Nevralgia cervico-brahială: informații utile - Doza de Sănătate
 

Nevralgia cervico-brahială: informații utile

Nevralgia cervico-brahială poate fi cauzată de o leziune sau de perioade lungi de stres. Alternanța dintre dușurile reci și fierbinți poate ajuta la ameliorarea durerii. 
Nevralgia cervico-brahială: informații utile
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Scris și verificat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși denumirea sa pare intimidantă, nevralgia cervico-brahială este mult mai frecventă decât ne-am putea închipui. 

Aceasta se caracterizează printr-o durere cervicală care pornește din regiunea gâtului, coborând de-a lungul coloanei vertebrale și putând afecta brațile sau chiar degetele.

Nevralgia cervico-brahială afecțiune este foarte neplăcută. Multe persoane au impresia că doar sportivii pot fi afectați, dar factori precum stresul, anxietatea cronică sau artrita pot duce la dezvoltarea sa.

În cele ce urmează îți oferim mai multe informații cu privire la această problemă căreia nu i se acordă întotdeauna atenția cuvenită.

Când mișcarea devine dureroasă

Să-ți miști capul, să apuci un obiect, să stai pe scaun, să citești, să te întinzi în pat, chiar să respiri – toate aceste acțiuni îți provoacă multă durere. Nevralgia cervico-brahială este concentrată, în special, în zona coloanei vertebrale.

Nu este vorba doar de un simplu traumatism cervical sau de o întindere musculară. Este ceva mai mult decât atât.

Zona de deasupra coloanei conține șapte vertebre, de la C1 la C7, care sunt și cele mai mici din corp.

 • În interiorul acestor vertebre micuțe există, de asemenea, ligamente, tendoane, mușchi, nervi etc.
 • Când unele dintre aceste componente prezintă inflamații, durerea se extinde și în alte părți ale corpului.

De obicei, inflamația debutează în zona coloanei, după care ajunge la umeri, omoplați, brațe și chiar trunchi.

Care sunt cauzele nevralgiei cervico-brahiale?

 • Așa cum am menționat mai sus, una dintre cauzele principale ale nevralgiei cervico-brahiale o reprezintă leziunile provocate de un accident sau de o activitate sportivă. Dislocările, fracturile, luxațiile sau întinderile musculare sunt principalii factori care duc la apariția durerii.
 • În același timp, perioadele lungi de stres și anxietate pot provoca, la rândul lor, această problemă.
 • O altă cauză este reprezentată de procesele inflamatorii, cum ar fi reumatismul.
 • Persoanele afectate de boli degenerative, cum ar fi artrita, pot dezvolta, în timp, și nevralgie cervico-brahială. 
 • Același lucru este valabil și pentru bolnavii de tuberculoză, de exemplu.
Nevralgia cervico-brahială provocând dureri de umeri

Care sunt simptomele?

Probabil ai auzit și alte persoane spunând că simt o durere foarte intensă, de parcă ar fi fost înjunghiate în spate. Într-un fel, este ceva asemănător. Diferența este faptul că durerea iradiază și în alte zone ale corpului, resimțindu-se ca o arsură.

Pe lângă durere, nevralgia cervico-brahială provoacă și:

 • Crampe puternice
 • Pierderea sensibilității în anumite regiuni
 • Slăbirea mușchilor
 • Amorțeli
 • Senzații intense de rece sau cald (asemenea unei arsuri)

În același timp, te poți confrunta cu dureri de cap, înțepenirea gâtului, amețeală sau greață când te așezi pe scaun. Aproape fiecare mișcare provoacă un disconfort major.

Ce tratamente există?

Nevralgia cervico-brahială necesită un tratament personalizat, pe care numai un specialist îl poate oferi. În primul rând, este necesar să iei medicamentele adecvate pentru a reduce inflamațiile.

 • Fizioterapia ajută la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea mobilității extremităților.
 • O altă terapie utilă este bazată pe alternanța dintre temperaturi calde și reci. Dușurile fierbinți, pungile cu apă caldă sau masajele cu tinctură de rozmarin sunt foarte eficiente.
 • În plus, dacă ești diagnosticat cu nevralgie cervico-brahială, este important să stai în pat ca să te odihnești. Toate afecțiunile care implică dureri musculo-scheletice intense impun o schimbare a stilului de viață.
 • Specialiștii recomandă pacienților să stea în pat întinși pe spate, cu brațul dureros la ceafă. 

Nevralgia cervico-brahială are un pronostic bun

În general, nevralgia cervico-brahială are un pronostic bun. Ce înseamnă asta? Persoanele care au un istoric medical favorabil tind să observe o îmbunătățire în patru-șase săptămâni.

 • Fără îndoială, problemele apar la pacienții cu reumatism sau artrită. În cazul bolilor cronice, perioadele de ameliorare a simptomelor alternează cu săptămâni întregi de disconfort major.
 • Dacă te confrunți cu aceste neplăceri, este important să adopți un stil de viață sănătos. O dietă echilibrată, practicarea exercițiilor fizice de intensitate moderată și gestionarea anxietății și a stresului sunt factori cheie pentru a reuși acest lucru.

Pacienții cu simptome de o complexitate ridicată pot necesita o intervenție chirurgicală. Totuși, numai medicul este cel în măsură să propună o asemenea soluție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.