3 remedii cu cimbru pentru bronșită
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Bronșita este o boală respiratorie care apare atunci când tuburile bronșice se inflamează, acumulând mucus. Poate fi acută sau cronică. În ambele cazuri, este esențial să urmezi un tratament. Mai jos, descoperă cum să pregătești 3 remedii cu cimbru pentru bronșită!
Această afecțiune cauzează simptome precum tusea uscată, dificultățile de respirație, congestia nazală și starea generală de rău. De fapt, poate provoca și dureri în gât, febră ușoară și senzație constantă de frig.
Deși modalitățile de combatere a bronșitei variază în funcție de severitatea sa, cimbrul te poate ajuta să ameliorezi simptomele. Această plantă conține compuși antioxidanți și antiinflamatori care îmbunătățesc sănătatea respiratorie.
Ce este cimbrul și pentru ce îl poți folosi?
Cimbrul este o plantă medicinală și aromatică. Este originar din bazinul Mării Mediterane și aparține familiei Labiatae, la fel ca menta, rozmarinul și busuiocul. Este foarte popular în gastronomie. Cu toate acestea, are și mai multe utilizări în medicina naturistă.
În general, cimbrul se remarcă prin proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare, expectorante și calmante. De asemenea, este ușor carminativ, diuretic și antifungic.
Unul dintre beneficiile sale este faptul că poate ameliora durerile de gât. La fel, poți folosi cimbru pentru a combate bronșita datorită conținutului său de flavonoide.
Un studiu științific sugerează faptul că amestecul esenței extrase din frunzele sale cu extract de iederă poate combate tusea și bronșita pe termen scurt. Acest lucru se datorează faptului că flavonoidele relaxează mușchii implicați în simptomele cauzate de aceste afecțiuni, scăzând inflamația.
Vezi și:
3 remedii cu cimbru pentru bronșită
Înainte de a utiliza cimbrul pentru a combate bronșita, este foarte important să te adresezi medicului, astfel încât acesta să poată evalua posibilele sale efecte secundare. Deși este o plantă benefică pentru sănătatea plămânilor, nu putem ignora faptul că este contraindicată anumitor persoane și că poate interacționa cu anumite medicamente.
Dacă îl poți consuma fără probleme, poți profita de proprietățile cimbrului în trei moduri simple. Nu uita că nu există remedii miraculoase pentru această afecțiune. Remediile naturale nu ar trebui să înlocuiască tratamentele convenționale.
Infuzie de cimbru
A bea o cană de infuzie de cimbru de trei ori pe zi te poate ajuta să ameliorezi bronșita. În acest fel, te vei relaxa și îți vei calma gâtul. Bea ceaiul cald pentru rezultate mai bune.
Ingrediente
- 1 cană de apă (250 ml)
- 1 lingură de cimbru (15 g)
Mod de preparare
- În primul rând, adu apa la punctul de fierbere.
- Odată ce fierbe, oprește focul și adaugă lingura de cimbru.
- După aceea, lasă ceaiul să stea timp de cinci minute și servește o cană.
- Bea de două ori pe zi până când simți o îmbunătățire.
Citește și:
Masaj cu ulei esențial de cimbru
Uleiul esențial de cimbru este ideal pentru masarea pieptului și reducerea congestiei. Componentele cimbrului pot reduce disconfortul cauzat de bronșită și răceli. Nu uita să aplici masajul cu mișcări blânde și circulare.
Ingrediente
- 10 picături de ulei esențial de cimbru
- Ulei de migdale (25 ml)
Mod de preparare
- În primul rând, pune cei 25 de mililitri de ulei de migdale într-un borcan.
- Apoi, adaugă cele 10 picături de ulei esențial de cimbru și amestecă până se omogenizează.
- Pune puțin ulei pe palma mâinii și masează-ți pieptul cu mișcări fine, circulare.
- Repetă procedeul de trei ori pe zi, până când te simți mai bine.
Sirop de cimbru
La final, am decis să-ți propunem un sirop de cimbru. Este o alternativă ideală pentru bronșita la copii, deoarece conține miere. Fiind dulce, copiii sunt mai predispuși să-l consume. În plus, poate fi ingerat de până la patru ori pe zi pentru a menține simptomele bronșitei sub control.
Ingrediente
- Miere (450 g – 18 oz)
- Infuzie de cimbru (600 ml)
Mod de preparare
- În primul rând, pune 450 de grame de miere în infuzia de cimbru.
- După aceea, amestecă până la omogenizare.
- Pune siropul într-un borcan.
- Ia o doză de 5 mililitri (echivalentă cu o linguriță) de până la patru ori pe zi.
- Pune siropul în frigider și continuă tratamentul până când simți o ameliorare a simptomelor.
Concluzie
Cimbrul este un supliment bun pentru ameliorarea unora dintre simptomele bronșitei. Datorită conținutului său nutrițional, acționează ca un remediu antiinflamator, antiviral și antimicrobian. Astfel, ajută la tratarea tusei severe, a congestiei și a altor neplăceri.
Cu toate acestea, la fel ca toate produsele pe bază de plante, ar trebui consumat sub supraveghere medicală, mai ales dacă ai și alte boli subiacente sau dacă iei și alte medicamente.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Singletary, K. (2016). Thyme history, applications, and overview of potential health benefits. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0000000000000139
- Ceyhan, N., & Ugur, A. (2001). Investigation of in vitro antimicrobial activity of honey. Rivista Di Biologia.
- Stahl-Biskup, E., & Venskutonis, R. P. (2012). Thyme. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.499
- Stahl-Biskup, E., & Sáez, F. (2002). Thyme – The genus Thyme L. The history, botany and taxonomy of the genus Thymus.
- Kemmerich, B., Eberhardt, R., & Stammer, H. (2012). Efficacy and Tolerability of a Fluid Extract Combination of Thyme Herb and Ivy Leaves and Matched Placebo in Adults Suffering from Acute Bronchitis with Productive Cough. Arzneimittelforschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296767
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.