4 remedii pentru infecția gâtului
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Durerile în gât sunt o afecțiune des întâlnită, iar mulți oameni le lasă să se vindece de la sine. Dacă îți simți gâtul uscat și ai dificultăți la înghițire, cel mai probabil ai nevoie de remedii pentru infecția gâtului.
În cele ce urmează, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre problemele gâtului și îți vom prezenta patru remedii naturale ce te vor ajuta să te simți mai bine într-un timp scurt.
Cauzele infecțiilor gâtului
O infecție a gâtului poate fi de natură bacteriană sau virală, ceea ce înseamnă că poate fi provocată de un tip de bacterie sau virus.
- Virală: Acest tip de infecție este cel mai comun, deoarece este un simptom al unei alte boli, precum răceala sau gripa.
- Bacteriană: Această infecție orală este caracterizată de durere și inflamație. Amigdalita streptococică, cauzată de o infecție cu streptococ, se încadrează în această categorie.
Simptomele unei infecții în gât
Dacă te-ai ales cu o infecție bacteriană în gât, cel mai probabil te confrunți cu:
- Febră
- Amigdale umflate
- Dureri de cap
Dacă infecția din gâtul tău este una de naturală virală, te poți confrunta cu:
- Tusea
- Răceala
- Congestia nazală
- Usturimea și dificultatea la înghițire
Sfaturi pentru a ameliora infecția în gât
Hidratarea, odihna și evitarea anumitor obiceiuri nocive pot ajuta la tratarea unei infecții în gât. Pentru a scăpa de disconfort și inflamație, ține cont de următoarele sfaturi:
Bea mai multă apă decât în mod normal
Trebuie să te menții întotdeauna hidratat/ă. Apa la temperatura camerei va ajuta la ameliorarea durerii.
Gâtul uscat duce la înrăutățirea simptomelor. De aceea durerea este mai intensă dimineața, gâtul tău având tendința de a se usca pe timpul nopții. Pentru a-ți menține gâtul hidratat, consumă bomboane tari fără zahăr sau tablete ce stimulează producția de salivă.
Îți recomandăm:
Nu fuma
Dacă ai probleme cu gâtul, lasă deoparte tutunul și ferește-te și de fumul din jur. În caz contrar, vindecarea va dura mult mai mult timp. Fumul de țigară cauzează și mai mult disconfort și îți înrăutățește durerea. Oricum, acesta este dăunător și pentru sănătatea generală a organismului.
Ia cina cu cel puțin două ore înainte de a te pune în pat
În acest mod, sucurile gastrice nu se vor ridica prin esofag și nu vor provoca arsuri gâtului deja iritat. Servirea cinei cu cel puțin două ore înainte de culcare va asigura digerarea alimentelor înainte de a te întinde în pat. Vei evita astfel un disconfort suplimentar la nivelul gâtului.
Odihnește-te
Odihna este mereu benefică, chiar dacă nu dai prea mare importanță acestui obicei. Dacă te relaxezi, vei avea mintea mai limpede și vei lua decizii mai bune. Astfel, vei avea mai multă grijă de gâtul tău și de întreg organismul. Este foarte important să dormi bine pentru a te putea vindeca rapid.
Remedii pentru infecția gâtului
Înainte să recurgi la administrarea de antibiotice, este important să înțelegi că aceste medicamente luptă numai contra bacteriilor. Ele nu au niciun efect asupra virusurilor. Prin urmare, dacă ai o infecție virală, nu trebuie să apelezi la antibiotice. Poți face mai mult rău decât bine.
Dacă infecția din gâtul tău este bacteriană, medicul îți poate prescrie antibiotice. Cel mai comun tip de infecție bacteriană este infecția streptococică, cu simptome precum:
- Febra ridicată
- Iritația bruscă a gâtului
- Strănutul
- Răceala
- Tusea
Administrarea în exces a antibioticelor nu este recomandată deoarece există riscul ca bacteria să devină rezistentă la acestea.
