Proprietățile și beneficiile cimbrului pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Proprietățile și beneficiile cimbrului pentru sănătate

Oamenii au fost conștienți de beneficiile și proprietățile pe care le are cimbrul din cele mai vechi timpuri. Aceștia l-au folosit în scopuri culinare, cosmetice și medicinale. Astăzi, cimbrul este folosit pentru a calma tusea și inflamația tractului respirator, precum și pentru a atenua tulburările digestive și gastrointestinale.
Proprietățile și beneficiile cimbrului pentru sănătate
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Scris de Óscar Dorado

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cimbrul este una dintre cele mai populare plante medicinale. De sute de ani, oamenii îl folosesc pentru beneficiile sale interesante pentru sănătatea umană. Acesta poate ajuta la prevenirea și tratarea mai multor boli. De asemenea, datorită gustului său, este excelent în bucătăria mediteraneană. Cunoști beneficiile și proprietățile cimbrului pentru sănătate?

Deși este o plantă obișnuită în bucătărie, nu mulți oameni știu cum poate fi folosit cimbrul ca remediu natural. Componentele sale includ uleiuri esențiale, fenoli și, de asemenea, flavonoide, cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. În plus, cimbrul este o sursă de vitamine și minerale. Să vedem câteva dintre principalele sale avantaje!

Proprietățile și beneficiile cimbrului pentru sănătate

Beneficiile cimbrului pentru sănătate

Cimbrul este o plantă din familia mentei. De fapt, există aproximativ 400 de subspecii. Datorită aromei sale caracteristice, este una dintre cele mai utilizate plante din bucătărie. De asemenea, datorită beneficiilor și proprietăților cimbrului pentru sănătate, acesta este popular în medicina tradițională. Componentele sale includ:

Flavonoide și acizi fenolici

În primul rând, trebuie să știi faptul că cimbru este bogat în flavonoide și acizi fenolici. Acești antioxidanți reduc daunele cauzate de radicalii liberi în organism. De asemenea, puterea sa antioxidantă ajută la reducerea riscului de boli de inimă.

Fier

Cimbrul este o sursă excelentă de fier. Fierul ajută la transportul oxigenului și la producerea celulelor roșii din sânge. Din acest motiv, ajută la crearea de celule noi, hormoni și neurotransmițători.

Vitamina K

Un alt avantaj al cimbrului este faptul că are un conținut ridicat de vitamina K și, prin urmare, ajută la formarea cheagurilor de sânge.

Magneziu

Un număr mare de beneficii ale cimbrului rezultă din conținutul său de magneziu, mineral care reglează ritmul cardiac. Magneziul asigură funcționarea corectă a mușchilor și a nervilor.

Vitamina C

Această plantă este o sursă importantă de vitamina C. Prin urmare, joacă un rol important în menținerea sănătății țesuturilor, a oaselor, a cartilajelor, a dinților și a gingiilor.

5 beneficii și proprietăți ale cimbrului

Deoarece conține o mulțime de substanțe nutritive esențiale, nu este de mirare faptul că cimbru are multe beneficii și proprietăți pentru sănătate. De fapt, multe dintre extractele sale sunt incluse în suplimente și remedii.

1. Întărește sistemul imunitar

Persoană care respinge microbii

Datorită antioxidanților săi, inclusiv vitaminei C, cimbrul este un aliat foarte bun pentru îmbunătățirea funcțiilor sistemului imunitar. În plus, are efecte antimicrobiene și antiseptice. Acestea ajută la combaterea virușilor și a bacteriilor.

Unele cercetări arată faptul că cimbrul este eficient împotriva infecțiilor tractului respirator și tusei. Este frecvent întâlnit în ceaiurile din plante pentru a ajuta la combaterea răcelii. În plus, poți face gargară cu ceai de cimbru pentru a ajuta la tratarea infecțiilor orale și a durerilor în gât.

2. Este antioxidant

Multe dintre beneficiile și proprietățile cimbrului se datorează puterii sale antioxidante. Acesta stimulează întregul corp, de la sistemul digestiv, până la mușchi. Poate întări sistemul imunitar și poate lupta împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Aceștia sunt molecule reactive care sunt implicate în apariția anumitor tipuri de cancer și boli legate de îmbătrânire.

3. Ajută digestia

Femeie care ține mâinile pe abdomen

Cimbrul este o plantă care stimulează pofta de mâncare. De asemenea, ameliorează disconfortul în tulburările gastrointestinale. Fenolii din această plantă îi conferă proprietăți antispastice. Din acest motiv, cimbrul poate trata digestia lentă, balonarea și eructațiile. În plus, ameliorează crampele intestinale.

Proprietățile sale antifungice și antimicrobiene pot să țină sub control flora intestinală. În cazul infecțiilor tractului urinar, ceaiul de cimbru ajută la combaterea cistitei, uretritei și prostatitei.

4. Este o sursă de minerale esențiale

Există atât de multe beneficii ale cimbrului pentru sănătate. Cimbrul este o sursă excelentă de fier, care este esențială pentru deplasarea oxigenului în corp și formarea de globule roșii în sânge. De asemenea, conține multă vitamina K, necesară pentru ca sângele să se coaguleze.

Cimbrul conține o cantitate mare de mangan. Acest lucru ajută la o mulțime de procese metabolice. În plus, conține calciu pentru a ajuta la formarea oaselor și a dinților, precum și la menținerea sănătății generale.

5. Este un aliat al frumuseții

Beneficiile cimbrului pentru sănătate manifestate estetic

În cele din urmă, trebuie să știi faptul că, datorită proprietăților sale antiseptice și vindecătoare, cimbrul combate infecțiile pielii, infecțiile fungice, rănile și herpesul. De asemenea, calmează roșeața, arsurile solare și leziunile mici.

Cimbrul este comun în îngrijirea orală și dentară, deoarece vindecă dinții și gingiile. În plus, combate respirația urât mirositoare și cariile.

Cunoșteai aceste beneficii și proprietăți ale cimbrului? Datorită gustului și proprietăților sale, merită adăugat în dieta de zi cu zi. Cu toate acestea, dacă iei orice medicament sau ai o afecțiune specială, discută cu medicul despre consumul acestuia. Uneori, cimbrul poate reacționa cu anumite medicamente.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gruenwald, J., Graubaum, H.-J., & Busch, R. (2005). Efficacy and tolerability of a fixed combination of thyme and primrose root in patients with acute bronchitis. A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Arzneimittel-Forschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296916
  • Stahl-Biskup, E., & Venskutonis, R. P. (2012). Thyme. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.499
  • Šegvić Klarić, M., Kosalec, I., Mastelić, J., Piecková, E., & Pepeljnak, S. (2007). Antifungal activity of thyme (Thymus vulgaris L.) essential oil and thymol against moulds from damp dwellings. Letters in Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1472-765X.2006.02032.x
  • Gallego, M. G., Gordon, M. H., Segovia, F. J., Skowyra, M., & Almajano, M. P. (2013). Antioxidant properties of three aromatic herbs (rosemary, thyme and lavender) in oil-in-water emulsions. JAOCS, Journal of the American Oil Chemists’ Society. https://doi.org/10.1007/s11746-013-2303-3
  • Imelouane, B., Amhamdi, H., Wathelet, J. P., Ankit, M., Khedid, K., & El Bachiri, A. (2009). Chemical composition and antimicrobial activity of essential oil of thyme (Thymus vulgaris) from eastern Morocco. International Journal of Agriculture and Biology. https://doi.org/hdl.handle.net/2268/16021

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.