Bronșita este contagioasă sau nu? - Doza de Sănătate
 

Bronșita este contagioasă sau nu?

Bronșita apare, de obicei, sub formă acută sau cronică. În funcție de tabloul clinic, aceasta poate fi sau nu contagioasă.
Bronșita este contagioasă sau nu?

Ultima actualizare: 04 decembrie, 2020

Bronșita este o patologie care uneori este contagioasă. Principala sa caracteristică este afectarea căilor respiratorii inferioare. Boala apare atunci când tuburile bronșice ale plămânilor se inflamează din cauza infecțiilor sau din alte motive, cum ar fi fumatul sau inhalarea de gaze toxice și praf pentru o lungă perioadă de timp.

Există două tipuri de bronșită: cronică și acută. Conform studiilor epidemiologice, primul tip, de natură prelungită și cu o abordare complexă, poate afecta până la 11% din populația cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani. Prin urmare, este normal să ne întrebăm dacă bronșita este contagioasă. Continuă să citești pentru a afla!

Tipuri de bronșită

Pentru a răspunde la întrebarea de mai sus, trebuie să descriem în detaliu cele două tipuri de bronșită care ar putea afecta oamenii. Pe scurt, bronșita acută este contagioasă, iar bronșita cronică nu. Această afirmație presupune o listă lungă de aspecte de luat în considerare, pe care le vom detalia în cele ce urmează.

Agent patogen care cauzează bronșită
Formele infecțioase de bronșită sunt contagioase atunci când sunt cauzate de viruși sau bacterii.

Bronșita acută nu este contagioasă

Potrivit Medicina de Urgencias, o sursă bibliografică, peste 10 milioane de persoane consultă anual medicul din cauza acestei afecțiuni. Putem spune că este o patologie relativ comună.

Agenții infecțioși care provoacă bronșită acută sunt în 90% din cazuri viruși (adenovirus, gripă, parainfluenza, RSV, rinovirus, bocavirus, coxsackie sau herpes simplex). În restul de 10% din cazuri este vorba de bacterii pneumonice din grupul Streptococcus. După cum poți vedea, această patologie are o natură contagioasă.

Conform referinței deja citate, bronșita acută are un tipar sezonier din cauza asocierii sale cu infecțiile virale. Acestea apar mult mai des în timpul lunilor de iarnă, deoarece climatul rece și secetos este direct corelat cu o transmisie virală mai mare.

Virusul gripal, de exemplu, se pare că are o valoare de reproducție bazală de aproximativ 1,3 (conform New York Times). Aceasta înseamnă că o persoană infectată transmite boala, în medie, la 1,3 persoane. Bronșita acută este supusă acestor tipuri de parametri epidemiologici.

Potrivit Clinicii Mayo, simptomele bronșitei acute pot fi rezumate ca:

  • Tuse din piept
  • Oboseală
  • Respirație dificilă
  • Febră ușoară și frisoane
  • Disconfort la nivelul pieptului

Această variantă a bronșitei se vindecă în 10 până la 14 zile după apariția primelor simptome.

Deși este legată de agenți patogeni, bronșita acută poate apărea și din cauza proceselor neinfecțioase (alergii, aspirații sau reflux gastroesofagian). Prin urmare, nu toate cazurile de bronșită acută sunt contagioase, dar majoritatea sunt.

Bronșita cronică este contagioasă

Principala caracteristică a acestei patologii pe termen lung este inflamația recurentă a căilor respiratorii cu afectare secundară. După cum explică Institutul Național al Inimii, al Plămânilor și al Sângelui (NHLBI), tusea se manifestă timp de câteva luni. În plus, este recurentă, deoarece poate reveni timp de doi sau mai mulți ani consecutivi.

Acest tip de bronșită nu are nicio legătură cu agenții patogeni. Surse precum Clinica Mayo susțin faptul că până la 75% din cazuri au legătură cu fumatul de tutun. Alți factori de risc ar putea fi astmul, fibroza chistică, vârsta sau predispoziția genetică. De asemenea, bronșita cronică este un simptom al unei afecțiune grave, numite boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, simptomele bronșitei cronice sunt mai severe decât cele ale variantei acute și se manifestă pe o perioadă mai lungă de timp. Printre ele, amintim:

  • Tuse toracică continuă, frecventă și prelungită
  • Respirație șuierătoare (un sunet șuierător atunci când respiri)
  • Respirație scurtă, mai ales în timpul efortului fizic
  • Presiune în piept

În ciuda faptului că această patologie este asociată cu agenți neinfecțioși, nu se întâmplă mereu așa. Acest tip de bronșită poate apărea și din cauza microorganismelor, cum ar fi Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis și Mycoplasma pneumoniae.

Riscul de complicații suplimentare apare mai ales la cei care au suferit traheostomii sau la pacienții imunosupresați.

Cum poți să previi bronșita?

Deci, pentru a răspunde la întrebarea dacă bronșita este sau nu contagioasă: varianta acută este de obicei infecțioasă, dar cea cronică nu. Prin urmare, mijloacele de prevenire depind de tipul de afecțiune de care încerci să te protejezi.

Clinica Mayo ne oferă câteva sfaturi generale pe care trebuie să le luăm în considerare. Cele mai importante sunt:

  • Evită contactul apropiat cu persoanele care au gripă sau alte afecțiuni respiratorii. Virușii se deplasează prin microparticule de salivă excretate în timpul tusei și al strănuturilor.
  • Spală-ți frecvent mâinile cu săpun, mai ales în timpul iernii și în perioadele cu risc epidemiologic ridicat.
  • Nu-ți atinge ochii, nasul și gura fără să te speli mai întâi pe mâini.
  • Fă vaccinul antigripal, mai ales dacă te afli într-o grupă de risc – cum ar fi vârsta peste 65 de ani.

După cum poți vedea, aceste măsuri vizează prevenirea bronșitei acute, deoarece aceasta este cea cu un caracter infecțios ridicat. Ar trebui să fie clar în acest moment că renunțarea la tutun este cea mai bună măsură pentru a evita bronșita cronică.

Medic ce explică dacă bronșita este contagioasă
Forma cronică a bronșitei face parte din BPOC și are un tratament specific.

Bronșita este contagioasă?

În ciuda a ceea ce mulți oameni cred, cele două tipuri de bronșită nu diferă din cauza agentului cauzal, ci mai degrabă din cauza duratei inflamației tuburilor bronșice. Prin urmare, nu toate cazurile acute apar din cauza agenților patogeni și nu toate cazurile cronice apar din cauza fumatului. Există totuși excepții. Virusurile gripale provoacă întotdeauna bronșită acută.

Consultă mediul dacă ai o tuse toracică care durează mai mult de două săptămâni. Ai putea avea o formă de bronșită sau o altă boală a căilor respiratorii superioare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.