Suplimentele și alimentele probiotice pentru copii - Doza de Sănătate
 

Suplimentele și alimentele probiotice pentru copii

Suplimentele pe bază de bacterii oferă diferite beneficii pentru tractul gastro-intestinal al adulților, dar este sănătos să dai probiotice copiilor și nou-născuților? Îți vom oferi răspunsul în rândurile de mai jos.
Suplimentele și alimentele probiotice pentru copii

Ultima actualizare: 10 noiembrie, 2020

Este în regulă să folosești probiotice pentru copii foarte mici? Care sunt riscurile schimbării florei intestinale a sugarului? Înainte de a lua decizii legate de sănătatea pediatrică, este esențial să clarificăm unele incertitudini.

Probioticele sunt microorganisme vii pe care le adăugăm în dietă. Acestea rămân active în intestin și modifică microbiota sistemului digestiv. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dacă optăm pentru cantitatea potrivită, acestea aduc multe beneficii pentru sănătate. Printre alimentele probiotice, există iaurturi proaspete, kéfir, varză murată și multe altele.

Flora intestinală

O microbiotă echilibrată în intestin este esențială pentru sănătatea umană. Cooperarea dintre persoană și microorganismele care trăiesc în ea determină sănătatea organismului pe termen lung și pe termen scurt.

Potrivit mai multor studii științifice, flora bacteriană care trăiește în tractul gastrointestinal oferă mai multe beneficii. De exemplu:

  • Ajută la specializarea țesutului limfoid asociat cu mucoasa intestinului. Acest lucru se traduce prin sinergie cu sistemul imunitar, care învață să recunoască tulpinile bacteriene benefice și să se pregătească pentru viitoarele boli. Pe scurt, ajută la apărarea organismului.
  • Bacteriile intestinale recunosc și descompun anumite polizaharide din plante, pe care nu le-am putea descompune pe cont propriu. Conform publicațiilor științifice, această activitate reprezintă 10% din caloriile zilnice consumate de o ființă umană.
  • Deoarece sistemul digestiv este deschis factorilor externi, este permanent expus atacurilor agenților străini. Flora bacteriană normală colonizează suprafețele în contact cu lumea exterioară, împiedicând înmulțirea corpurilor străine.

Acestea sunt câteva beneficii pe care bacteriile intestinale le oferă oamenilor. Este o relație simbiotică, deoarece noi nu am exista fără ele și nici ele fără noi.

Bacterii în corpul uman
Flora intestinală a sistemului digestiv este vitală pentru supraviețuirea umană.

Probiotice pentru copii

Alimentele probiotice conțin bacterii care sunt benefice pentru funcționarea generală a microbiomului intestinal. Unele dintre acestea sunt Lactobacillus, Bifidobacterium și Saccharomyces boulardii.

Microbiota sănătoasă conține deja aceste microorganisme, dar creșterea cantității acestora poate fi benefică dacă persoana care le consumă nu suferă de anumite boli. Este diferit acest lucru în cazul bebelușilor?

Studii care favorizează utilizarea probioticelor la copii

Un studiu efectuat în 2014 a oferit următoarele rezultate:

  • Cercetătorii au monitorizat 589 de copii nou-născuți în primele 90 de zile de viață. Unii au primit bacteriile probiotice Lactobacillus reuteri, iar altora li s-a dat un placebo.
  • Părinții au fost rugați să monitorizeze cât de des varsă bebelușii, cât timp plâng, numărul de vizite la medicul pediatru și internările, printre alți factori indicatori ai sănătății intestinale.
  • A existat o diferență semnificativă între bebelușii care au luat probiotice și cei care au luat doar un placebo. Microorganismele au protejat nou-născuții de tulburări intestinale.

Dar asta nu este tot, întrucât alte studii de acest gen arată și beneficiile bacteriei Lactobacillus reuteri în buna funcționare a intestinului. În acest caz, s-a observat o ameliorare a simptomelor asociate colicilor la sugari după adăugarea picăturilor probiotice în laptele matern.

Beneficiile generale ale probioticelor

Probioticele ajută adulții și copiii pe mai multe fronturi:

  • În primul rând, acestea promovează dezvoltarea bacteriilor benefice atunci când persoana care le consumă ia antibiotice.
  • Ameliorează simptomele bolilor intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil.
  • Previn diareea cauzată de agenții infecțioși.

Probiotice pentru copii: riscuri

De obicei, probioticele sunt sigure, dar anumite surse științifice avertizează asupra posibilității apariției anumitor complicații în urma utilizării acestora.

Persoanele cu un sistem imunitar compromis, boli ale valvei cardiace sau copiii prematuri se află în grupe de risc. În aceste situații, bacteriile pot avea tendința să se înmulțească disproporționat, generând inflamații gastrointestinale, activare excesivă a sistemului imunitar și, în cel mai rău caz, bacteriemie.

Nu cunoaștem pe deplin gradul acestor boli la nou-născuți. Efectele utilizării pe termen lung a acestor bacterii asupra dezvoltării copilului sunt, de asemenea, dificil de stabilit, deoarece acest lucru ar însemna câțiva ani de urmărire a bebelușilor care consumă probiotice.

Administrarea de probiotice pentru copii
Colicile pediatrice au fost mai puțin frecvente la copiii care au consumat probiotice, potrivit anumitor studii.

Probiotice pentru bebeluși: lucruri de reținut

Utilizarea probioticelor la sugari pare să aibă numeroase beneficii. Chiar și așa, sursele științifice avertizează că trebuie să continuăm să studiem interacțiunile dintre aceste microorganisme și sănătatea intestinală a nou-născutului. Ar trebui, de asemenea, evaluate riscurile potențiale și efectele adverse.

De aceea, cel mai bine este să soliciți sfatul medicului pediatru înainte de a-i oferi celui mic probiotice, deoarece acesta cunoaște istoricul medical al nou-născutului mai bine decât oricine. Nu toată lumea ar trebui să consume probiotice. De asemenea, cantitatea de probiotice administrată depinde de fiecare individ în parte.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Guideline for evaluation of probiotics in food. Recogido a 27 de junio en https://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf.
  • Maynard, C. L., Elson, C. O., Hatton, R. D., & Weaver, C. T. (2012). Reciprocal interactions of the intestinal microbiota and immune system. Nature489(7415), 231-241.
  • Inman, M. (2011). How bacteria turn fiber into food. PLoS Biol9(12), e1001227.
  • Indrio, F., Di Mauro, A., Riezzo, G., Civardi, E., Intini, C., Corvaglia, L., … & Del Vecchio, A. (2014). Prophylactic use of a probiotic in the prevention of colic, regurgitation, and functional constipation: a randomized clinical trial. JAMA pediatrics168(3), 228-233.
  • Koonce, T., Mounsey, A., & Rowland, K. (2011). Colicky baby? Here’sa surprising remedy. The Journal of Family Practice60(1), 34.
  • Doron, S., & Snydman, D. R. (2015). Risk and safety of probiotics. Clinical Infectious Diseases60(suppl_2), S129-S134.
  • Probiotics, Cleveland Clinic. Recogido a 27 de junio en https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics.
  • Merino, A. Barrio. “Probióticos, prebióticos y simbióticos. Definición, funciones y aplicación clínica en pediatría.” Revista Pediatría de Atención Primaria 8.Suplemento 1 (2006).
  • Román Riechmann, E., and G. Álvarez Calatayud. “Empleo de probióticos y prebióticos en pediatría.” Nutrición Hospitalaria 28 (2013): 42-45.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.