5 alimente care irită vezica urinară
Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Știai că există anumite alimente care irită vezica urinară, agravând incontinența? O vezică urinară hiperactivă poate elimina urină în orice moment, fără avertizare.
Evident, această problemă este foarte deranjantă. Vestea bună este că o putem remedia dacă începem să ne tratăm din timp și în mod corect. În articolul de azi îți prezentăm principalele alimente care irită vezica urinară, pe care este bine să le eviți.
Câteva informații esențiale despre vezica urinară hiperactivă
Înainte să adopți orice tip de tratament este important să cunoști câteva informații esențiale despre problema care te afectează. Foarte multe persoane au o vezică urinară hiperactivă. Este posibil să te numeri printre acestea dacă:
- Urinezi mai frecvent de 8 ori pe zi și de 2 ori pe noapte (fără să fi băut multe lichide)
- Simți o nevoie intensă și frecventă să mergi la toaletă
- Pierzi fluide după ce urinezi
Pierderea controlului asupra vezicii urinare poate avea mai multe cauze. Cele mai frecvente dintre acestea sunt:
- Anxietatea
- Stresul
- Consumul excesiv de cafea
- Consumul excesiv de apă
Aproximativ 20% dintre pacienții cu o vezică urinară hiperactivă suferă de boala Parkinson, splină bifidă sau prezintă o tumoare cerebrală.
Oamenii afectați au deseori impresia că nu sunt capabili să se implice în anumite activități. Totodată, aceștia se pot simți stânjeniți din cauza simptomelor experimentate.
Nevoia subită de a merge la toaletă și „scurgerile” care pot surveni înainte să ajungem la WC pot cauza izolare socială și probleme la locul de muncă. În fond, o vezică urinară hiperactivă îi obligă pe cei afectați să consume multă energie mentală.
Principalele alimente care irită vezica urinară
Avem la dispoziție multe tratamente pentru a remedia o vezică urinară hiperactivă.
- Unele dintre acestea, precum injecțiile cu Botox, pot fi prescrise doar de medic.
- Altele vizează obiceiurile zilnice. Printre acestea se numără exercițiile speciale pentru a fortifica pelvisul și dietele sărace în anumite alimente.
Dacă și tu urinezi foarte des, te sfătuim să eviți următoarele alimente care irită vezica urinară:
Alimentele picante
Sosurile indiene, preparatele mexicane și asiatice, ardeiul iute… Toate aceste produse sunt delicioase, dar pot avea un impact negativ asupra sistemului urinar. Privește lucrurile astfel: dacă îți ard gura când le mănânci, nu vor avea oare un impact asemănător asupra vezicii urinare? Răspunsul la această întrebare este da!
Alimentele și condimentele picante agravează simptomele unei vezici urinare hiperactive. Din acest motiv, te sfătuim să le eviți cu totul sau să le folosești mai rar atunci când gătești.
Alimentele cu zahăr
Dulciurile (adică orice tip de preparat bogat în zahăr) sunt nocive pentru sănătate. La fel de periculoși sunt și îndulcitorii artificiali folosiți în locul zahărului.
Toate aceste produse stimulează nevoia de a urina și intră în categoria de alimente care irită vezica urinară. În plus, dulciurile prezintă un conținut caloric foarte ridicat.
Așadar, este indicat să eviți bomboanele, fursecurile, prăjiturile și alte dulciuri asemănătoare. De ce nu încerci mai degrabă să îți crești aportul de fructe proaspete sau deshidratate? Cu ajutorul lor, poți servi un desert gustos și sănătos.
Cafeaua
Cofeina are mai multe efecte negative asupra organismului uman pe care merită să le reținem. De pildă, aceasta provoacă hiperactivitate la nivelul creierului, al inimii și al vezicii urinare.
Acesta este motivul pentru care un consum excesiv de cafea suprasolicită vezica urinară, ceea ce va exacerba simptomele hiperactivității.
Dar cafeaua nu este singura băutură populară care mărește volumul de urină pe care vezica urinară trebuie să îl elimine în fiecare zi. Băuturile răcoritoare (în special cele de tip cola), anumite ceaiuri și ciocolata caldă au un efect asemănător.
Sucurile de afine sau citrice
Afinele sunt fără doar și poate benefice pentru sănătatea sângelui și a inimii. De asemenea, ele sunt recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială sau diabet și pot fi folosite pentru a trata infecțiile tractului urinar.
Însă unul dintre efectele secundare nedorite ale afinelor este reprezentat de exacerbarea simptomelor provocate de o vezică urinară hiperactivă. Acizii din componența acestor fructe de pădure mici ne obligă să mergem la toaletă mai des.
Dintr-un motiv similar este bine să evităm băuturile citrice sau acide, precum sucul de portocale sau de grepfrut, deși sunt bogate în vitamina C și pot fortifica sistemul imunitar. Pacienții cu incontinență urinară trebuie să evite aceste fructe, deoarece ele prezintă componente care irită vezica.
Băuturile alcoolice
Băuturile alcoolice pot provoca numeroase reacții adverse, în special atunci când sunt consumate în exces. Fiind diuretice puternice, unul dintre efectele lor este iritarea vezicii urinare.
De pildă, de fiecare dată când bei o bere, ingerezi, desigur, lichidul propriu-zis. Simultan, alcoolul din componența acestei băuturi suprasolicită rinichii, forțând vezica urinară să lucreze mai repede pentru a elimina fluidele.
Spre deosebire de bere, un pahar de vin la va fi de mare ajutor celor care au o vezică urinară hiperactivă. Această băutură nu are efectul berii și, în plus, oferă beneficii sistemului cardiovascular.
Roșiile
Roșiile sunt fructe foarte acide, drept pentru care acestea pot avea un efect negativ asupra sănătății vezicii și a tractului urinar. Totodată, ele conțin multă apă și prezintă un efect diuretic puternic.
Dacă mănânci o roșie coaptă, efectele negative vor fi și mai intense, mai ales dacă o servești sub formă de sos. Problema este faptul că mulți dintre noi obișnuim să adăugăm zahăr pentru a masca gustul ușor acid al sosului de roșii. Așa cum am menționat anterior, zahărul poate agrava incontinența urinară.
O modalitate ideală de a prepara un sos de roșii delicios și sărac în zahăr este să adaugi un morcov ras. Poți încerca să adaugi și cantități mici de smântână, lapte sau chiar bicarbonat de sodiu. Toate aceste ingrediente vor contracara aciditatea roșiilor.
Sursa imaginii principale: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Eduardo Martínez, A., José, L., Ruiz, C., Luis Gómez, P., Miguel Ramírez, B., Francisco Delgado, O., … de Estudio Cooperativo, G. (2009). Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: Resultados del estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas. https://doi.org/10.1016/S0210-4806(09)74117-8
- Perales Cabanas, L., & Jiménez Cidre, M. (2002). Vejiga hiperactiva. Archivos Espanoles de Urologia.
- Castro, D., Espuña, M., Prieto, M., & Badia, X. (2005). Prevalencia de vejiga hiperactiva en España: Estudio poblacional. Archivos Espanoles de Urologia. https://doi.org/10.4321/S0004-06142005000200006
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.