5 tratamente din plante pentru psoriazis
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Anumite tratamente din plante pentru psoriazis au atras atenția multor pacienți care se confruntă cu simptomele bolii. Această afecțiune necesită îngrijire medicală de calitate. Cu toate acestea, următoarele alternative naturale de tratament pot ameliora cu succes simptomele.
Psoriazisul este o afecțiune autoimună care compromite sănătatea pielii. Se estimează că acesta afectează aproximativ 2% din populație. În multe cazuri, se manifestă simultan cu afecțiunea cunoscută sub numele de artrită psoriazică.
Medicamentele orale și terapia ușoară sunt câteva moduri moderne de a face față simptomelor bolii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a găsi dovezi cu privire la beneficiile plantelor. Însă acestea nu au efecte negative.
Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este o boală cronică ce provoacă acumularea rapidă a celulelor pielii. Acest lucru, la rândul său, produce pete roșii sau cruste care pot fi însoțite de durere, crăpături sau sângerare, printre alte simptome.
În general, există mai multe forme ale bolii. Acestea includ artrita psoriazică, psoriazisul în plăci și psoriazisul gutos. Există, de asemenea, psoriazis pustular, invers și eritrodermic, cel din urmă fiind una dintre cele mai grave și rare forme.
Simptomele psoriazisului
Manifestările clinice ale psoriazisului pot varia de la o persoană la alta, în funcție de tipul și evoluția bolii. Zonele afectate sunt adesea scalpul, mâinile, coatele și gâtul. În aceste zone, se pot dezvolta următoarele:
- Porțiuni uscate roșii și inflamate
- Exfoliere a pielii sau coji albicioase
- Piele uscată și crăpată ce poate sângera
- Durere în jurul porțiunilor afectate
- Mâncărime și arsură
- Unghii îngroșate cu suprafață neregulată
- Articulații rigide și inflamate
5 tratamente din plante pentru psoriazis
Aceste tratamente din plante pentru psoriazis pot ajuta la reducerea inflamației și a arsurii cauzate de boală. De fapt, multe extracte din plante sunt folosite pentru a prepara produse medicamentoase în același scop.
Descoperă-le în cele ce urmează!
1. Aloe vera
Gelul de aloe vera are proprietăți calmante care reduc disconfortul asociat simptomelor psoriazisului.
Fără îndoială, aloe vera este unul dintre cele mai populare tratamente din plante pentru psoriazis. Datorită proprietăților sale calmante, antibacteriene și răcoritoare, aloe vera este o opțiune eficientă pentru a reduce iritația, durerea și roșeața. Aceasta susține chiar și prevenirea infecțiilor.
Cum să folosești acest remediu pentru psoriazis
- În mod ideal, aplică pe leziuni gel de aloe vera de trei ori pe săptămână, timp de trei sau patru săptămâni.
- Dacă simptomele persistă, ia o pauză de o săptămână, apoi începe din noi tratamentul cu aloe vera.
2. Turmeric
Turmericul este un condiment antiinflamator care aparține aceleiași familii ca ghimbirul.
Compusul său activ, curcumina, a oferit rezultate pozitive în tratamentul psoriazisului. Datorită efectului său antibacterian și calmant, turmericul reduce riscul de infecții și calmează senzația de arsură.
Cum să-l folosești
- Te poți bucura de beneficiile turmericului utilizând geluri cu aplicare topică sau diverse preparate naturale. O opțiune excelentă este amestecul de pudră de turmeric cu miere naturală.
- Poți utiliza acest remediu pentru psoriazis timp de trei sau patru săptămâni.
Îți recomandăm:
3. Struguri de Oregon
Strugurii de Orgon (Mahonia aquifolium) au proprietăți antiinflamatoare care îi transformă într-un remediu topic excelent pentru psoriazis. Printre beneficiile acestora întâlnim reducerea roșeții și a frecvenței apariției leziunilor pe piele.
Cum să utilizezi strugurii de Oregon pentru psoriazis
- Usucă planta și macin-o pentru a obține un extract sub formă de pulbere. Apoi, adaugă pulberea într-o cremă hidratantă.
- În plus, poți utiliza topic și extracte distilate din struguri de Oregon.
4. Gălbenele comune
Decojirea și mâncărimea ce apar în caz de psoriazis pot fi ameliorate prin aplicarea topică a gălbenelelor comune.
Gălbenelele comune sunt o plantă antiinflamatoare cu multe beneficii pentru sănătatea pielii. Timp de sute de ani au fost utilizate în tratamentul bolilor de piele, deoarece ajută la ameliorarea simptomelor precum umflăturile, roșeața și exfolierea.
Cum să folosești gălbenelele comune
- Băile în care adaugi cantități generoase de gălbenele pot ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului.
- În plus, poți utiliza topic extracte, creme sau uleiuri de gălbenele.
Îți recomandăm:
5. Mușețel
Nu este niciun secret faptul că mușețelul a fost folosit pentru problemele de la nivelul pielii timp de mulți ani.
Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare și calmante. Prin urmare, este un tratament ideal pentru simptomele psoriazisului, ale eczemelor și ale altor afecțiuni ale pielii.
Cum să folosești mușețelul pentru tratamentul psoriazisului
- Infuzia de mușețel poate fi aplicată topic pe leziuni asemenea unei loțiuni obișnuite. Poți utiliza, de asemenea, extracte și uleiuri pe bază de mușețel pentru a-ți prepara propriile creme.
- În mod ideal, ar trebui să profiți de proprietățile acestei plante medicinale de două sau trei ori pe zi.
Ești afectat/ă de simptomele psoriazisului? Pe lângă a cere sfatul medicului, nu ezita să încerci aceste tratamente din plante pentru psoriazis cu aplicare topică. În cazul apariției oricăror efecte adverse, oprește imediat administrarea acestor remedii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Herman, A., & Herman, A. P. (2016). Topically used herbal products for the treatment of psoriasis – Mechanism of action, drug delivery, clinical studies. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0042-115177
- Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., Mukherjee, K., & Harwansh, R. K. (2013). Phytochemical and Therapeutic Profile of Aloe vera. Journal of Natural Remedies. https://doi.org/10.18311/JNR/2014/84
- Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: a brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia : Organo Ufficiale, Società Italiana Di Dermatologia e Sifilografia.
- Shishodia, S. (2013). Molecular mechanisms of curcumin action: Gene expression. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1041
- Thangapazham, R. L., Sharma, A., & Maheshwari, R. K. (2007). Beneficial role of curcumin in skin diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
- Gulliver, W. P., & Donsky, H. J. (2005). A report on three recent clinical trials using Mahonia aquifolium 10% topical cream and a review of the worldwide clinical experience with Mahonia aquifolium for the treatment of plaque psoriasis. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/01.mjt.0000174350.82270.da
- Akhtar, N., Zaman, S. U., Khan, B. A., Amir, M. N., & Ebrahimzadeh, M. A. (2011). Calendula extract: Effects on mechanical parameters of human skin. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research.
- Matricaria chamomilla (German chamomile). (2008). Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1177/0081175015581379
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.