A-ți menține gura curată presupune și alți pași în afară de spălatul pe dinți. Printre altele, curățarea limbii joacă un rol important într-o igienă orală corespunzătoare.
Cauți remedii naturale pentru limba albicioasă? Ai ajuns în locul potrivit. Însă înainte de toate este important de știut că limba este unul dintre cei mai importanți mușchi din corpul uman. Aceasta ne permite să simțim gustul alimentelor consumate, este vitală în vorbire și ajută la înghițirea mâncărurilor și a băuturilor.
Dacă este sănătoasă, limba are o nuanță roz, iar suprafața sa este acoperită de noduli mici sau papile. Însă, în anumite cazuri, aceasta capătă o nuanță albicioasă.
Faptul că este albicioasă nu înseamnă că limba este murdară. Există anumite boli care pot duce la obținerea acestei nuanțe:
Dacă nu suferi de niciuna dintre aceste afecțiuni, înseamnă că în cazul tău limba albicioasă este o problemă ușoară și temporară. Aceasta apare de multe ori la persoanele care nu își curăță suficient de des limba. Nu uita că aceasta este la fel de importantă și merită aceeași atenție ca și dantura.
Pe lângă faptul că este inestetică, limba albicioasă poate schimba gustul alimentelor și poate provoca respirație urât mirositoare și alte neplăceri.
Care sunt cauzele limbii albicioase?
Resturi alimentare
Bacterii
Celule moarte
Papile gustative inflamate ca urmare a deshidratării
Gură uscată sau deshidratare
Consum excesiv de alcool sau tutun
Febră
Alimente foarte acide sau cu un conținut ridicat de zahăr
Folosirea antibioticelor și a altor medicamente
Anumite boli (sifilis, congestie hepatică, candidoză orală, etc.).
Cum să previi nuanța albicioasă a limbii
Cea mai bună metodă de prevenire a limbii albicioase este adoptarea unei diete echilibrate care să curețe organismul și să întărească sistemul imunitar. Ține cont de următoarele recomandări:
Începe-ți ziua cu un pahar de apă cu zeama unei lămâi proaspăt stoarse.
Mănâncă legume crude (spanac, roșii, salată verde, ardei sau ceapă). Datorită nutrienților din compoziția lor, aceste alimente curăță organismul și îl mențin sănătos.
Bea multe lichide, atât apă, cât și sucuri naturale. Sucul de afine, morcovi sau mere ajută la detoxifiere.
Mănâncă fructe bogate în vitamina C (portocale, mandarine, kiwi, căpșune sau ananas).
Dacă problema persistă, este indicat să mergi la medic pentru a afla dacă nu cumva limba albicioasă este un simptom al unei boli severe.
Remedii naturale pentru limba albicioasă
Din fericire, există câteva remedii naturale pentru limba albicioasă. Pe lângă faptul că elimină această problemă, tratamentele de mai jos îți mențin gura curată și sănătoasă.
1. Sare gemă
Sarea este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru limba albicioasă. Aceasta curăță suprafața limbii, elimină celulele moarte și îndepărtează particulele acumulate.
În plus, datorită proprietăților sale antiseptice, sarea elimină bacteriile care provoacă respirație urât mirositoare.
Instrucțiuni
Presară puțină sare pe limbă.
Cu o periuță de dinți, perie ușor limba timp de un minut.
Clătește cu apă caldă.
Repetă procedeul de două ori pe zi.
O altă opțiune este să faci gargară.
Ingrediente
1 cană de apă caldă (200 ml)
1 linguriță de sare gemă (5 g)
Instrucțiuni
Adaugă sarea în apa caldă, amestecă bine și fă gargară cu soluția obținută.
Repetă procedeul de câteva ori pe săptămână.
2. Curcuma
Datorită proprietăților sale antibacteriene, curcuma nu poate lipsi de pe lista de remedii naturale pentru limba albicioasă. Această mirodenie elimină bacteriile care provoacă respirație urât mirositoare și o culoare albicioasă pe suprafața limbii.
Ingrediente
½ linguriță de curcuma (5 g)
Zeama unei lămâi
Instrucțiuni
Amestecă lingurița de curcuma cu zeama de lămâie, până obții o pastă.
Perie limba cu această pastă și las-o să acționeze 2 – 3 minute.
După acest interval, clătește-ți gura cu apă caldă.
Repetă procedeul o dată pe zi, timp de 3 – 5 zile.
Dacă dorești, poți prepara și un amestec pentru a face gargară:
Ingrediente
½ linguriță de curcuma (3 g)
1 cană de apă (200 ml)
Instrucțiuni
Amestecă ambele ingrediente și fă gargară cu soluția obținută de două ori pe zi.
