5 sfaturi pentru a consola o persoană tristă
 

5 sfaturi pentru a consola o persoană tristă

Uneori, când vrem să consolăm o persoană care este tristă, apelăm la folosirea unor fraze neinspirate. Cu toate acestea, ele nu sunt în ton cu momentul. Pentru aceasta este important să învățăm să ascultăm.
5 sfaturi pentru a consola o persoană tristă

Ultima actualizare: 07 octombrie, 2021

A consola o persoană tristă este o artă, mai ales într-o societate care este obișnuită să nu vorbească despre emoții, ci să se concentreze doar asupra dezvoltării cognitive și intelectuale. De multe ori vi s-a întâmplat să ascultați o persoană dragă împărtășind vești proaste și nu ați știut ce să spuneți. Tot ce vă venea în minte erau cuvinte goale.

Importanța cunoașterii

Carl Rogers, psiholog al curentului umanist, a susținut că ajutorul necesită acceptare necondiționată, ascultare activă și empatie. Deși se referea la trăsăturile necesare unui psiholog, acesta este modul de a consola și asculta o persoană tristă.

Ascultarea este vitală. De multe ori, nu suntem capabili să ne abatem de la gândurile noastre. În acest fel, este dificil să fim empatici. A ști să acceptăm are legătură cu faptul că uneori suntem enervați de deciziile pe care le iau alții. Alteori, acele lucruri care cauzează disconfort celorlalți ni se par neimportante. Pentru a ajuta, este necesar să renunțăm la critici și judecată.

5 sfaturi pentru a consola o persoană tristă

În fața unei situații triste, nu toți oamenii au nevoie de același lucru. Există oameni care vor accepta imediat ajutorul, în timp ce alții vor fi reticenți și vor boicota situația.

În orice caz, trebuie să încercați întotdeauna să înțelegeți că anumite reacții sunt tipice stării de tristețe. În mod similar, este important să luați în considerare unele recomandări pentru a evita să fiți invazivi sau indiferenți.

Fată care știe cum poți consola o persoană tristă

1. Ascultați deschis și empatic

O persoană care trece printr-un moment neplăcut trebuie să se descarce și să exprime ceea ce simte. A fi prezent și disponibil poate fi de un mare ajutor. Cu toate acestea, prezența trebuie să fie autentică și reală.

De multe ori nu ne dăm seama, dar, în timp ce cineva ne spune ceva, ne uităm la telefonul mobil și suntem distrași de notificări. Alteori, vrem să schimbăm subiectul rapid sau să plecăm. Aceste situații pot fi contraproductive. Trebuie să-i spunem persoanei triste că ne grăbim, dar că putem continua discuția mai târziu la o cafea, în liniște.

2. Evitați frazele clișeu

Uneori, tăcerea ne face să ne simțim inconfortabil și apelăm la folosirea unor fraze neinspirate. Deși avem intenții bune, nu suntem în ton cu situația.

Atunci când consolăm o persoană tristă, este de preferat să recunoaștem că nu știm ce să spunem. Contactul fizic, o îmbrățișare sau o mângâiere poate fi un antidot mai bun decât cuvintele goale.

3. Facilitați exprimarea emoțiilor

Este esențial să încurajăm persoana să exprime ce se întâmplă și cum se simte. Încercarea de a crea un climat de încredere și intimitate, astfel încât să vă puteți relaxa și să vă exprimați emoțiile, ajută foarte mult. Și, deși uneori nu avem cuvintele la noi, gesturile și chiar postura corpului sunt de mare ajutor.

4. Evitați vina sau responsabilitatea

Uneori, folosim fraze precum „Ți-am spus că așa va fi”, „Știai dinainte că”, „Ai căutat-o”, etc. Pentru a ajuta pe cineva, este important să lăsăm deoparte predicile și să așteptăm un moment oportun pentru a da un sfat sau o părere dacă ni se solicită.

5. Fiți conștienți

De multe ori, uităm că există anumite situații de tristețe care durează. Se întâmplă adesea ca în primele zile după un eveniment trist, mulți prieteni să se organizeze pentru a ajuta la cumpărături sau pentru a ține companie. Dar, după o săptămână, totul dispare.

Acesta poate fi momentul în care persoana care este tristă are nevoie de cel mai mare sprijin. Atunci va fi complet singură. Este bine să păstrăm legătura și să fim conștienți dacă este nevoie de ceva.

Persoana trebuie întotdeauna încurajată să aibă încredere în resursele și rezistența sa. Acest lucru este util pentru a se reconecta cu activități care îi oferă plăcere.

Bărbat foarte trist

Este important să naturalizăm tristețea

Pentru sănătatea mintală, nu este bine să ne ascundem tristețea.

Nu putem avea întotdeauna dreptate. Nu este nimic în neregulă cu asta, face parte din viață. Orbirea emoțională ne lasă puține opțiuni și trebuie să învățăm să simțim și să înfruntăm acele alte momente mai puțin grațioase.

Tristețea sau plânsul unei alte persoane ne provoacă un sentiment de neputință. Îi cerem să nu plângă. Cu toate acestea, este important să înțelegem că tristețea este o emoție primară și necesară.

Uneori, trebuie să plângem și apoi să ne calmăm. Deci, pentru a consola o persoană tristă, trebuie să o lăsăm să se descarce dacă așa dorește.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Meyer, Marina (2007). Estilos de Afrontamiento en Situaciones de Tristeza en Estudiantes de la Universidad Iberoamericana mediante el Coping Inventory of Depression (CID). Psicología Iberoamericana, 15(1),24-33.[fecha de Consulta 29 de Julio de 2021]. ISSN: 1405-0943. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=133915928004
  • Cano Murcia, Sandra Rocío, & Zea Jiménez, Marcela (2012). Manejar las emociones, factor importante en el mejoramiento de la calidad de vida. Revista Logos, Ciencia & Tecnología, 4(1),58-67.[fecha de Consulta 29 de Julio de 2021]. ISSN: 2145-549X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=517751763003

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.