De ce tușim? Cauze și metode de prevenire - Doza de Sănătate
 

De ce tușim? Cauze și metode de prevenire

De ce tușm? Tusea este unul dintre mecanismele noastre de apărare pentru a scăpa de particulele străine care pătrund în sistemul respirator. Uneori, apare din cauza unor probleme grave, cum ar fi infecțiile sau bolile respiratorii.
De ce tușim? Cauze și metode de prevenire

Ultima actualizare: 09 august, 2022

De ce tușim?

Crezi sau nu, tusea este un simptom obișnuit la toate mamiferele. Cu toții am tușit la un moment dat în viață. De fapt, știm că 23% dintre oameni tușesc când se trezesc dimineața, chiar dacă nu fumează. De asemenea, știm că adulții au aproximativ două până la trei răceli pe an și că există tuse în 75% din cazuri. Estimările indică faptul că 13% din oameni tușesc cronic, chiar și atunci când nu suferă de răceală.

Tusea este un reflex care ar putea fi cauzat de anumite boli, deși, de cele mai multe ori, nu există o problemă de sănătate. În principiu, este doar un mecanism de expulzare a substanțelor iritante din căile respiratorii. În acest articol, vom analiza mai atent această funcție corporală interesantă și motivele pentru care tusea se manifestă.

De ce tușim?

Primul lucru care trebuie clarificat este faptul că tusea este unul dintre mecanismele de apărare a corpului nostru împotriva agenților externi care pot fi dăunători. Tușim pentru a ne curăța căile respiratorii și pentru a expulza particulele și corpurile străine.

Tusea este o manevră bruscă și explozivă. Această manevră are loc în trei etape rapide. În prima, glota se deschide atunci când respirăm. În a doua fază, există o contracție a mușchilor respiratori. În cele din urmă, în a treia fază, expulzăm aerul reținut în plămâni printr-o deschidere bruscă a glotei.

Receptorii tusei sunt localizați, în principal, în căile respiratorii inferioare, care includ laringele, traheea și bronhiile. Alți receptori se află în nas (în sinusuri), canalul urechii, pleură, diafragmă și chiar în pericard și stomac.

Femeie care tușește
Tusea este un mecanism de apărare și nu indică, de obicei, o boală sau o infecție.

Tipuri de tuse

Acum că am aflat de ce tușim, vom discuta despre principalele tipuri de tuse pe care le putem experimenta.

Există mai multe tipuri de tuse și doar unele dintre ele reprezintă un motiv pentru a solicita sfatul medicului. În principiu, tusea este clasificată ca fiind productivă sau neproductivă.

O tuse este productivă atunci când expulzăm flegma sau mucusul, iar acest tip are nevoie de îngrijire medicală. În schimb, o tuse neproductivă este o tuse uscată în care nu este expulzat mucus. Provoacă mâncărime, iritații și, adesea, dureri în gât. Există și un al treilea tip, cunoscut sub numele de „fals uscat”. Există mucus, dar nu îl putem expulza complet.

Pe baza duratei de manifestare, tusea poate fi clasificată în acută și cronică. Este acută atunci când durata sa nu depășește trei săptămâni. Este cronică când durează mai mult de 3 sau 4 săptămâni. Aceasta din urmă este însoțită, de obicei, de iritații de trahee sau laringe.

În plus, există tuse convulsivă și tuse psihogenă. Primul tip este violent, foarte contagios și destul de periculos la sugarii sub 6 luni. Al doilea este un tip de tuse psihosomatică, care apare, de obicei, atunci când o persoană este foarte nervoasă.

Tusea este un simptom comun care poate apărea ca urmare a mai multor cauze. De cele mai multe ori, nu este o problemă gravă și dispare de la sine. Cu toate acestea, cel mai bine este să consulți un medic dacă este severă sau este însoțită și de alte simptome.

În continuare, îți vom spune principalele motive pentru care tușim.

Stimulii din mediu

Un mediu cu mult fum, praf sau acarieni duce, de obicei, la atacuri de tuse. Poate fi o alergie dacă este persistentă, fie ea permanentă sau sezonieră. Schimbările bruște de temperatură duc, de asemenea, la apariția tusei.

Procesele inflamatorii

Atunci când căile respiratorii se inflamează, acestea împiedică trecerea aerului și pot duce la tuse și durere. Acest lucru apare atunci când există boli clasice, cum ar fi răceala obișnuită sau gripa. Tusea apare și în afecțiuni precum bronșita, pneumonia, fibroza, astmul, cancerul pulmonar, etc.

Bronșita, astmul și alte boli respiratorii sunt principala cauză a tusei.

Alte motive pentru care tușim

Este posibil să tușim și din cauza afecțiunilor nasului, gâtului, urechii și canalului urechii sau din cauza refluxului gastroesofagian. O tuse care se agravează considerabil la culcare poate fi un semn al insuficienței cardiace congestive.

Medicamente

De asemenea, tusea este un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACEI), care sunt adesea utilizați pentru a trata hipertensiunea.

Fumatul

Din păcate, este normal ca cei care fumează tutun sau orice altceva să aibă parte de tuse recurentă. Reține faptul că acest lucru nu este sănătos, mai ales atunci când se întâmplă în fiecare zi. Consultă medicul dacă ai tușit pentru o perioadă lungă de timp.

În cele din urmă, trebuie să menționăm faptul că tusea poate apărea și din cauza unor factori psihogeni, precum anxietatea și nervozitatea.

Adresează-te medicului de familie dacă ai întrebări în legătură cu tusea experimentată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chung, K. F., & Pavord, I. D. (2008). Prevalence, pathogenesis, and causes of chronic cough. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(08)60595-4
  • Dicpinigaitis, P. V., Colice, G. L., Goolsby, M. J., Rogg, G. I., Spector, S. L., & Winther, B. (2009). Acute cough: A diagnostic and therapeutic challenge. Cough. https://doi.org/10.1186/1745-9974-5-11
  • Martin, M. J., & Harrison, T. W. (2015, September 1). Causes of chronic productive cough: An approach to management. Respiratory Medicine. W.B. Saunders Ltd. https://doi.org/10.1016/j.rmed.2015.05.020
  • Holmes, R. L., & Fadden, C. T. (2004, May 1). Evaluation of the Patient with Chronic Cough. American Family Physician.
  • Kwon, N. H., Oh, M. J., Min, T. H., Lee, B. J., & Choi, D. C. (2006). Causes and clinical features of subacute cough. Chest129(5), 1142–1147. https://doi.org/10.1378/chest.129.5.1142

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.