6 semne care indică prezența plăcii în gât

18 august 2018
Ai avut vreodată iritații sau disconfort la nivelul gâtului și nu știai dacă sunt cauzate de placă? Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile cu privire la acest subiect. 

Placa în gât este un simptom al amigdalitei acute cauzate de bacterii precum streptococul. Aceasta afectează atât adulții, cât și copiii, mai ales pe cei foarte mici, care obișnuiesc să bage diverse obiecte în gură, facilitând răspândirea infecției. Dacă nu ești pe deplin lămurit/ă, citește în continuare pentru a descoperi câteva semne care indică prezența plăcii în gât.

În anumite cazuri, placa din gât este un semn al faringitei acute GABHS, care reprezintă inflamarea mucoasei ce acoperă faringele. Această placă este plină de puroi și poate provoca următoarele simptome:

 • Febră ridicată
 • Dureri de urechi 
 • Roșu în gât
 • Dificultăți la înghițire
 • Alte simptome

Dacă observi că ai aceste simptome (sau majoritatea dintre ele), trebuie să mergi la medic pentru a începe un tratament corespunzător. 

Semne care indică prezența plăcii în gât

Dacă durerea în gât este cauzată de placă, îți vei da seama după următoarele semne:

1. Durere și dificultăți la înghițire

Semne care indică prezența plăcii în gât precum dificultățile la înghițire

Durerea poate fi intensă, mai ales la înghițire. În general, la început se simte o furnicătură ușoară care se intensifică până în punctul în care îți vine greu să mănânci, să bei sau să înghiți salivă.

Dacă este o infecție bacteriană, placa este larg răspândită, iar durerea este acută și supărătoare. În acest caz, este important să urmezi un tratament cu antibiotice prescris de medic.

2. Dureri de urechi

Durerile de urechi printre principalele semne care indică prezența plăcii în gât

În cazul unei infecții virale, poți simți dureri de cap sau maxilar. În acest caz, antibioticele nu au niciun efect. Prin urmare, este important să îi ceri medicului un tratament adecvat.

3. Respirație urât mirositoare

Semne care indică prezența plăcii în gât precum respirația urât mirositoare

Acest simptom nu este prezent întotdeauna, însă atunci când infecția este cauzată de streptococ, poți avea o respirație urât mirositoare cauzată de înmulțirea bacteriilor.

4. Ganglioni limfatici inflamați

Ganglionii inflamați pe lista de semne care indică prezența plăcii în gât

Ganglionii limfatici captează și distrug germenii localizați în gât. Când sunt inflamați, aceștia sunt sensibili la atingere dacă suferi de faringită streptococică.

 • Pipăie zona din fața urechilor cu vârfurile degetelor și mișcă degetele în sens circular în spatele urechilor.
 • Inspectează zona gâtului de sub bărbie, deoarece ganglionii inflamați se găsesc deseori în acest loc.
 • Verifică, de asemenea, zona de sub maxilar, dintre bărbie și ureche.
 • Mișcă degetele în cerc către ureche.

Inflamarea ganglionilor limfatici este unul dintre principalele semne care indică prezența plăcii în gât și, implicit, a unei infecții.

5. Umflături pe limbă

Semne care indică prezența plăcii în gât precum aspectul limbii

De obicei, persoanele care suferă de faringită streptococică prezintă mici umflături roșiatice pe limbă, în apropierea gâtului. Acestea pot fi de un roșu deschis sau închis și pot fi inflamate.

6. Amigdale inflamate

Semne care indică prezența plăcii în gât la bolnavii cu amigdalită

Când sunt inflamate, amigdalele se înroșesc și se măresc, fiind diferite față de cum ar trebui să arate în mod normal. Acestea pot fi acoperite cu pete albe sau galbene.

Toate aceste semne care indică prezența plăcii în gât pot semnala o infecție virală. Dacă este vorba de o gripă de sezon, antibioticele nu vor avea niciun efect. În aceste situații, este bine să optezi pentru remedii naturale sau tratamente homeopatice.

Remedii naturale pentru faringită

Piper cayenne

Piperul cayenne are proprietăți antibacteriene care previn răspândirea infecției în țesuturile adânci. Acesta reduce inflamația și ameliorează senzația de usturime.

Ingrediente

 • 1 linguriță de piper cayenne
 • ½ cană de ulei de cocos

Mod de preparare

Prepară o pastă din piper cayenne și ulei de cocos. După ce ai obținut un amestec omogen, aplică-l pe zona inflamată a gâtului și pe ganglionii limfatici.

Ceai de salvie

Semne care indică prezența plăcii în gât ameliorate cu ceai de salvie

Salvia are proprietăți antiinflamatoare. Prepară un ceai din această plantă, amestecă-l cu suc de limetă sau oțet de mere și fă gargară cu produsul obținut pentru a ameliora disconfortul.

De reținut

Faringita streptococică este extrem de contagioasă. Prin urmare, este important să iei anumite măsuri de igienă pentru prevenirea răspândirii acesteia:

 • Spală-te cât mai des pe mâini. 
 • Acoperă-ți gura când tușești (de preferat ar fi cu umărul sau cotul, nu cu mâna).
 • Evită să împarți cu alte persoane ustensile și obiecte precum căni, furculițe, linguri și obiecte personale de baie.
 • Ține mereu la îndemână șervețele de unică folosință.
 • Font, E. (2001). Faringitis y amigdalitis . Tratamiento etiológico y sintomático. Ambito Farmaceutico.
 • Couloigner, V. (2010). Amigdalitis. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(10)70503-1
 • Wahba, N. M., Ahmed, A. S., & Ebraheim, Z. Z. (2010). Antimicrobial Effects of Pepper, Parsley, and Dill and Their Roles in the Microbiological Quality Enhancement of Traditional Egyptian Kareish Cheese. Foodborne Pathogens and Disease. https://doi.org/10.1089/fpd.2009.0412
 • Longaray Delamare, A. P., Moschen-Pistorello, I. T., Artico, L., Atti-Serafini, L., & Echeverrigaray, S. (2007). Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in South Brazil. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.09.078