5 informații despre nevralgia de trigemen
Durerea poate fi de mai multe feluri. După cum probabil știi, fiecare tip prezintă o intensitate și caracteristici unice. Există însă o formă de durere care a fost descrisă drept „cea mai cumplită”: nevralgia de trigemen. Pentru a te ajuta să înțelegi această boală mai bine, în articolul de azi îți prezentăm câteva informații despre nevralgia de trigemen.
Capul prezintă 12 perechi de nervi. La anumite persoane, una dintre aceste perechi poate începe să funcționeze greșit și, drept consecință, pacientul va fi copleșit de durere. Astfel, se declanșează nevralgia de trigemen.
Nevralgia de trigemen nu este o boală nouă. Aceasta a fost descrisă pentru prima oară de Areteus din Capadocia în secolul al II-lea e.n. Aceasta se manifestă sub forma unui tic dureros, asemenea unui șoc electric care radiază prin toată regiunea facială dintre pomeți și bărbie.
Dacă o anumită boală ne afectează, este bine să știm cât mai multe despre aceasta. Din acest motiv, în cele ce urmează îți prezentăm 5 informații despre nevralgia de trigemen.
1. Ce este nevralgia de trigemen?
Nevralgia de trigemen este un tip de durere cronică cauzată de un anumit nerv, de la care boala își ia numele. De vină pentru această durere este cel de-al cincilea nerv cranian, trigemenul, care este cel mai lung nerv din cutia craniană.
Boala se manifestă sub forma unui tic sever care poate dura între 2 secunde și 1 minut. În acest interval, pacientul este paralizat și, din cauza intensității durerii, este incapabil să mestece sau chiar să vorbească.
Atunci când se declanșează nevralgia de trigemen, ticul dispare relativ rapid. În timp însă, aceasta poate progresa, durata ticului crescând.
Trigemenul are trei ramuri care acoperă regiunea ochilor, scalpul și partea din față a capului. Acesta este motivul pentru care, în general, nevralgia de trigemen provoacă dureri la nivelul maxilarului, al obrajilor, al buzelor, al dinților sau chiar al gingiilor.
De vină este un vas de sânge!
Principala cauză a acestei dureri cumplite este un simplu vas de sânge care comprimă nervul trigemen la punctul în care părăsește creierul. Acest lucru este posibil deoarece teaca protectoare a nervului se deteriorează, fie din cauza trecerii timpului, fie deoarece mielina nervului este atacată de o boală.
Deteriorarea progresivă a nervului trigemen îl obligă să transmită semnale anormale spre creier. Drept consecință, pacientul experimentează cea mai intensă durere de cap existentă.
2. Simptomatologia, una dintre cele mai importante informații despre nevralgia de trigemen
Episoadele de nevralgie de trigemen survin brusc. Acestea sunt de scurtă durată, dar intensitatea lor este atât de ridicată încât au fost comparate cu „șocurile electrice”. Inițial, este posibil ca pacientul să nu își dea seama ce i se întâmplă și, deoarece durerea trece repede, să nu îi acorde prea multă atenție.
Treptat, frecvența atacurilor crește. După un timp, pacientul nu va mai putea să își atingă fața, să mestece sau să se spele pe dinți, toate aceste gesturi declanșând un nou episod de durere.
Durata unui episod poate varia între câteva secunde și un minut întreg. Unele persoane experimentează ticuri pentru mai multe zile, după care următorul episod se declanșează abia peste o lună. Altele însă se pot confrunta cu durere timp de luni întregi.
Din cauza factorilor descriși anterior, durerea radiază spre obraji, maxilar, dinți, gingii, buze și, mai puțin frecvent, ochi și frunte. În general, doar o singură parte a feței va fi afectată, iar frecvența episoadelor va crește odată cu trecerea timpului.
3. Cine este predispus apariției nevralgiei de trigemen?
Oamenii trecuți de 50 de ani reprezintă grupul cel mai susceptibil la apariția nevralgiei de trigemen, dar și tinerii pot fi afectați. Această boală apare mai des la femei decât la bărbați și este deseori ereditară.
4. La ce teste trebuie să mă supun?
Un diagnostic pozitiv de nevralgie de trigemen este necesar pentru a putea diferenția această boală de alte afecțiuni (precum migrenele). Diagnosticul este bazat pe 3 factori:
- Tipul de durere: Dacă este de scurtă durată, cel mai probabil este vorba despre nevralgie de trigemen.
- Locația durerii: Un pas esențial pentru a identifica nevralgia de trigemen este să stabilești care părți ale feței sunt afectate de durere.
- Factorii declanșatori: Acest tip de nevralgie este deseori declanșată de stimularea ușoară a obrajilor, de mestecat și de vorbit.
De îndată ce medicul a elucidat aceste aspecte, el îți va putea recomanda următoarele examinări:
- Un test neurologic
- Un RMN
5. Principalele tratamente
Tratamente farmaceutice
Indiferent de ce boală suferi, medicul este în măsură să îți prescrise un tratament adecvat. Una dintre cele mai interesante informații despre nevralgia de trigemen este faptul că medicamentele antiinflamatoare și analgezice obișnuite nu vor da randament.
- Pacienții vor fi nevoiți să ia medicamente anticonvulsivante pentru a bloca acea parte a sistemului nervos care funcționează greșit.
- Antidepresivele triciclice sunt utile atunci când durerea devine constantă.
Abordare chirurgicală
Dacă medicamentele prezentate la subpunctul anterior nu oferă rezultatele dorite, medicul ți-ar putea recomanda să optezi pentru o abordare chirurgicală. Aceasta poate varia de la proceduri simple la intervenții chirurgicale complexe:
- Rizotomia: O procedură care presupune distrugerea anumitor fibre nervoase pentru a bloca semnalele anormale.
- Compresiunea cu balon: Această variantă este simplă și rapidă. Chirurgul inserează o canulă prin intermediul căreia introduce un balon mic ce comprimă nervul trigemen, pentru a preveni suprastimularea sa și durerea.
- Injecțiile cu glicerol: Și această tehnică izolează fibrele nervului trigemen, prevenind „șocurile electrice” dureroase.
Nu în ultimul rând, dacă niciuna dintre aceste soluții nu funcționează, medicul îți va recomanda o procedură numită decompresie microvasculară.
Această intervenție chirurgicală este mai delicată, dar este și cea mai eficientă variantă disponibilă. Principalul său avantaj este faptul că, după ce este executată, nevralgia de trigemen nu va mai reveni niciodată.
Așadar, deși nevralgia de trigemen produce „cea mai cumplită durere din lume”, nu vei fi nevoit să suferi toată viața. Poți încerca mai multe tratamente.
Indiferent de circumstanțe, cel mai important aspect este să ai răbdare. Reține cele 5 informații despre nevralgia de trigemen prezentate în acest articol, urmează sfaturile primite de la medic și încearcă mai multe soluții până descoperi una care îți asigură o calitate optimă a vieții.
Sursa imaginii principale: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
García, M. (2010). Neuralgia del trigémino. Servicio de Neurocirugía. Hospital Clinico San Carlos. Madrid. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004.
-
Santos-Franco, J., Santos-Ditto, R., Revuelta-Gutiérrez, R., Nacional de Neurología Neurocirugía Manuel Velasco Suárez Correspondencia, I., & Santos Franco, J. (2005). Neuralgia del trigémino. Arch Neurocien (Mex).
-
Robaina Padrón, F. J. (2008). Neuralgia del trigémino. Revisión del tratamiento médico y quirúrgico. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.