3 motive pentru care te trezești obosit
Dacă te trezești obosit deși ai dormit multe ore, cel mai probabil vrei să identifici acele motive pentru care ți se întâmplă acest lucru. Mulți factori pot cauza această situație neplăcută. Un aspect foarte interesant este faptul că, deseori, la baza problemei nu stă insomnia.
Aparent, se pare că ai obținut suficiente ore de somn profund. Cu toate acestea, te trezești obosit în mod regulat, fără să știi de ce. Nu are importanță că te trezești la amiază: te simți obosit, mintea ta este lentă și ai o stare de spirit negativă.
Dar oare de ce te trezești obosit? De ce nu poți rezolva problema dormind mai mult? Descoperă răspunsurile la aceste întrebări în cele ce urmează!
Principalele motive pentru care te trezești obosit
Un prim aspect pe care trebuie să-l reții este faptul că omul doarme în cicluri. Deși suntem foarte adaptabili, corpul și mintea noastră funcționează mai bine când ne trăim viața prin tipare fixe. Acest aspect are un impact major în ceea ce privește oboseala.
Citește și:
De pildă, să presupunem că te trezești în fiecare dimineață la ora șapte și noaptea te culci la nouă. Dacă modifici acest program de somn pe timp de weekend, corpul tău va fi derutat. În asemenea situații, riști să te trezești obosit, indiferent de numărul de ore de somn de care te-ai bucurat.
Majoritatea oamenilor au cinci cicluri de somn a câte 90 de minute pe noapte. Fiecare ciclu este împărțit în patru stadii. Dacă îți modifici programul de somn, este posibil să te trezești la o oră nepotrivită, înainte ca procesul să fie finalizat.
Așadar, de ce te trezești obosit? De ce dormitul mai mult nu este o soluție? Mai jos îți vom explica despre ce este vorba.
Tulburările de somn
Uneori, te trezești obosit din cauza unei tulburări de somn. Dacă întâmpini frecvent dificultăți în a adormi sau te trezești în mod repetat pe timp de noapte, cel mai probabil te vei simți obosit dimineața și pe tot parcursul zilei.
Printre tulburările care alterează calitatea somnului se numără și apneea în somn. Cei afectați experimentează pauze de respirație în timp ce dorm. Drept consecință, aceștia se vor trezi simțindu-se de parcă nu s-au odihnit deloc.
Consumul anumitor substanțe
Unele substanțe, cum ar fi alcoolul, constituie un obstacol major când vine vorba de a obține un somn odihnitor. Efectul este paradoxal: deși inițial induce somnolență, alcoolul ne împiedică să avem un somn profund. Multe medicamente au un efect similar, inclusiv sedativele.
Și cafeaua este un inamic al somnului odihnitor. Consumând o cană dimineața, te vei simți mai treaz. Însă consumul nocturn de cafea te va împiedica să te odihnești adecvat. Te sfătuim să nu bei cafea cu mai puțin de cinci ore înainte de culcare.
Problemele psihice
Uneori ne trezim obosiți din cauza modului în care mintea noastră funcționează. Înainte de a adormi, multe persoane obișnuiesc să treacă în revistă toate grijile sau deciziile pe care trebuie să le ia. Acest obicei este foarte nociv deoarece generează o „anxietate nocturnă” care afectează odihna.
În general, stresul ne împiedică să avem un somn liniștit. Disconfortul rezultat ne face să fim alerți, chiar și atunci când dormim. Astfel, ne trezim mai ușor și nu putem dormi profund. În asemenea situații, cel mai indicat este să învățăm diverse tehnici de relaxare.
Alte motive pentru care te trezești obosit
Nu este deloc neobișnuit să te simți obosit atunci când te trezești dacă nu practici o igienă adecvată a somnului. De pildă, excesul de lumină, de zgomot sau de căldură afectează negativ calitatea somnului. Și obiceiurile negative pot avea un impact major.
Mai multe studii au demonstrat faptul că, dacă sunt privite înainte de culcare, ecranele dispozitivelor electronice nu favorizează odihna. Nu este o idee bună nici să servești mese copioase, în special dacă sunt bogate în zahăr.
Somnul de calitate proastă ar putea fi o consecință a problemelor care vizează flora intestinală. Asemenea probleme afectează secreția hormonilor și a neurotransmițătorilor ce susțin relaxarea și somnul odihnitor. Dacă nu ai o microbiotă sănătoasă, îți va fi greu să te bucuri de un somn profund.
Ar putea să te intereseze:
Toți factorii amintiți în acest articol influențează calitatea somnului și ar putea fi motivul pentru care te trezești obosit.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ferré, A. (2018). Síndrome de fatiga crónica y los trastornos del sueño: relaciones clínicas y dificultades diagnósticas. Neurología, 33(6), 385-394.
- Marín Agudelo, H. A. (2008). Trastornos del sueño, salud y calidad de vida Una perspectiva desde la medicina comportamental del sueño. Suma Psicologica. https://doi.org/10.14349/sumapsi2008.24
- Borquez, P. (2011). Calidad del sueño, somnolencia diurna y salud autopercibida en estudiantes universitarios. Eureka.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.