Durerea de cap declanșată de tuse - Doza de Sănătate
 

Durerea de cap declanșată de tuse

Există diferite tipuri de durere de cap declanșată de tuse. Nu toate sunt la fel de grave. Află mai multe despre acest subiect în rândurile de mai jos!
Durerea de cap declanșată de tuse

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Durerea de cap declanșată de tuse este, în general, rezultatul unei probleme fizice anterioare. Aceste dureri nu sunt întotdeauna periculoase. Ele se produc fie din cauza încordării în timpul unui puseu de tuse extrem de uscată, fie din cauza unei tuse persistente care se manifestă de ceva vreme.

Din punct de vedere fizic, durerile de cap cauzate de tuse sunt ușor de explicat. Acestea apar deoarece tusea generează presiune în partea superioară a corpului, în zone precum pieptul, gâtul și capul. Așadar, presiunea care apare des în aceste zone duce la declanșarea durerilor de cap.

De obicei, acest tip de cefalee nu este periculos și dispare de la sine. Însă este întotdeauna o idee bună să consultăm medicul de familie. Acest lucru ne va permite să excludem alte probleme grave și, de asemenea, să reducem impactul negativ al cefaleei asupra organismului.

Durerea de cap declanșată de tuse: primară și secundară

Tânără care resimte durerea de cap declanșată de tuse

Durerea de cap declanșată de tuse nu este foarte frecventă. Atunci când apare, aceasta este, de obicei, corelată cu efortul pe care îl depui atunci când tușești sau cu alte eforturi similare, cum ar fi strănutul, cântatul, suflarea nasului, râsul, plânsul și chiar mișcările intestinale.

Aceste tipuri de dureri de cap declanșate de tuse se încadrează în două categorii:

  • Durerile de cap primare nu apar des. Atunci când se manifestă, durează puțin. În plus, acestea se ameliorează spontan. Sunt, în general, inofensive și mai des întâlnite la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Acestea variază de la moderat la intens și rareori durează mai mult de două ore. Se pot manifesta în orice parte a capului sau deasupra gâtului.
  • Durerile de cap secundare apar ca urmare a problemelor cerebrale. Acestea sunt periculoase și pot necesita o intervenție chirurgicală, fiind cauzate de anumite boli. Durerile de cap secundare pot implica prezența unei tumori sau a unei tulburări vasculare la nivelul creierului. Acest tip de durere de cap nu este declanșat, de obicei, exclusiv de tuse, ci se agravează atunci când tusea apare.

Principalele cauze ale durerii de cap declanșate de tuse

Motivul exact pentru care tusea poate duce la o durere de cap primară nu este deocamdată cunoscut. Cu toate acestea, știm că acest tip de durere apare mai des la fumători și la persoanele care sunt alergice la polen și alte substanțe.

Alte cauze ale durerii de cap declanșate de tuse pot include:

  • Astmul: duce uneori la dureri de cap, mai ales atunci când tusea este seacă. Acest tip de tuse provoacă o presiune intracraniană mărită și declanșează o durere de cap. Durerea dispare odată cu criza astmatică.
  • Sinuzita: provoacă presiune în sinusuri și duce adesea la dureri de cap.
  • Umflarea laringelui sau a faringelui: duce la tuse și migrene.

Cea mai frecventă cauză a durerilor de cap secundare declanșate de tuse este malformația Chiari tip I, o anomalie anatomică. Alte cauze posibile sunt tumorile cerebrale și alte malformații. De asemenea, slăbiciunea vaselor de sânge și/sau pierderea spontană a lichidului cefalorahidian pot declanșa aceste dureri de cap.

Simptomele durerii de cap declanșate de tuse

Bărbat pe care îl doare capul

Durerile de cap primare încep brusc după tuse și duc la simptome ascuțite și intense. Cu toate acestea, nu durează foarte mult. De fapt, rareori durează mai mult de două ore. Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont este evaluarea simptomelor suplimentare, precum greața, fotosensibilitatea și lăcrimarea, care pot duce la apariția migrenelor.

Durerile de cap secundare au simptome similare, dar caracteristici diferite. Acestea pot include o stare de agitație, amețeli și leșin. De asemenea, durerile de cap secundare declanșate de tuse durează mai mult.

Dacă durerile de cap declanșate de tuse apar la persoane mai tinere de 50 de ani și mai ales dacă disconfortul este localizat în zona gâtului, pot exista anumite leziuni cerebrale. Acesta este motivul pentru care este important să te prezinți la medic cât mai curând posibil.

Diagnostic și prevenire

Diagnosticul este stabilit pe baza istoricului medical și al relatărilor pacientului. Acesta ia în calcul factori relevanți precum vârsta, sexul (durerile de cap primare sunt mai frecvente la bărbați) și prezența unor alte boli, cum ar fi astmul sau sinuzita.

Este foarte probabil ca medicul să ceară efectuarea unor teste precum imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) și/sau tomografia computerizată. Aceste teste vor confirma sau exclude alte cauze posibile ale durerilor de cap.

Cea mai bună metodă de a preveni durerile de cap primare declanșate de tuse este să tratezi la timp toate afecțiunile respiratorii. Prezența faringitei, a bronșitei, a astmului și a sinuzitei, printre altele, va duce la apariția tusei și, foarte posibil, a durerilor de cap. De asemenea, este important să eviți efortul fizic intens.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fernández Concepción, O., & Pando Cabrera, A. (1999). Diagnóstico de las cefaleas. Revista Cubana de Medicina General Integral, 15(5), 555-561.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.