9 alimente bogate în melatonină pentru un somn bun - Doza de Sănătate
 

9 alimente bogate în melatonină pentru un somn bun

Pe lângă faptul că oferă melatonină, alimentele de mai jos te ajută să dormi mai bine și datorită celorlalți nutrienți din compoziția lor. Acestea optimizează ritmul cardiac și combat stresul. 
9 alimente bogate în melatonină pentru un somn bun
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Consumi alimente bogate în melatonină? Melatonina este un hormon secretat în mod natural de organism, care contribuie la bunăstarea fizică și psihică.

Melatonina   este implicată î n reglarea ritmului circadian, care pregătește corpul pentru somn. Totodată, acest hormon participă în diverse procese neuroendocrine, neurofiziologice și imunitare, care asigură buna funcționare a organismului.

În ciuda celor menționate, melatonina este produsă în corp numai în timpul nopții. Astfel, atunci când acest proces este perturbat, persoana în cauză se poate confrunta cu dificultatea de a adormi și de a se odihni în mod corespunzător.

Pentru e evita tulburările de somn, este indicat să consumi alimente bogate în melatonină care te ajută să dormi mai bine. Mai jos îți prezentăm 9 dintre cele mai bune opțiuni.

Alimente bogate în melatonină care îți îmbunătățesc calitatea somnului

1. Ceapă

Ceapa pe lista de alimente bogate în melatonină

Ceapa este bogată în nutrienți esențiali care stimulează producția de melatonină. Acest aliment conține vitamine, minerale și aminoacizi care ajută la reglarea ritmului circadian.

Consumul regulat de ceapă contribuie la eliminarea toxinelor din organism. În plus, această legumă ameliorează balonarea și combate retenția de apă.

2. Sparanghel

Sparanghelul este recomandat ca remediu natural împotriva insomnieiMotivul îl reprezintă conținutul său bogat de triptofan, un aminoacid care stimulează producția de melatonină în timpul nopții.

Totodată, sparanghelul conține vitamina C, acid folic și minerale esențiale care întăresc sistemul imunitar. În plus, datorită conținutului său bogat de fibre, această legumă stimulează persistaltismul și previne constipația.

3. Banane

Bananele pe lista de alimente bogate în melatonină

Bananele sunt alimente bogate în melatonină, substanța care induce senzația de somn. Prin urmare, aceste fructe sunt un remediu excelent împotriva insomniei.

Totodată, bananele sunt o sursă de triptofan și minerale esențiale care previn crampele musculare din timpul nopții, contribuind la un somn liniștit.

4. Cireșe

Cireșele sunt printre cele mai recomandate alimente pentru îmbunătățirea calității somnului. Acestea conțin vitaminele A, C și E, ale căror efecte antioxidante diminuează efectele negative ale stresului.

În plus, cireșele sunt alimente bogate în melatonină și minerale esențiale care contribuie la relaxarea musculaturii.

5. Nuci

Nucile pe lista de alimente bogate în melatonină

Nucile și alte fructe oleaginoase conțin acizi grași omega 3, niște grăsimi sănătoase care reduc inflamațiile, scad nivelul colesterolului rău și combat multe alte probleme ale aparatului cardiovascular.

Nucile conțin doze mici de melatonină și aminoacizi, care ajută la îmbunătățirea calității somnului. Însă, având un număr mare de calorii, nu este recomandat să le consumi în exces.

6. Ghimbir

Rădăcina de ghimbir are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante care diminuează efectele negative ale radicalilor liberi. Uleiurile sale naturale, printre care gingerolul, protejează celulele de toxinele și agenții dăunători din mediu.

În plus, consumul regulat de ghimbir mărește producția de melatonină și are un efect relaxant, tratând insomnia. 

7. Orez brun

Orezul brun pe lista de alimente bogate în melatonină

Orezul brun este o sursă de carbohidrați și fibre naturale care stimulează arderea caloriilor, ajutând la slăbit. Fiind bogat în complexul de vitamine B, acest aliment protejează musculatura, sistemul cardiovascular și creierul.

Consumul de orez brun, mai ales la prânz sau cină, oferă o doză mică de melatonină și te ajută să dormi mai bine.

8. Ovăz

Ovăzul este bogat în nutrienți esențiali benefici organismului. Acesta este considerat o cereală completă, care conține o cantitate ridicată de triptofan și aminoacizi care stimulează producția de melatonină.

În plus, ovăzul oferă și următoarele beneficii:

  • Îmbunătățește digestia.
  • Protejează sănătatea aparatului cardiovascular.
  • Combate anxietatea.
  • Îmbunătățește funcțiile sistemului nervos central.
  • Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

9. Ananas

Ananasul pe lista de alimente bogate în melatonină

Ananasul conține enzime și minerale esențiale care reglează ritmul circadian și te ajută să te bucuri de un somn cu adevărat odihnitor. Acest fruct asigură un echilibru al nivelului de serotonină și melatonină, două substanțe care ajută la relaxarea corpului în vederea inducerii stării de somnolență.

Tu obișnuiești să mănânci aceste alimente bogate în melatonină? Acum că știi cât de benefice sunt acestea pentru îmbunătățirea calității somnului, consumă-le în mod regulat și profită de toate proprietățile lor extraordinare. 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.