3. Iaurt alb
Iaurtul alb conține probiotice care elimină ciupercile aflate uneori la baza apariției nuanței albicioase a limbii.
Instrucțiuni
Pentru a reda limbii nuanța normală, este indicat să mănânci 125 ml de iaurt pe zi. Pe lângă beneficiile oferite la nivelul cavității bucale, acest produs lactat îmbunătățește sănătatea intestinelor.
4. Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un exfoliant natural care ajută la eliminarea reziduurilor de pe suprafața limbii. În plus, prin neutralizarea acizilor, acest produs reglează nivelul pH-ului.
Ingrediente
1 linguriță de bicarbonat de sodiu (5 g)
Zeama unei lămâi
Instrucțiuni
Amestecă bicarbonatul de sodiu cu zeama de lămâie până obții o pastă.
Folosește pasta pentru a te spăla pe dinți și pe limbă.
Clătește-te apoi cu apă caldă.
Repetă procedeul o dată pe zi.
Poți folosi bicarbonatul și pentru a face gargară:
Ingrediente
½ linguriță de bicarbonat de sodiu (2 g)
1 cană de apă (200 ml)
Instrucțiuni
Adaugă bicarbonatul de sodiu în apă, amestecă bine și clătește-ți gura cu acest lichid timp de un minut. Nu îl înghiți.
5. Usturoi
Usturoiul este printre cele mai bune remedii naturale pentru limba albicioasă. Acesta este un antipsetic natural care elimină bacteriile din gură.
Instrucțiuni
Nu trebuie decât să mesteci un cățel de usturoi o dată pe zi.
Totodată, usturoiul stimulează circulația sanguină și îmbunătățește aspectul pielii.
6. Suc de aloe vera
Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și terapeutice, aloe vera tratează problemele cavității bucale și ale limbii, acționând împotriva microbilor.
Ingrediente
2 linguri de suc de aloe vera (20 ml)
Instrucțiuni
Ia o lingură de suc de aloe vera și fă gargară timp de 3 minute.
După 3 minute, scuipă.
Consumă apoi cealaltă lingură de suc de aloe vera.
Repetă procedeul de două ori pe zi timp de 2 săptămâni.
7. Glicerină vegetală
Glicerina vegetală se află, de asemenea, pe lista de remedii naturale pentru limba albicioasă, mai ales atunci când cauza acesteia este limba uscată. În plus, acest produs combate respirația urât mirositoare.
Poți găsi glicerină vegetală în magazinele naturiste.
Van Tornout, M., Dadamio, J., Coucke, W., & Quirynen, M. (2013). Tongue coating: Related factors. Journal of Clinical Periodontology. https://doi.org/10.1111/jcpe.12031
Danser, M. M., Gómez, S. M., & Van der Weijden, G. A. (2003). Tongue coating and tongue brushing: a literature review. International Journal of Dental Hygiene. https://doi.org/10.1034/j.1601-5037.2003.00034.x
Quirynen, M., Avontroodt, P., Soers, C., Zhao, H., Pauwels, M., & Van Steenberghe, D. (2004). Impact of tongue cleansers on microbial load and taste. Journal of Clinical Periodontology. https://doi.org/10.1111/j.0303-6979.2004.00507.x
Uleiul de ricin este extras din semințele plantei Ricinus communis și este o alternativă naturală la medicamentele tradiționale. Uleiul de ricin are multe proprietăți și, prin urmare, diferite utilizări. În cele ce urmează, vom analiza principalele beneficii ale uleiului de…
Epuizarea provocată de căldură este o afecțiune care se caracterizează printr-o temperatură ridicată a corpului care depășește 40° C. Tinde să apară în medii foarte calde, iar cauzele includ de obicei o combinație de umiditate ridicată și activitate fizică intensă.…
Uneori expunerea la soare poate avea beneficii pentru sănătate, atât timp cât o faci cu atenție. Cu toate acestea, atunci când razele soarelui sunt prea intense și temperatura este ridicată, poate apărea epuizarea provocată de căldură.
Blocajele ce pot apărea în interiorul arterelor reprezintă probleme grave ce pot duce la apariția afecțiunilor cardiovasculare. De aceea, este foarte important să apelezi periodic la remedii naturale pentru curățarea arterelor.
Durerea cauzată de sindromul de tunel carpian poate avea mai multe cauze. Mișcarea constantă a articulației poate duce la apariția inflamației, de obicei după folosirea în exces a calculatorului. În cele ce urmează, îți vom prezenta cele mai eficiente exerciții…
Mango este un fruct exotic delicios ce poate combate simptomele digestiei lente. Acesta conține o mare cantitate de fibre, ajutând la înlesnirea digestiei și facilitând eliminarea resturilor alimentare din colon. Din acest motiv, din ce în ce mai mulți oameni…