7 sfaturi pentru tratarea bronșitei acasă - Doza de Sănătate
 

7 sfaturi pentru tratarea bronșitei acasă

Bronșita este o boală care cauzează dificultăți de respirație, tuse și alte simptome incomode. În acest articol, îți vom împărtăși câteva sfaturi pentru a ameliora simptomele.
7 sfaturi pentru tratarea bronșitei acasă
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Bronșita este o boală respiratorie care apare atunci când bronhiile se inflamează. Acestea sunt tuburile însărcinate cu transportul aerului din nas și gură în plămâni. Din cauza acestei boli, poți avea dificultăți de respirație, tuse și congestie. Vrei să înveți câteva sfaturi pentru tratarea bronșitei acasă?

În majoritatea cazurilor, poți trata această boală la domiciliu. Chiar dacă medicul îți prescrie niște medicamente, în mod normal, îți va sugera și câteva strategii pentru a te trata mai întâi în mod natural. Doar cele mai grave cazuri au nevoie de antibiotice, bronhodilatatoare sau terapie de recuperare pulmonară.

7 sfaturi pentru tratarea bronșitei acasă în mod natural

Multe dintre simptome se ameliorează semnificativ după două săptămâni. Cu toate acestea, dacă boala este cronică, cel mai bine este să consulți un medic pentru a stabili care este cel mai bun tratament.

În orice caz, modificarea stilului de viață poate ajuta la ameliorarea simptomelor de bronșită. Acești pași reduc severitatea simptomelor și accelerează procesul de recuperare. Descoperă-i mai jos!

1. Crește consumul de lichide sănătoase

Fată care se hidratează bând apă
Consumul de multe lichide te menține hidratat/ă și te ajută să îndepărtezi flegma.

Unul dintre secretele tratării bronșitei și reducerii congestiei este consumul suficient de apă și alte lichide sănătoase. Aceste tipuri de băuturi duc la diluarea mucusului, ajutând la îndepărtarea acestuia atunci când tușești sau îți sufli nasul. În plus, vei evita deshidratarea, care poate agrava simptomele.

Ce lichide poți bea?

  • Apă caldă cu lămâie
  • Ceaiuri din plante sau fructe
  • Apă plată
  • Sucuri naturale
  • Supă de pui sau legume

2. Instalează un umidificator

Umidificatorul este un instrument excelent atunci când suferi de bronșită sau orice altă boală pulmonară. Respirând aerul cald și umed produs de umidificator, mucoasa din căile respiratorii se va relaxa și tusea se va ameliora. Desigur, este important să îl păstrezi curat pentru a obține aceste beneficii.

3. Evită tutunul

Unul dintre cei mai răi dușmani ai sănătății respiratorii este tutunul. Din cauza acestui fapt, unul dintre secretele pentru tratarea bronșitei este evitarea completă a tutunului. Toxinele sale trec cu ușurință prin căile respiratorii, provocând iritarea bronhiilor și leziuni pulmonare.

  • Dacă ești fumător, caută ajutor pentru a renunța la fumat.
  • Nu uita faptul că și inhalarea fumului de țigară produs de alții este dăunătoare. Dacă nu fumezi, evită să stai în preajma oamenilor care o fac.

4. Fă exerciții fizice

Tratarea bronșitei acasă prin sport
Exercițiile fizice întăresc sistemul imunitar și mușchii respiratori.

Deși antrenamentele cu impact ridicat nu sunt recomandate pacienților cu bronșită, mișcarea cu impact redus poate fi foarte utilă. Exercițiile fizice regulate întăresc mușchii care te ajută să respiri, ceea ce reduce complicațiile simptomelor bronșitei.

  • Persoanele sedentare ar trebui să înceapă practicarea de exerciții fizice ușor și treptat, cu mișcări scurte, de intensitate redusă. Dacă este posibil, ar trebui să-ți creezi un plan de antrenament cu ajutorul unui profesionist.

5. Folosește terapia cu vapori

Terapiile cu vapori sunt foarte utile pentru a trata bronșita. Aceste terapii ajută la ruperea mucusului pentru a facilita îndepărtarea acestuia. De asemenea, relaxează mușchii care pot fi tensionați din cauza tusei. În plus, reduc congestia și te ajută să respiri mai bine.

  • Pentru a face acest tip de terapie, trebuie doar să încălzești o oală cu apă până la punctul de fierbere și să o iei de pe foc. Apoi, adaugă ulei esențial de eucalipt sau ulei esențial de cimbru în apă.
  • După aceea, respiră vaporii, punându-ți un prosop peste cap și oală pentru a profita de toți aburii degajați.
  • Fă acest lucru timp de 3-5 minute și apoi odihnește-te.

6. Dormi bine

Fată care doarme bine
Odihna este esențială pentru tratarea bronșitei.

Dificultățile de respirație și tusea cauzate de bronșită pot îngreuna somnul. Cu toate acestea, este important să încerci să dormi bine pentru a-ți îmbunătăți funcțiile imune și a accelera procesul de recuperare. Ce poți face?

  • Asigură-te că ai un mediu confortabil de dormit.
  • Evită să folosești dispozitive care îți distrag atenția, cum ar fi laptopurile și smartphone-urile.
  • Bea ceaiuri relaxante, cum ar fi cel de mușețel, valeriană sau lavandă.
  • Practică o tehnică de relaxare chiar înainte de a merge la culcare.

7. Adoptă o dietă sănătoasă pentru tratarea bronșitei acasă

Consumul de alimente sănătoase te poate ajuta să tratezi simptomele oricărei probleme respiratorii. Absorbția vitaminelor și a mineralelor ajută la menținerea sistemului imunitar puternic, accelerând recuperarea după bronșită și alte infecții. Trebuie să consumi:

  • Citrice
  • Fructe roșii
  • Legume cu frunze verzi
  • Cereale integrale
  • Fructe uscate și nuci
  • Pește gras
  • Carne slabă
  • Ierburi și condimente

Vrei să tratezi bronșita și simptomele sale incomode? Reține aceste recomandări. Dacă nu observi îmbunătățiri ale situației în câteva săptămâni, consultă medicul pentru a obține mai multe sfaturi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.