3 remedii probiotice pentru digestie
Este important să incluzi în dietă în fiecare zi alimente care promovează o microbiotă intestinală sănătoasă. În acest sens, anumite remedii probiotice bogate în microorganisme vii sunt utile pentru digestie și starea generală de sănătate.
În acest articol, îți vom împărtăși trei remedii probiotice care te vor ajuta să-ți îmbunătățești digestia. Deoarece necesită diferite procese de fermentare, îți vom arăta cum să le faci pas cu pas.
Ce sunt probioticele?
Alimente probiotice conțin microorganisme vii. Când le consumi, acestea rămân active în intestine, favorizând dezvoltarea microbiotei. Așadar, acestea sunt esențiale pentru o digestie bună și o sănătate optimă.
Dacă vrei să consumi remedii probiotice, trebuie să alegi alimentele fermentate. De fapt, cea mai bună opțiune este să le faci acasă. Unele dintre produsele pe care le vei găsi pe piață au suferit procese precum pasteurizarea, care elimină probioticele din alimente.
Mai jos, îți vom împărtăși unele dintre cele mai populare și benefice remedii probiotice pentru digestie. De asemenea, acestea sunt potrivite pentru toate gusturile, deoarece se bazează pe produse lactate, fructe și legume.
Vezi și:
3 remedii probiotice pentru digestie
1. Kefir, unul dintre cele mai bune remedii probiotice
Iaurtul, care este un aliment foarte popular în întreaga lume, conține în mod natural probiotice. Acest lucru se datorează faptului că este realizat printr-un proces de fermentare. Cu toate acestea, atunci când este pasteurizat, își pierde bacteriile benefice.
Prin urmare, alegerea kefirului este o alternativă excelentă. Poți face acest produs lactat acasă cu o cultură bacteriană care se hrănește cu lactoza din lapte. Tot ce trebuie să faci este să adaugi niște granule de kefir care, în timp, se vor dezvolta în această băutură.
Ingrediente
- 1 cană de lapte proaspăt (250 ml)
- 2 linguri de granule de kefir (20 g)
Pregătire
- Pentru început, încălzește laptele și combină-l cu granulele de kefir într-un recipient de sticlă. Lasă puțin spațiu liber în recipient. O altă opțiune este acoperi recipientul cu un tifon, astfel încât ciuperca de kefir să poată respira.
- Apoi, lasă-l să fermenteze la temperatura camerei timp de aproximativ 24 de ore. Cu cât fermentează mai mult timp, cu atât va fi mai gros și mai acid.
- După acest interval de timp, strecoară și repetă procesul cu granulele. Poți îndulci kefirul cu miere sau zahăr brun.
2. Băutură cu coajă de ananas
Dacă îți place ananasul, ar trebui să știi că poți profita și de coaja acestuia pentru a face unul dintre cele mai delicioase remedii probiotice. O poți fermenta cu zahăr pentru a face o băutură răcoritoare și foarte sănătoasă.
Există multe rețete, inclusiv băuturi alcoolice, cu acest fruct. Mai jos, îți propunem o versiune ce constă în principal în coajă, care este foarte bogată în enzime.
Ingrediente
- 1 ananas mare sau 2 medii
- 1 cană de zahăr (200 g)
- 4 căni de apă (1 litru)
Pregătire
- Mai întâi, spală bine fructele.
- Apoi, pune coaja într-un recipient de sticlă, împreună cu zahărul și apa.
- Închide bine recipientul. Deschide-l de două ori pe zi.
- Fermentează băutura de la 4 la 7 zile. După a patra zi, o poți gusta. Dacă este încă dulce, o poți lăsa să fermenteze mai mult.
- În cele din urmă, strecoară băutura și îndulcește-o dacă dorești.
- Îți recomandăm să o bei rece.
Vezi și:
3. Varză murată, unul dintre cele mai bune remedii probiotice pentru digestie
În cele din urmă, poți profita de beneficiile celui mai renumit aliment fermentat din Europa centrală: varza acră. Această tehnică le-a permis oamenilor să mănânce legume pe tot parcursul anului atunci când nu exista o altă modalitate de a le conserva.
Ingrediente
- 1 varză mare și foarte proaspătă
- 1 lingură de sare (15 g) pentru fiecare două kilograme de varză
Pregătire
- În primul rând, spală varza și îndepărtează toate frunzele care nu sunt în stare bună.
- Apoi, taie varza în benzi foarte subțiri.
- După aceea, într-un recipient de sticlă, pune treptat varza și sarea în straturi. De asemenea, apasă bine totul în recipient, astfel încât varza să-și elibereze sucul și să nu existe prea mult aer în amestec.
- Cu toate acestea, ar trebui să existe spațiu liber în recipient și zeama trebuie să acopere amestecul. Verifică acest lucru pe măsură ce trec zilele pentru a zdrobi varza dacă este necesar.
- Varza murată va fi gata peste o lună sau două. Atât varza, cât și zeama vor fi bogate în probiotice.
Ai de gând să încerci aceste remedii probiotice pentru digestie? Aroma lor este intensă și delicioasă, iar consumarea lor în fiecare zi îți va permite să-ți păstrezi microbiota în stare perfectă. Sunt o garanție a sănătății digestive!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Butel, M.-J. (2014). Probiotics, gut microbiota and health. Medecine et Maladies Infectieuses. https://doi.org/10.1016/j.medmal.2013.10.002
- Tuohy, K. M., Probert, H. M., Smejkal, C. W., & Gibson, G. R. (2003). Using probiotics and prebiotics to improve gut health. Drug Discovery Today.
- Leite, A. M. de O., Miguel, M. A. L., Peixoto, R. S., Rosado, A. S., Silva, J. T., & Paschoalin, V. M. F. (2013). Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: A natural probiotic beverage. Brazilian Journal of Microbiology. https://doi.org/10.1590/S1517-83822013000200001
- Taussig, S. J., & Batkin, S. (1988). Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/0378-8741(88)90127-4
- Beganović, J., Kos, B., Leboš Pavunc, A., Uroić, K., Jokić, M., & Šušković, J. (2014). Traditionally produced sauerkraut as source of autochthonous functional starter cultures. Microbiological Research. https://doi.org/10.1016/j.micres.2013.09.015
- ISRN Nutr. 2013; 2013: 481651. Published online 2013 Jan 2. Health Benefits of Probiotics: A Review. doi: 10.5402/2013/481651
- Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Volume 51, 2011 – Issue 3. Review: Functional Properties of Kefir. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408390903579029
- Braz. arch. biol. technol. vol.56 no.6 Curitiba Nov./Dec. 2013. Isolation and purification of bromelain from waste peel of pineapple for therapeutic application. https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000600012&lang=en
- Glob Adv Health Med. 2014 Nov; 3(6): 12–18. Published online 2014 Nov 1. Regular Consumption of Sauerkraut and Its Effect on Human Health: A Bibliometric Analysis. doi: 10.7453/gahmj.2014.038
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.