5 sfaturi pentru sănătatea ficatului
Protejarea sănătății ficatului este de o importanță vitală, deoarece acest organ intervine în multe funcții din corpul uman. Cu toate acestea, mulți factori ai vieții noastre moderne îl pot afecta: aditivi alimentari, obiceiuri toxice, poluare, stres, etc. În acest articol, îți vom împărtăși câteva sfaturi pentru a-ți proteja sănătatea ficatului. În acest fel, vei avea o calitate mai bună a vieții. Citește în continuare pentru a afla mai multe informații utile!
De e este important să-ți protejezi ficatul?
Ficatul sprijină mai mult de 500 de funcții vitale. Acestea sunt doar câteva dintre ele:
- Metabolizarea macronutrienților (carbohidrați, lipide și proteine)
- Reglarea coagulării sângelui
- Susținerea sistemului imunitar
- Metabolizarea unor hormoni
- Depozitarea glucozei
- Purificarea substanțelor toxice din organism
Din păcate, mulți factori din viața modernă pot afecta funcția ficatului. Cu toate acestea, problemele ereditare și infecțiile virale joacă un rol fundamental. Prin urmare, este important să pui în aplicare sfaturi pentru sănătatea ficatului, pentru a preveni bolile.
Descoperă mai mult:
5 sfaturi pentru sănătatea ficatului
1. Alimente organice și fără aditivi
Aditivii alimentari nu sunt siguri pentru sănătatea ficatului . Aceste substanțe cu proprietăți conservante, fungicide, colorante sau îndulcitoare, printre altele, provoacă daune ADN-ului și mai multor organe. Printre acestea se remarcă ficatul, care se ocupă de eliminarea substanțelor toxice din organism.
În aceeași ordine de idei am dori să subliniem importanța evitării alimentelor cu pesticide. Singura modalitate de a realiza acest lucru este consumând alimente organice în care ai încredere sau pe care le-ai crescut singur.
O dietă bogată în legume organice este o modalitate de a ajuta la detoxifierea ficatului. Consumă legume crude, citrice, nuci și uleiuri din semințe presate la rece.
2. Aportul de zahăr
Obezitatea și diabetul sunt două boli care s-au înmulțit semnificativ în ultimele decenii. Deși alimentația excesivă și stilul de viață sedentar sunt doi factori cheie, consumul de zahăr este foarte dăunător pentru ficat.
Zahărul și toate produsele care îl conțin (de exemplu, băuturi) influențează în mod direct acumularea de grăsime hepatică. Acest lucru poate duce, în timp, la apariția ficatului gras.
Prin urmare, este esențial să reduci cantitatea de zahăr din dietă. Poți să-l înlocuiești cu alți îndulcitori, cum ar fi stevia, zahărul de nucă de cocos, xilitolul, panela sau mierea pură.
3. Ciulin de lapte
Semințele de ciulin de lapte conțin silimarină, un compus foarte benefic pentru sănătatea ficatului. Studiile arată faptul că acesta este eficient în tratamentul diferitelor tipuri de afecțiuni hepatice: ciroză, ficat gras, rezistență la insulină, etc.
Silimarina se remarcă prin puterea sa antioxidantă și antiinflamatoare ridicată. Spre deosebire de alte remedii, susține regenerarea ficatului. Utilizarea acesteia pe termen lung poate fi eficientă în cazurile de ciroză și chiar în prevenirea metastazării celulelor canceroase.
4. Controlul furiei
Conform medicinei chinezești antice, toate organele au o relație cu emoțiile. Această legătură între corp și minte ne oferă o perspectivă diferită pentru a completa orice tratament medical.
În cazul ficatului, emoția predominantă atunci când suferi de orice problemă a acestui organ este furia. Cu alte cuvinte, combaterea furiei te poate ajuta să previi dezechilibrele hepatice.
Deși nu există studii științifice care să poată dovedi această corelație, psihosomatica arată faptul că emoțiile ne afectează sănătatea. Prin urmare, ar trebui să încurajezi emoțiile pozitive în fiecare zi. De asemenea, de ce să nu trăiești cu bucurie și seninătate?
Citește și:
5. Stil de viață sănătos
Cel mai bun mod de a-ți proteja sănătatea ficatului este să adopți o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. Acesta include evitarea tutunului și a alcoolului, odihna bună, consumul suficient de apă și emoțiile pozitive.
Punerea în practică a acestor sfaturi nu este ușoară, deoarece necesită schimbări importante în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, protejarea sănătății ficatului te va ajuta să trăiești mai bine și să fii mai fericit/ă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sasaki, Y. F., Kawaguchi, S., Kamaya, A., Ohshita, M., Kabasawa, K., Iwama, K., … Tsuda, S. (2002). The comet assay with 8 mouse organs: Results with 39 currently used food additives. Mutation Research – Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis. https://doi.org/10.1016/S1383-5718(02)00128-6
- Abdelmalek, M. F., & Day, C. (2015). Sugar sweetened beverages and fatty liver disease: Rising concern and call to action. Journal of Hepatology. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2015.05.021
- Guan, Y.-S., & He, Q. (2015). Plants Consumption and Liver Health. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2015/824185
- Lee, Y.-S., Ryu, Y., Jung, W.-M., Kim, J., Lee, T., & Chae, Y. (2017). Understanding Mind-Body Interaction from the Perspective of East Asian Medicine. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2017/7618419
- Feher, J., & Lengyel, G. (2011). Silymarin in the Prevention and Treatment of Liver Diseases and Primary Liver Cancer. Current Pharmaceutical Biotechnology. https://doi.org/10.2174/138920112798868818
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.