Logo image
Logo image

5 alternative la pedepse în educarea copiilor

5 minute
Comunicarea cu copilul ajută la menținerea unei relații armonioase și fructoase. Înainte de a-l pedepsi, gândește-te la o modalitate de a discuta cu el problema și a găsi o soluție împreună. Citește acest articol și învață cum să îți educi corect copilul. 
5 alternative la pedepse în educarea copiilor
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Știai că pedepsirea nu este singura metodă de a-ți disciplina copilul? Există anumite alternative la pedepse care oferă rezultate mult mai bune.

Numeroși psihologi susțin că țipetele și palmele la fund nu funcționează decât pe termen scurt. Acestea nu schimbă comportamentul inconsecvent al copilului, ci îi afectează în mod direct sănătatea psihică. În acest articol, poți descoperi cinci alternative la pedepse care te ajută să îți educi mai bine copilul.

Îți amintești cum te simțeai când țipa mama la tine pentru că nu ți-ai strâns jucăriile? Sau cum plângeai când primeai câte o palmă? Exact așa se simte și copilul tău când îl pedepsești fizic sau verbal.

Chiar dacă intenția ta este de a-i corecta comportamentul, pedepsele nu fac decât să îl/o umilească. În acest fel, cel mic nu va ajunge să adopte comportamentul pozitiv pe care i-l impui. Copilul va acționa în așa fel încât să evite admonestările și va înțelege că violența este o modalitate de a rezolva problemele.

Care sunt cele mai bune alternative la pedepse?

Discuțiile reprezintă una dintre cele mai bune alternative la pedepse în corectarea comportamentului inadecvat la copii. Însă uneori acestea nu sunt de ajuns.

Pentru a-l face pe cel mic să înțeleagă că a greșit și că ar trebui să își schimbe comportamentul, trebuie să apelezi, de asemenea, la metode educaționale și încurajări pozitive.

Some figure

Unele persoane sugerează folosirea altor modalități de a pedepsi copilul, precum interzicerea desfășurării activităților care îi fac plăcere. Însă aceste sancțiuni transmit același mesaj ca pedepsele fizice.

Cele mai eficiente alternative la pedepse sunt cele care îi îngăduie copilului să învețe din greșelile sale și să se dezvolte emoțional în mod armonios.

Dacă se bazează pe dragoste și respect reciproc, disciplina pozitivă este mult mai benefică în relația dintre părinți și copii. Asta nu înseamnă că trebuie să îi faci toate mofturile copilului, dar nici să fii excesiv de sever.

Trebuie doar să te impui, ținând cont întotdeauna atât de sentimentele și nevoile copilului tău, cât și de ale tale în calitate de părinte.

1. Vorbește cu copilul și discutați problema

Mulți părinți nu reușesc să poarte o discuție cu copiii lor, fără ca aceasta să degenereze într-o ceartă. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când copilul are nevoie de ajutor, dar refuză să discute cu părinții.

În loc să-l pedepsești, ascultă-ți copilul și lasă-l să se exprime liber. Nu îi anticipa dezvăluirile prin replici de genul: „Știu ce simți”.

Multe conversații se transformă în certuri deoarece părinții iau cuvântul înainte să fie cazul. Astfel, copilul simte că nu a fost înțeles.

Chiar dacă este posibil să știi ce e în mintea copilului tău, exprimă-ți curiozitatea vizavi de ceea ce vrea să îți comunice. În acest fel, cel mic se va simți încrezător și va fi pregătit să exprime ceea ce simte. Odată ce copilul se deschide în fața ta, puteți găsi împreună o soluție.

2. Explică-i consecințele acțiunilor sale

Cuvintele chiar au un impact deosebit. Dacă îi spui copilului tău lucruri precum „Dacă faci asta, vezi tu ce pățești”, îi inspiri frică, nu respect. În plus, cel mic nu înțelege ce anume ar trebui să schimbe în comportamentul său.

Vorbește cu copilul tău. Fă-l să înțeleagă că acțiunile sale au urmări și că aceste urmări îi pot afecta pe cei din jur.

