4 obiceiuri care cresc colesterolul - Doza de Sănătate
 

4 obiceiuri care cresc colesterolul

Dacă ai peste 20 de ani, ar trebui să-ți măsori nivelul de colesterol cel puțin o dată la 5 ani. Un test de sânge numit panou lipidic îți poate măsura nivelul colesterolului.
4 obiceiuri care cresc colesterolul
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Colesterolul este o amenințare invizibilă pentru sănătate. Poți avea colesterolul ridicat fără a-ți da seama înainte de a face analize de rutină sau a observa consecințele. Cum poți avea o problemă cu colesterolul dacă nu mănânci prea multe grăsimi, cârnați sau carne roșie? Îți prezentăm 4 obiceiuri care cresc colesterolul!

Există factori care influențează nivelul de colesterol, de care cel mai probabil nu ești conștient/ă. În acest articol, vei afla ce greșeli ai putea face fără să-ți dai seama și ce cauzează creșterea colesterolului. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile și pentru a-ți ameliora starea de sănătate!

Ce este colesterolul?

Obiceiuri care cresc colesterolul în sânge
Corpul tău are nevoie de colesterol, dar excesul se acumulează în vene și provoacă probleme cardiovasculare.

Colesterolul este o substanță grasă și moale, care se găsește în corp și sânge. Are multe funcții utile care contribuie la o sănătate optimă. De exemplu, ajută celulele să funcționeze corect și joacă un rol important în producerea anumitor hormoni.

Cu toate acestea, prea mult colesterol în sânge poate duce la un risc mai mare de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Cum sunt măsurate nivelurile de colesterol?

Dacă ai 20 de ani sau mai mult, ar trebui să-ți măsori colesterolul cel puțin o dată la 5 ani. Un test de sânge, numit panou lipidic, îți poate măsura nivelul de colesterol. Testul oferă informații despre:

  • Colesterolul total: Este cantitatea totală de colesterol din sânge. Include ambele tipuri: colesterol cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) și colesterol cu lipoproteine cu densitate mare sau HDL.
  • Colesterolul rău (LDL): Acesta este cel care se acumulează în artere și le înfundă.
  • Colesterolul bun (HDL): Ajută la eliminarea colesterolului din artere.

4 obiceiuri care cresc colesterolul

1. Stresul

Stresul pe lista de obiceiuri care cresc colesterolul
Unele studii au legat hormonii de stres de o creștere a colesterolului în sânge.

Stresul este o problemă foarte frecventă în zilele noastre și, dacă se manifestă pe termen lung, poate provoca consecințe grave în organism. Însă provoacă și colesterol ridicat?

Stresul poate crește tensiunea arterială și poate provoca insomnie, schimbări de obiceiuri și modificări ale performanței mintale și ale stării de spirit. Cu toate acestea, este capabil să crească colesterolul în corpul uman?

Un studiu științific afirmă faptul că stresul mintal și emoțional a crescut valorile colesterolului cu 11% la bărbații sănătoși, comparativ cu grupul de control. De asemenea, cercetătorii au descoperit o legătură între colesterol și cortizol, hormonul stresului, care poate fi cheia relației dintre bolile cardiovasculare și dislipidemie.

2. Alcoolul

Când vine vorba de colesterol, consumul de alcool este o chestiune de echilibru. Pe de-o parte, consumul moderat de alcool s-a dovedit a îmbunătăți nivelul de colesterol „bun” și a fost legat de o incidență redusă a bolilor de inimă.

Pe de altă parte, consumul excesiv de alcool poate avea un efect negativ asupra profilului lipidic și, în cele din urmă, asupra sănătății inimii. După cum poți vedea, trebuie să consumi alcool cu moderație pentru a nu te îmbolnăvi.

3. Tutunul

Obiceiuri care cresc colesterolul precum tutunul
Tutunul, pe lângă creșterea nivelului de colesterol din sânge, te predispune la boli cardiovasculare și respiratorii.

Fumatul afectează sistemul cardiovascular în mai multe moduri, inclusiv prin reducerea oxigenului și uzura inimii. Motivul pentru care aceste boli apar sau se agravează este faptul că nicotina poate crește agregarea plachetară, colesterolul și trigliceridele din sânge.

De asemenea, monoxidul de carbon crește colesterolul din sânge, având și alte efecte dăunătoare. Din acest motiv, fumatul de țigări „light” nu reduce riscul de îmbolnăvire, deoarece fumătorul inhalează mai mult fum pentru a compensa doza mai mică de nicotină, ceea ce crește monoxidul de carbon și generează mai multe problemele ulterioare.

4. Contraceptivele orale

Contraceptivele au mai multe efecte secundare asupra sănătății femeilor, iar unul dintre ele poate fi creșterea colesterolului. Cu toate acestea, nu toate contraceptivele produc aceleași efecte și nici toate tipurile de colesterol nu sunt rele.

Contraceptivele pe bază de gestagen au un singur tip de hormon și sunt, de obicei, produse sub formă de mini pastile. Acest tip de contraceptiv are multe avantaje și este foarte eficient. În plus, poate fi utilizat în timpul alăptării.

Dar, din păcate, are un efect hipercolesterolemic. Această pastilă crește adesea LDL sau colesterolul rău și reduce HDL sau colesterolul bun. Prin urmare, dacă alegi acest tip de contraceptiv, este esențial să îți faci analizele la fiecare câteva luni.

Dacă ai o problemă cu colesterolul, nu uita…

Pentru ca organismul să funcționeze bine, ai nevoie de un echilibru între cele două tipuri de colesterol, astfel încât să poți evita problemele cardiovasculare. O dietă echilibrată și exercițiile fizice sunt esențiale pentru a trăi sănătos și a îmbunătăți problema colesterolului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wertlake, P. T., Wilcox, A. A., Haley, M. I., & Peterson, J. E. (1958). Relationship of Mental and Emotional Stress to Serum Cholesterol Levels. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 97(1), 163–165.
  • Agarwal V, Gupta B, Singhal U, Bajpai SK. Examen de estrés: cambios en el colesterol sérico, triglicéridos y lípidos totales. Revista india de fisiología y farmacología. Octubre de 1997; 41 (4): 404-408.
  • Nasiff-Hadad Alfredo, Gira Phillipe, Bruckert Erick. Efectos del alcohol sobre las lipoproteínas. Rev cubana med  [Internet]. 1997  Abr [citado  2019  Abr  01] ;  36( 1 ): 51-60. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75231997000100009&lng=es.
  • Wakabayashi I. Associations between heavy alcohol drinking and lipid-related indices in middle-aged men. Alcohol. 2013 Dec;47(8):637-42. doi: 10.1016/j.alcohol.2013.10.001. Epub 2013 Oct 11. PubMed PMID: 24239151.
  • Fotherby, K. (1989). Anticonceptivos orales y lípidos. BMJ, 298 (6680), 1049-1050. https://doi.org/10.1136/bmj.298.6680.104.
  • JainR. B., y DucatmanA. (2018) Asociaciones entre el tabaquismo y las concentraciones de lípidos / lipoproteínas entre los adultos estadounidenses de ≥ 20 años. Revista de biomarcadores circulantes , 7 (1). Recuperado de https://journals.aboutscience.eu/index.php/jcb/article/view/2089
  • Colesterol. MedlinePlus, en línea: https://medlineplus.gov/spanish/cholesterol.html

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.