de simptome caracteristice, precum:

  • Dureri de cap
  • Febră
  • Simptome respiratorii (tuse, dureri în gât, secreții nazale)
  • Simptome digestive
  • Stare de rău generalizată

Deși gripa este, în mod obișnuit, o boală ușoară, aceasta se poate agrava în anumite situații. Pacienții vârstnici și cei cu boli cronice (respiratorii și nu numai) prezintă un risc crescut de apariție a complicațiilor.

Fiind o boală virală, este contraindicat să tratezi gripa cu antibiotice. Asemenea medicamente pot agrava starea pacientului.

Cum previi gripa

Avem la dispoziție mai multe moduri de a preveni gripa pe timp de iarnă.

Consumul regulat de vitamina C constituie o modalitate excelentă de a fortifica sistemul imunitar. Astfel, organismul va fi pregătit pentru a lupta împotriva microorganismelor care provoacă infecții.

O altă variantă este reprezentată de vaccinul antigripal. Acest vaccin este o sinteză a formelor inactive ale virusurilor gripale care au declanșat epidemii în iarna precedentă. Persoanele care ar trebui să se vaccineze împotriva gripei sunt cele susceptibile complicațiilor, precum oamenii trecuți de 65 de ani, cei care suferă de alte boli respiratorii sau personalul medical.

Citește mai mult:

Informații despre gripă: cum afectează organismul

Vaccinul antigripal reduce riscul de îmbolnăvire cu 50-80%. Acesta este pus în circulație între septembrie și noiembrie, în funcție de data la care s-au înregistrat primele cazuri de îmbolnăvire și de evoluția virusului.

Nu în ultimul rând, o modalitate de a preveni complicațiile gripei este administrarea de medicamente antivirale. Cel mai bine este să le luăm în termen de două zile de la îmbolnăvire.

Câteva infuzii pentru ameliorarea simptomelor gripei

Some figure
Pe lângă tratamentele clasice, odihna și o alimentație adecvată sunt indispensabile pentru a trata gripa.

Ca să completezi tratamentele clasice, îți propunem trei infuzii pentru ameliorarea simptomelor gripei. Următoarele băuturi te vor ajuta să treci cu bine peste cele mai dificile zile de gripă.

1. Infuzie de soc

Datorită conținutului de vitamina C, infuzia de soc este un aliat de nădejde împotriva simptomelor menționate anterior. Vitamina C fortifică sistemul imunitar și are proprietăți antioxidante.

Ar putea să te intereseze:

Cum afectează coronavirusul creierul?

Totodată, socul conține sambunigrin, un ingredient activ util pentru a trata simptomele specifice gripei deoarece are efect antiinflamator. Această plantă conține și Sambucina, un tip de ciupercă care stimulează eliminarea lichidelor.

Însă socul trebuie evitat în timpul sarcinii sau dacă alăptezi. Florile și semințele sale pot fi consumate, dar alte componente ale plantei, cum ar fi tulpina, scoarța, rădăcina, frunzele și fructele necoapte, sunt toxice.

2. Ceai de lămâie

Some figure
Și lămâia conține vitamina C, întărind sistemul imunitar.

Asemenea socului, lămâia este foarte bogată în vitamina C, o substanță utilă atât pentru a preveni, cât și pentru a trata simptomele gripei.

Pe lângă întărirea mijloacelor naturale de apărare, lămâia are și proprietăți antiseptice. Efectul său diuretic este util pentru a elimina toxinele care se acumulează în timpul gripei.

Ca să prepari ceaiul de lămâie, ai nevoie de:

  • 1 cană de apă fierbinte
  • 1 pliculeț de ceai de lămâie
  • Zeama unei lămâi
  • Miere (pentru a îndulci băutura)

3. Infuzie de ghimbir

Ghimbirul este celebru datorită proprietăților sale benefice pentru sănătate. Rădăcina sa are efect antiviral, expectorant și antiinflamator. Din acest motiv, o putem folosi pentru a trata congestia nazală și durerile în gât.

Însă, înainte de a consuma infuzie de ghimbir, este important să consulți un medic sau un farmacist. Acest ingredient poate afecta eficiența anumitor tratamente medicamentoase.

Alte sfaturi pentru a combate simptomele gripei

Atunci când ești răcit sau ai gripă, este esențial să adopți un stil de viață sănătos. Servește mese ușoare și sănătoase, care să ofere vitamine și minerale ce fortifică mijloacele naturale de apărare a organismului. Și odihna este indispensabilă pentru ca organismul să facă față infecției.

Dacă ai nelămuriri, cele opinia unui medic sau farmacist. Acești specialiști îți vor prescrie soluții eficiente pentru a învinge gripa.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.