Există remedii pentru infecția gâtului 100% naturale. Iată 4 dintre acestea:
1. Ceaiul de usturoi
Dacă ai o infecție în gât, nu uita că usturoiul este un antibiotic natural ce te va ajuta să o tratezi în mod eficient.
Ingrediente
- 3 sau 4 căței de usturoi
- 2 căni de apă (500 ml)
Mod de preparare
- Zdrobește cățeii de usturoi. Pune apa la fiert.
- Când dă în clocot, adaugă usturoiul și lasă-l la fiert timp de 5 minute.
- Lasă ceaiul să stea. Când s-a răcit, strecoară lichidul și consumă-l.
2. Ceaiul de echinacea
Echinacea este o plantă cu proprietăți naturale de stimulare a sistemului imunitar. În plus, aceasta este cunoscută pentru abilitatea sa de a lupta contra problemelor respiratorii, precum gripa sau răceala comună.
Acest remediu pentru infecția în gât îți va activa sistemul imunitar. În acest mod, corpul tău va putea să lupte contra bacteriilor și virusurilor.
Trebuie să consumi această infuzie dimineața pe stomacul gol și înainte de culcare.
Ingrediente
- 2 căni de apă (500 ml)
- 2 lingurițe de flori de echinacea (10 g)
- Miere pentru a îndulci ceaiul (după gust)
Mod de preparare
- Mai întâi, pune apa la fiert împreună cu florile de echinacea.
- Apoi, lasă totul să clocotească pe foc mediu timp de 7 minute. Ia ceaiul de pe foc.
- Lasă-l deoparte timp de alte 7 minute. Strecoară și servește cu puțină miere sau alt îndulcitor natural.
Citește mai mult:
3. Ceaiul de ghimbir
Pe lista de remedii pentru infecția gâtului întâlnim și ceaiul de ghimbir. Ghimbirul este o plantă ce luptă împotriva mai multor boli. În caz de infecție, acesta acționează ca un antibiotic natural excelent contra bacteriilor. Îți recomandăm să folosești rădăcină proaspătă de ghimbir pentru a obține cele mai bune rezultate.
Ingrediente
- 1 cană de apă (250 ml)
- 1 linguriță de rădăcină de ghimbir rasă (15 g)
Mod de preparare
- Fierbe apa și adaugă ghimbirul ras.
- Lasă la fiert încă 5 minute și ia ceaiul de pe foc.
- Lasă-l să se răcească puțin și consumă-l.
4. Ceaiul de ceapă
Ceapa este un aliat de nădejde contra infecției gâtului, deoarece conține cantități ridicate de vitamina C, quercetină și izotiocianați. Aceste substanțe acționează ca agenți antioxidanți și antiinflamatori, ajutând la dilatarea căilor respiratorii.
Ingrediente
- 2 căni de apă (500 ml)
- 1 ceapă
Mod de preparare
- Spală ceapa și taie-o în felii subțiri.
- Pune ceapa într-o oală cu apă și dă totul în clocot.
- Ia ceaiul de foc, lasă-l să stea timp de aproximativ 7 minute, apoi consumă-l.
Dacă aceste remedii pentru infecția gâtului nu te scapă de disconfort, mergi urgent la medic pentru a obține o rețetă de medicamente potrivite pentru problema ta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lee, J. Y., & Gao, Y. (2012). Review of the Application of Garlic, Allium sativum, in Aquaculture. Journal of the World Aquaculture Society, 43(4), 447–458. https://doi.org/10.1111/j.1749-7345.2012.00581.x
- Hypotheses, M. (1983). Allium Sativum (GARLIC)- A Natural antibiotic. Medical Hypotheses, 12, 227–237. https://doi.org/10.1016/0306-9877(83)90040-3
- Malhotra, S., & Singh, A. P. (2003). Medicinal properties of ginger (Zingiber officinale Rosc.). Natural Product Radiance, 2(6), 296–301. https://doi.org/ISSN: 2278 – 3008
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.