5 exerciții de yoga pentru îmbunătățirea flexibilității
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Cei mai mulți oameni nu sunt foarte flexibili. Mulți suferă de dureri musculare și articulare și întâmpină dificultăți la întinderea mușchilor sau la adoptarea unor poziții de yoga. Din acest motiv, în articolul de astăzi îți prezentăm 5 exerciții de yoga pentru care nu trebuie să fii foarte flexibil și care te pot ajuta să te simți mai bine în mai multe privințe.
Yoga nu este doar un exercițiu care contribuie la sănătatea mintală, ci ne permite să ne îmbunătățim starea fizică. Dacă nu suntem îndeajuns de flexibili, acest lucru nu înseamnă că nu o putem practica. Dimpotrivă, există o mulțime poziții de yoga pe care le pot încerca și cei care nu au prea multă flexibilitate.
5 exerciții de yoga pentru îmbunătățirea flexibilității
Aceste exerciții de yoga pe care urmează să le prezentăm te pot ajuta să-ți îmbunătățești flexibilitatea în mod treptat. Cu toate acestea, trebuie să fii răbdător și să le practici în mod regulat, deși îți recomandăm să nu-ți forțezi prea tare corpul, ca să nu te rănești.
Există o mulțime de poziții ușor de adoptat, ideale pentru începători. De fapt, următoarele exerciții simple ne pot ajuta să avem mai multă încredere în sine pentru a încerca exerciții mai complexe.
1. Poziția copilului
Această poziție este prima pe lista noastră de exerciții de yoga pentru care nu trebuie să fii foarte flexibilă. De obicei, poziția copilului se adoptă mai ales la finalul unei sesiuni de yoga, în scopul de a relaxa mușchii.
Această postură este cunoscută și sub denumirea de Balasana. Poziția are numeroase beneficii. De exemplu, tonifiează șoldurile, coapsele și gleznele și ameliorează durerile de spate. Multe persoane adoptă această postură după statul în cap, pentru a-și relaxa mușchii din zona cervicală.
2. Poziția „câinele cu fața la sol”
Această postură poate fi incomodă la început, însă nu trebuie să te grăbești. În primul rând, așază-te în patru labe și începe să-ți întinzi mâinile și picioarele, formând o literă V inversă cu corpul.
Pentru această poziție, este ideal să nu-ți ridici deloc picioarele. Dacă nu ești foarte flexibil, nu vei putea reuși la prima încercare și va trebui să te ridici puțin. Însă nu-ți face griji, dacă mai exersezi, cu timpul, vei putea să faci exercițiul fără să fii nevoit să-ți ridici picioarele.
Această poziție de yoga îmbunătățește circulația sanguină și îți întinde musculatura. De asemenea, este un exercițiu ideal pentru încălzire.
Citește și:
3. Podul
Și această postură este un pic mai greu de adoptat în mod corespunzător dacă nu ești foarte flexibilă. Însă, asemenea poziției anterioare, o vei putea adopta în mod treptat și te vei putea bucura de avantajele pe care ți le oferă.
- Întinde-te pe spate și începe să-ți ridici șoldurile cât poți de mult.
- Picioarele trebuie ținute pe podea, iar brațele întinse pe lângă corp. Încearcă să-ți împreunezi mâinile sub corp.
Podul este unul dintre cele mai bune exerciții de yoga, în sensul că îți întărește mușchii abdominali și îmbunătățește digestia. Podul este, de asemenea, o poziție care ajută la ameliorarea durerilor menstruale.
4. Poziția „porumbelului”
A patra postură pe lista noastră de exerciții de yoga este ideală pentru a-ți îmbunătăți flexibilitatea în mod treptat. În cazul în care îți este dificil să adopți poziția, încearcă să te sprijini de picioarele unui scaun sau de perete ca să-ți fie mai ușor.
Acest exercițiu de yoga te ajută să ai o postură mai bună și întărește mușchii picioarelor.De asemenea, ameliorează durerea sciatică.
Îți recomandăm și:
5. Uttanasana
Poziția numită Uttanasana în limba sanscrită reprezintă, de fapt, o poziție realizată prin aplecarea în față.
- Pentru a adopta poziția, stai în picioare, apleacă-te și încearcă să-ți atingi picioarele cu mâinile.
- Dacă nu ești foarte flexibil, poate nu vei reuși la prima încercare, însă nu renunța. Rămâi în poziția în care reușești să ajungi și ține-te de picioare din spate.
- Obiectivul este să-ți poziționezi corpul cât mai aproape de picioare și să ajungi cât mai aproape de ele cu capul.
Nu ai foarte multă flexibilitate? Ți-ar plăcea să practici mai des yoga, deoarece cunoști beneficiile pe care ți le poate oferi? Te încurajăm să continui exercițiile pentru a-ți îmbunătăți flexibilitatea. Nu uita însă să ai răbdare cu tine însuți și încearcă să practici exercițiile în mod regulat pentru a obține rezultatele dorite.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ferreira Vorkapic Camila; Rangé Bernard (2010). Mente Alerta, Mente Tranquila: ¿Constituye el yoga una intervención terapéutica consistente para los trastornos de ansiedad? (Argentina). https://www.redalyc.org/pdf/2819/281921798002.pdf
- Alcalá Navarrete Cecilia (2014). Aportaciones del yoga: Como mejora de los factores de aprendizaje (España). http://tauja.ujaen.es/bitstream/10953.1/1150/4/TFG_Alcal%C3%A1Navarrete,Cecilia.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.