5 remedii pentru arsurile la stomac
Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Ai nevoie de remedii pentru arsurile la stomac? Această problemă digestivă apare atunci când sucurile gastrice refulează în esofag și în cavitatea bucală, un fenomen posibil deoarece sfincterul responsabil de menținerea acizilor în stomac este slăbit.
Principalul simptom este o senzație de arsură în partea inferioară a pieptului. Deseori efectele arsurilor sunt confundate cu simptomele infarctului.
Totodată, pacienții care suferă de arsuri la stomac experimentează frecvent râgâit, inflamații abdominale și alte simptome ale indigestiei.
Deși nu este o boală gravă, pacienții ar trebui să recurgă la un tratament împotriva arsurilor la stomac, pentru a neutraliza pH-ul gastric și a evita complicațiile.
Vestea bună este că, pe lângă medicamentele antiacide clasice, avem la dispoziție diverse trucuri naturale care ne pot ajuta să ne simțim mai bine. În articolul de azi îți propunem 5 remedii pentru arsurile la stomac, la care poți apela cu încredere ori de câte ori te confrunți cu această problemă.
Notează-le!
1. Smoothie cu papaya și semințe de in
Următorul smoothie delicios cu papaya este bogat în enzime digestive și compuși antiinflamatori. Această băutură este un remediu excelent împotriva hiperacidității gastrice.
Conținutul de fibre al smoothie-ului de mai jos susține digestia, neutralizând simultan pH-ul gastric și împiedicând sucurile acide să pătrundă în esofag.
Ingrediente
- 3 felii de papaya
- 1 lingură (10 g) de semințe de in
- 1 cană (200 ml) de apă
- 1 lingură (25 g) de miere ecologică
Mod de preparare
- Mai întâi, taie feliile de papaya în cubulețe și, cu ajutorul unui robot de bucătărie, procesează-le împreună cu semințele de in, apa și mierea.
- Servește imediat băutura obținută.
Mod de consum
- Bea acest smoothie după mesele grele.
- Ca măsură preventivă, îl poți consuma și înainte de masă.
2. Ceaiul de mentă, unul dintre cele mai simple remedii pentru arsurile la stomac
În afară de faptul că are proprietăți digestive interesante, ceaiul de mentă poate combate hiperaciditatea. Menta stimulează eliminarea deșeurilor și previne producția excesivă de sucuri gastrice.
Ingrediente
- 1 lingură (10 g) de frunze de mentă
- 1 cană (250 ml) de apă
- 1 lingură (25 g) de miere (ingredient opțional)
Mod de preparare
- Pune frunzele de mentă într-o cană de apă fierbinte și lasă să infuzeze timp de 20 de minute.
- De îndată ce lichidul s-a răcit, strecoară-l pentru a îndepărta frunzele și, dacă vrei, îndulcește-l cu o lingură de miere.
Mod de consum
- Bea ceai de mentă cu 30 de minute înainte de masă.
3. Smoothie cu aloe vera, castravete și măr
Combinând cele 3 ingrediente tocmai menționate, obții un smoothie care previne hiperaciditatea gastrică și ameliorează iritațiile cauzate de aceasta. Proprietățile laxative ale următoarei rețete ajută la eliminarea deșeurilor rămase în colon și la menținerea sănătății florei bacteriene.
Ingrediente
- ½ castravete
- 2 mere verzi
- 3 linguri (45 g) de gel de aloe vera
- 1 cană (200 ml) de apă
- 1 lingură (25 g) de miere
Mod de preparare
- Taie castravetele și merele în cubulețe.
- Apoi, pune-le într-un robot de bucătărie și procesează-le împreună cu gelul de aloe vera și apa.
- Asigură-te că ai obținut un lichid omogen. Înainte să bei smoothie-ul, îndulcește-l cu miere.
Mod de consum
- Bea acest smoothie după mesele grele.
4. Remediu cu bicarbonat de sodiu și lămâie
Puterea alcalină a amestecului de bicarbonat de sodiu și lămâie are abilitatea de a neutraliza acizii din sistemul digestiv. Drept rezultat, următorul remediu ameliorează iritațiile și senzația de arsură.
În plus, ambele ingrediente menționate facilitează digestia meselor grele și reduc nivelul de gaze intestinale.
Ingrediente
- 1 linguriță (5 g) de bicarbonat de sodiu
- Zeama a ½ lămâie
- 1 cană (200 ml) de apă
Mod de preparare
- Amestecă bicarbonatul de sodiu și zeama de lămâie împreună cu apa.
- Așteaptă până când spuma rezultată dispare.
Mod de consum
- Bea remediul obținut de îndată ce observi apariția arsurilor la stomac.
5. Apă de cartofi
Amidonul din componența cartofilor (acest aliment conține, de asemenea, fibre și antioxidanți) este ideal pentru a ține sub control simptomele arsurilor la stomac.
Efectul ușor alcalin al cartofilor poate regla pH-ul stomacului. Mai mult, această proprietate previne slăbirea sfincterului esofagian, împiedicând sucurile gastrice să pătrundă în partea superioară a corpului.
Ingrediente
- 1 cartof
- ½ cană (125 ml) de apă
Mod de preparare
- Rade cartoful și strecoară pulpa acestuia pentru a-i extrage sucul.
- Asigură-te că acest aliment nu prezintă pete negre sau verzi, ele semnalând prezența unor substanțe toxice.
- Apoi, combină 2-3 linguri de suc de cartofi cu o jumătate de cană de apă.
Mod de consum
- Bea amestecul de îndată ce observi simptomele hiperacidității sau ale arsurilor la stomac.
Senzațiile de arsură în capul pieptului reprezintă o problemă frecventă pentru tine? Apelează la oricare dintre cele 5 remedii pentru arsurile la stomac prezentate în acest articol și te vei convinge de eficiența lor.
Nu în ultimul rând, ai grijă ce mănânci. Este posibil ca hiperaciditatea să fie cauzată de combinații alimentare problematice sau de un aport excesiv de alimente iritante.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders.
Muss C, Mosgoeller W, Endler T.
Research Center of the International Scientific Group of Preventive medicine, I-GAP, Vienna, Austria.(2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23524622 - Early effects of peppermint oil on gastric emptying: a crossover study using a continuous real-time 13C breath test (BreathID system).Gastroenterology Division, Yokohama City University, Yokohama, Japan. (2007). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17653649
- Mayo Clinic Staff. (2018). Gastroesophageal reflux disease (GERD).
mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940 - Sodium bicarbonate. (2014).
examine.com/supplements/sodium-bicarbonate/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.