10 lucruri uimitoare despre corpul uman - Doza de Sănătate
 

10 lucruri uimitoare despre corpul uman

Știați că degetele de la mâini se încrețesc în apă pentru a avea o aderență mai mare? Corpul nostru a moștenit această trăsătură de la strămoși. Descoperă câteva lucruri surprinzătoare despre corpul uman!
10 lucruri uimitoare despre corpul uman
José Gerardo Rosciano Paganelli

Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 14 iulie, 2020

Acest blog are menirea de a oferi un cadru pentru discuții despre cum putem avea grijă de sănătatea noastră în mod corespunzător. Ne face plăcere să vă oferim noi trucuri și sfaturi în fiecare zi. În acest articol, vă vom prezenta câteva lucruri uimitoare despre corpul uman.

Corpul uman este o mașinărie perfect construită care rămâne totodată și un mister. Fără îndoială, este unic și special. Astăzi vom explora împreună câteva dintre secretele sale. Sunteți pregătiți?

10 lucruri uimitoare despre corpul uman

1. Digestia

Femeie cu mâna pe abdomen

În medie, mâncarea pe care o consumăm stă în jur de trei până la șase ore în stomac. Acesta poate depozita până la 2 kg de mâncare sau lichide, de aceea unii oameni nu se satură prea repede. Însă veți fi surprinși să aflați că mâncarea poate sta în intestinul gros între 8 și 20 de ore. De ce? Unele persoane au tranzitul intestinal mai lent, iar procesul de digestie, sinteza nutrienților și eliminarea deșeurilor pot dura mai mult timp.

2. Cât timp poate rezista corpul uman fără apă și mâncare?

Probabil că v-ați mai întrebat acest lucru. Ce ar putea fi mai rău? Cum ar fi să fim nevoiți să supraviețuim fără apă și mâncare? Corpul nostru rezistă mai bine fără mâncare decât fără apă. De aceea, încercați să fiți mereu hidratați.

Corpul uman poate supraviețui fără mâncare în jur de șapte zile, în funcție de starea sănătății din acel moment. Dar fără apă sau alte lichide, nu putem supraviețui mai mult de două sau trei zile. În momentul în care corpul se deshidratează, încep să apară problemele de sănătate.

3. Misterele pielii

Pielea este o componentă interesantă a corpului. Știți câtă piele moartă putem pierde de-a lungul vieții? Mai mult de 13 kilograme! Dar, acest lucru n-ar trebui să ne dezguste. Trebuie să îl privim ca pe ceva sănătos deoarece căderea pielii moarte și regenerarea ei prin celule noi ne menține sănătoși și tineri.

4. De ce se „încrețesc” degetele atunci când stăm mult timp în apă?

Aceasta este o întrebare clasică pe care o pun mereu copiii. Când stăm mult timp în cadă sau în piscină, observăm că degetele de la mâini – sau chiar și tălpile – capătă un aspect încrețit, ridat. Acest fenomen este, de fapt, o trăsătură moștenită de la strămoșii noștri.

Având pielea degetelor încrețită, strămoșii omului puteau apuca mai bine semințele sau plantele într-un mediu umed. Apărea o aderență mai mare. Dacă vreți să testați teoria, încercați să prindeți niște biluțe stând în cadă, înainte și după ce vi s-au încrețit degetele. Desigur, această caracteristică nu mai este la fel de folositoare în ziua de azi.

5. Lucruri ciudate despre limbă

Lucruri uimitoare despre corpul uman și limbă

Și limba noastră este unică: nu există două la fel. În medie, ea are 10 cm lungime, dar forma, crestăturile și liniile sunt complet unice, la fel ca amprentele. Vreți să mai aflați ceva ciudat? Când ne naștem, avem milioane de papile gustative, dar în timp le pierdem. Așadar, primele arome pe care le-am simțit în copilărie s-ar putea pierde pentru totdeauna.

6. Lumea bebelușilor

Știați că bebelușii se nasc cu aproximativ 300 de oase? Foarte multe! Dar, cu timpul, unele dintre ele se unesc și rezultă doar 206 oase până la vârsta adultă.

Încă un lucru ciudat legat de bebeluși: sunetul care îi relaxează mereu este cel al bătăilor inimii. În timp ce sunt în uter timp de nouă luni, acest sunet îi însoțește pe perioada creșterii. Așa că, dacă vedeți că bebelușul nu doarme bine, puneți-i capul pe pieptul vostru ca să audă sunetul inimii.

7. Creșterea părului

Femeie cu păr lung

Am vorbit de multe ori despre importanța somnului suficient pe timpul nopții. Este momentul în care sistemul limfatic se detoxifiază și hormonii de creștere sunt secretați la copii. Evident, dacă suntem adulți, nu mai creștem, dar ne crește părul: între doi și trei nanometri pe săptămână.

8. Producem în jur de 3 g de anticorpi zilnic

Acesta este un lucru foarte interesant despre corpul nostru! Sistemul nostru imunitar este capabil să producă în jur de 3 g de anticorpi zilnic pentru a ne proteja împotriva microorganismelor, virușilor și bacteriilor. Dacă acesta n-ar exista, ne-am îmbolnăvi foarte des.

9. Vă înroșiți des?

Fată care îți acoperă fața cu mâinile

Dacă vă numărați printre persoanele care se înroșesc cu ușurință, trebuie să știți că în acele momente și interiorul stomacului capătă un aspect roșu. Nu uitați vorba „stomacul este al doilea creier” și faptul că emoțiile sunt adesea reflectate acolo.

10. Buricul nostru este o sursă de bacterii!

Știați că buricul nostru adăpostește un veritabil ecosistem de bacterii? Nu uitați să-l mențineți mereu curat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.