Mituri despre dietele care scad colesterolul - Doza de Sănătate
 

Mituri despre dietele care scad colesterolul

În acest articol, vom explora câteva dintre miturile despre dietele care scad colesterolul. Citește în continuare pentru a afla tot ce trebuie să știi despre acestea!
Mituri despre dietele care scad colesterolul
Marta Guzmán

Scris și verificat de nutriționistul Marta Guzmán.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În zilele noastre, colesterolul ridicat devine din ce în ce mai răspândit în societatea globală. Acesta este motivul pentru care este foarte ușor să apară mituri cu privire la recomandările ce ajută la scăderea acestuia. În acest articol, îți vom dezvălui cele mai comune mituri despre dietele care scad colesterolul.

Cele mai vehiculate mituri despre dietele care scad colesterolul

Pentru a afla cum apar aceste mituri, în primul rând, trebuie să știm ce este hipercolesterolemia și cum ne poate afecta sănătatea.

Ce este colesterolul ridicat?

Hipercolesterolemia este o boală caracterizată prin niveluri ridicate de colesterol în sânge. Acesta poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare, deoarece facilitează formarea plăcii ateromatoase.

Având colesterolul „rău” crescut (LDL), este mai ușor ca moleculele care îl transportă în sânge să pătrundă în pereții vasculari ai arterelor. Acolo, acestea oxidează, provocând un răspuns inflamator în organism.

Cu toate acestea, colesterolul este doar un indicator al riscului cardiovascular, printre alți factori. Pe lângă monitorizarea „colesterolului bun” și a „colesterolului rău”, specialiștii din domeniul medical trebuie să analizeze și markerii inflamatori și dimensiunea moleculelor de colesterol.
Vas de sânge înfundat

Trebuie să urmezi o dietă săracă în grăsimi?

Probabil că ai auzit vorbindu-se despre mitul conform căruia trebuie să urmezi o dietă săracă în grăsimi. Dacă colesterolul vine la pachet cu lipidele, pare logic ca, dacă reduci grăsimea din dietă, să reduci și nivelul de colesterol, în special din grăsimile saturate.

Însă, studiile recente au respins acest lucru, deoarece se pare că grăsimile saturate cresc HDL, sau colesterolul „bun”, mai mult decât LDL sau colesterolul „rău”. Mai mult, experții au descoperit faptul că grăsimile saturate nu agravează bolile de inimă. Adesea, oamenii înlocuiesc grăsimile saturate cu cereale rafinate. Dar acest lucru nu este corect. Prin urmare, dieta ta ar trebui să fie una sănătoasă, cu o cantitate adecvată de grăsimi.

Cele mai bune tipuri de grăsimi se găsesc în:

  • Pește gras
  • Nuci
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Fructe de avocado

Consumul de colesterol crește nivelul de colesterol din organism?

Acest mit are rădăcinile în consumul de ouă. Mulți oameni cred că, deoarece aceste alimente sunt bogate în colesterol, consumul prea mare de ouă poate ridica nivelul acestuia în sânge. Totuși, s-a dovedit că acest lucru nu este adevărat. De fapt, consumul frecvent de ouă într-o dietă sănătoasă poate crește colesterolul „bun”, după cum arată numeroase studii științifice.

Majoritatea studiilor nu găsesc nicio relație între aportul de colesterol și colesterolul din sânge. Corpul uman are un sistem de reglare a colesterolului care ajustează sinteza de colesterol pentru a produce ceea ce are nevoie. Cu cât incluzi mai mult în dietă, cu atât produci mai puțin pe cont propriu și invers.

Analize după dietele care scad colesterolul

Ar trebui să consumi mai multe legume și mai puține grăsimi animale?

Acest lucru va depinde de tipul de grăsime pe care îl conține fiecare aliment.

Grăsimile vegetale, cum ar fi uleiul de palmier, prezent în principal în produsele de patiserie și alimentele ultraprocesate, cresc riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, uleiurile extrem de rafinate din semințe, care conțin mult omega-6, pot fi inflamatoare. Grăsimile trans, prezente și în alimentele ultraprelucrate, sunt mai dăunătoare decât grăsimile animale naturale.

Așadar, ar trebui să optezi pentru margarină în loc de unt? Nu, deoarece margarina conține acest tip de grăsime hidrogenată. Untul conține grăsimi saturate de origine animală în formă naturală, neprocesată.

În ceea ce privește grăsimile animale, trebuie să menționăm faptul că grăsimile din pește (polinesaturate) sunt mai bune decât grăsimile din carnea roșie (saturate), mai ales dacă nu sunt procesate.

Recomandări alimentare pentru scăderea colesterolului

În primul rând, tipurile de grăsimi pe care ar trebui să le consumi în principal provin din nuci și semințe, pește (în special pește gras) și ulei de măsline extravirgin. De asemenea, ar trebui să-ți reduci aportul de grăsimi din carne procesată și din produse lactate industriale.


Redu consumul de produse de patiserie și alimente ultraprocesate. Acestea conțin grăsimi trans sau hidrogenate, făină rafinată, uleiuri rafinate și mult zahăr și cresc nivelul colesterolului.

În cele din urmă, crește-ți consumul de fibre solubile, deoarece acestea previn absorbția intestinală a colesterolului și a grăsimilor. Le poți găsi în cereale integrale, legume și leguminoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hartley A., Haskard D., Khamis R., Oxidized LDL and anti oxidized LDL antibodies in atherosclerosis – novel insights and future directions in diagnosis and therapy. Trends Cardiovasc Med, 2019. 29 (1): 22-26.
  • Siri Tarino PW., Sun Q., Hu F., Krauss RM., Meta analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr, 2010. 91 (3): 535-546.
  • Mayurasakorn K. ,Srisura W., Sitphahul P., Hongto P., High density lipoprotein cholesterol changes after continuous egg consumption in healthy adults. J Med Assoc Thai, 2008. 91 (3): 400-7.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.