Îți recomandăm să citești și:

Cum îți înveți copilul să doarmă noaptea

Some figure

Trebuie să fii ferm și direct, dar și blând. Nu uita să îl feliciți când se comportă adecvat, astfel încât să știe cum anume ar trebui să se poarte. Răsplătește-l cu jocuri frumoase în familie.

3. Pune-l să facă treabă prin casă

Atunci când copilul este obraznic, una dintre cele mai bune alternative la pedepse este să îl pui să facă diverse treburi prin casă. Atribuirea unor sarcini domestice este o modalitate de a-l disciplina fără să recurgi la pedepse fizice sau ridicarea tonului.

4. Oferă-i timp să își ceară scuze

Sigur ți-ai obligat de multe ori copilul să își ceară scuze când a greșit, dar te-ai gândit vreodată la însemnătatea deosebită a acestor cuvinte? Scuzele imediate nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune.

Copilul are nevoie să reflecteze asupra comportamentului său și a problemei în sine. Oferă-i un răgaz să se gândească la ce a făcut și la modul în care acțiunile sale îi afectează pe cei din jur.

După ce s-a calmat, discută cu el despre cele întâmplate și roagă-l să se gândească la oamenii pe care îi face să sufere prin comportamentul său.

Când micuțul va medita asupra situației și va conștientiza consecințele acțiunilor sale, vei vedea că își va cere singur iertare. Partea cea mai bună este că aceste scuze vor fi mult mai sincere decât cele smulse cu forța.

5. Oferă-i mai multe opțiuni și lasă-l să-și aleagă singur „pedeapsa”

Alege mai multe alternative la pedepse în funcție de fapta comisă. Prezintă-le copilului și lasă-l să se gândească și să aleagă singur una dintre ele. Opțiunile pot fi variate, de la limitarea accesului la dispozitivele electronice până la îndeplinirea unor sarcini casnice.

Te-ar putea interesa și următorul articol:

De ce copiii japonezi sunt ascultători și bine educați?

Some figure

Când îi impui o pedeapsă copilului, îi provoci frustrări, resentimente și chiar un sentiment de furie îndreptat asupra ta. Dar dacă îi explici consecințele acțiunilor sale, acesta va ști care este cea mai bună modalitate de a-și învăța lecția.

Concluzii

Pedepsele aplicate copiilor au urmări severe pe care părinții ar trebui să le evite. De exemplu, prin pedepsirea celui mic, îl înveți că poate folosi aceleași metode în relațiile cu cei din jur.

Crezi că, dacă nu îl lași să servească desertul la cină sau să se joace pe calculator, îl ajuți cu ceva? Cel mai probabil își va descărca nervii și frustrarea pe persoanele din jurul lui.

În plus, copilul se va simți vinovat. Astfel, când micuțul începe să plângă, părinții renunță la pedeapsă pentru a-l liniști. Prin urmare, copilul nu mai apucă să reflecteze asupra greșelii sale. Singura „lecție” învățată este frica de pedeapsă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Palacios, X., Pulido, S., and Montaña, J. (2009). Estrategias desarrolladas por los niños para afrontar el castigo: un diálogo entre la psicología y la teoría de redes sociales. Universitas Psychologica 8, 471–486.
  • Barcelata Eguiarte, B.E., and Alvarez Antillón, I. (2005). Patrones de interacción familiar de madres y padres generadores de violencia y maltrato infantil. Acta Colombiana de Psicología 35–45.
  • Martínez Sánchez, I. (2008). Repercusiones de la utilización del castigo físico sobre los hijos: influencia del contexto familiar. Psicología Educativa 14 (2), 91–102.
  • Kids Health. Disciplining Your Child. (2018). Recuperado el 9 de diciembre de 2020. https://kidshealth.org/en/parents/discipline.html
  • Healthy Children. What’s the Best Way to Discipline My Child? (2018). Recuperado el 9 de diciembre de 2020. https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/communication-discipline/Pages/Disciplining-Your-Child.aspx

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.