Logo image
Logo image

4 valori importante de transmis copiilor

3 minute
Este foarte important ca cei mici să învețe că totul în viață necesită efort și că una dintre rețetele fericirii este să aprecieze lucrurile simple. Descoperă 4 valori importante pe care trebuie să le transmiți copiilor!
4 valori importante de transmis copiilor
Ultima actualizare: 01 iulie, 2020

Educația este unul dintre cele mai importante aspecte pentru ființa umană. Dacă ești tată, mamă, bunică sau profesor este nevoie să te întrebi ce valori importante de transmis copiilor trebuie să ai în vedere. În acest articol, vom discuta despre patru astfel de valori fundamentale.

4 valori importante de transmis copiilor

1. Empatia

Some figure

Ce poate fi mai important decât să înveți cum să te pui în locul altei persoane? Acesta este modul prin care te poți înțelege mai bine pe tine însuți și îi poți înțelege și pe ceilalți: să îți construiești viața bazându-te pe respect reciproc, fericire și armonie. Să înțelegi faptul că acțiunile tale pot face rău altora sau să eviți să le faci rău celor din jurul tău este una dintre cele mai importante valori de transmis copiilor.

Empatia le permite oamenilor să lege prietenii adevărate, să își respecte partenerii și să fie fericiți în mijlocul celorlalți. Știind că și alți oameni au sentimente de frică, bucurie, anxietate sau rușine ne ajută să transformăm în bine societatea noastră. Înțelegerea faptului că lucrurile pe care le facem îi pot răni pe alții ne determină să le respectăm emoțiile. Empatia este una dintre acele valori care merită insuflată celor din jurul vostru.

Citește mai mult:

Este posibil să fii fericit? Reflecții asupra fericirii

2. Modestia

Some figure

Este important ca cei mici să învețe că nu sunt mai presus de ceilalți.  Nu ar trebui să se laude altora, indiferent de ceea ce au. Modestia ne permite să fim mai fericiți cu noi înșine, pentru că învățăm să apreciem cele mai simple și naturale lucruri care, în esență, sunt cele mai importante în viață.

Ducând o viață modestă, vom avea o imagine mai realistă asupra lucrurilor și oamenilor care ne înconjoară. Pentru a realiza acest lucru, încearcă să nu te înconjori cu bogății materiale. Învață-ți copiii faptul că totul în viață necesită un efort și că lucrurile mici și spirituale sunt cele mai importante. Modestia este una dintre acele valori care nu ar trebui ignorate atunci ne educăm copiii.

3. Responsabilitatea

Some figure

Responsabilitatea este printre acele valori care se dezvoltă în timp, dar care pot fi promovate chiar de când oamenii sunt foarte tineri. Pe măsură ce cresc, copiii vor învăța să fie responsabili pentru acțiunile lor de zi cu zi și să devină mai maturi. Responsabilizându-se, vor deveni în timp mai buni ca studenți, prieteni și părinți. Legăturile strânse și multe valori sunt insuflate în acest mod.

Spune-le copiilor că în viață sunt lucruri importante pentru care merită să lupte și că, de aceea, ar trebui să fie responsabili și să încerce mereu să fie mai buni. Copiii trebuie să știe că fiecare cuvânt rostit are o valoare atât prin ceea ce denumește, cât și prin semnificație.

Citește mai mult:

Cum să alegi școala ideală pentru copilul tău

4. Stima de sine

Some figure

Stima de sine este una dintre cele patru valori importante de transmis copiilor, care vor îmbunătăți viața celor mici. Ajută-i și laudă-i ca să continue ceea ce fac bine și îndrumă-i să învețe din propriile greșeli. Încurajează-le comportamentul excepțional, arătându-le ce vrei să facă, încurajându-i să încerce cu încredere lucruri noi și să înțeleagă că eșecul nu este un lucru rău și că prin efort pot reuși orice.

O persoană care are încredere în sine este puternică și mai puțin capabilă să facă rău altora, deoarece este mai fericită cu sine. Copiii merită să simtă acest sentiment și pot fi ajutați să și-l cultive.

Nu uita că, pentru a insufla copiilor aceste valori fundamentale, tu ești cel care trebuie să fie un bun exemplu. Fii consecvent, ferm și entuziast, dovedind în același timp afecțiune față de copii.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.