6 acțiuni zilnice care contaminează mediul înconjurător
Contaminarea mediului se referă la circulația substanțelor toxice în medii naturale sau artificiale. Ecosistemele își pierd caracteristicile originale și devin medii instabile pentru ființele vii. În acest articol, vom discuta despre cele 6 acțiuni zilnice care contaminează mediul înconjurător.
Această problemă poate fi cauzată de elemente chimice, cum ar fi acizii sau insecticidele utilizate de industrii, elemente fizice precum zgomotul sau radiațiile provocate de om și elemente biologice, cum ar fi deșeurile organice.
Mai mult, această problemă provoacă încălzirea globală; temperatura pământului crește, topind ghețarii și deteriorând viața. De asemenea, contribuie la dispariția speciilor și generează probleme de sănătate la om.
6 acțiuni zilnice care contaminează mediul înconjurător
De-a lungul istoriei, ființele umane au fost unul dintre principalii factori cauzatori ai contaminării mediului. Oamenii includ în rutina lor zilnică obiceiuri care pot provoca riscuri ecologice. Adesea, facem multe dintre aceste lucruri fără a cunoaște consecințele.
1. Aruncarea bateriilor la coșul de gunoi este un lucru nociv
Bateriile au nevoie de mai mult de 500 de ani pentru a se descompune. De asemenea, conțin metale precum mercur, plumb, cadmiu și crom. Când aruncăm bateriile împreună cu restul de gunoi organic, acestea ajung în depozitele de deșeuri și contaminează apa și solul. Apoi, afectează bunăstarea animalelor, plantelor și ființelor umane.
Adunați toate bateriile uzate într-un container pe care nu îl utilizați pentru altceva. Când se umple, duceți bateriile într-un loc unde se colectează deșeuri electronice.
Citiți mai mult:
2. Sticlele sau pungile de plastic contaminează mediul înconjurător
În viața de zi cu zi, folosim mult plastic. Este rezistent și ușor de transportat. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai contaminante elemente pentru mediu.
Pentru fabricarea plasticului, specialiștii folosesc o mulțime de substanțe chimice. Obiectele din plastic conțin toxine care distrug calitatea aerului. De asemenea, plasticul nu este biodegradabil, ceea ce înseamnă că are nevoie de cel puțin 150 de ani pentru a se descompune.
În plus, majoritatea plasticului este aruncat în mări, oceane sau râuri. În consecință, modifică proprietățile apei, ucide animalele acvatice și eliberează toxine.
3. Spălarea fără a opri apa afectează mediul înconjurător
Apa este esențială pentru viața tuturor ființelor și ecosistemelor. Hrănește plantele, este habitat pentru multe animale, reglează temperaturile și este esențială pentru gătit și igienă.
Cu toate acestea, este o resursă finită și oamenii nu par să fie conștienți de asta. Spălarea sau bărbieritul fără oprirea robinetului este contraproductivă pentru mediu, deoarece risipim cantități de apă pe care nu le putem recupera.
Pentru a combate acest lucru, trebuie să luăm măsuri adecvate pentru a folosi doar ceea ce este necesar. Când faceți duș, opriți apa cât timp aplicați gelul de duș. În timp ce vă curățați dinții, folosiți un pahar cu apă.
4. Aruncarea mucurilor de țigară pe jos contaminează mediul înconjurător
Mucurile de țigară conțin substanțe chimice precum plumbul, care contaminează apa cu care intră în contact. Filtrele conțin acetat de celuloză. Acesta este un material plastic care se degradează greu și poate afecta aerul deoarece eliberează nicotină, arsen și cadmiu.
În plus, mucurile de țigări pot cădea în surse de apă. Peștele le poate consuma și poate muri. Din această cauză, vă recomandăm să le aruncați în locuri special amenajate.
5. Folosirea deodorantelor cu aerosoli
Aerosolii conțin compuși organici volatili – substanțe chimice care se transformă în gaze și se acumulează în stratul inferior al atmosferei. Deci, ar trebui să evitați deodorantele spray, deoarece fiecare utilizare eliberează dioxid de carbon, sulf și azot, care afectează calitatea aerului.
6. Aruncarea șervețelelor în toaletă
În contrast cu hârtia igienică, șervețelele nu se descompun atunci când ajung în toaletă. Din acest motiv, provoacă blocaje care contaminează sursele de apă subterane.
Sfaturi pentru a limita cele 6 acțiuni zilnice care contaminează mediul înconjurător
Există mai multe modalități de a reduce impactul asupra mediului. Prin acestea, putem conserva resursele naturale, putem echilibra mediul înconjurător și putem îmbunătăți calitatea vieții ființelor vii.
Mai jos, vă prezentăm 4 activități pe care le puteți face pentru a avea grijă de mediu.
1. Folosiți sacoșe reutilizabile din bumbac
Unul dintre obiectivele principale este de a reduce cantitatea de plastic pe care o folosim cât mai mult posibil. Din acest motiv, vă recomandăm să utilizați sacoșe de bumbac atunci când faceți cumpărături.
2. Reciclați apa mașinii de spălat vase
Apa este una dintre cele mai importante resurse. Când ajunge în scurgere, nu există nicio modalitate de a o recupera. Cu toate acestea, atunci când spălați vasele, puteți folosi recipiente care colectează apa uzată.
Cu apa reciclată din mașina de spălat vase, puteți umple rezervorul (rezervoarele) de toaletă.
3. Sortați gunoiul
Separarea corectă a deșeurilor menajere vă poate ajuta să identificați produsele pe care le puteți reutiliza. Reciclarea este esențială pentru reducerea exploatării resurselor naturale. Mai mult, reciclarea ajută la reducerea emisiilor de gaze toxice.
4. Nu aruncați gunoiul pe stradă
Aruncarea gunoiului pe stradă poate afecta proprietățile solului și îl poate contamina. În plus, dacă gunoaiele ajung la sursele de apă, pot perturba viața animalelor.
Citiți și:
Evaluați-vă acțiunile pentru a evita contaminarea mediului
Oamenii trebuie să înțeleagă originea, componentele și impactul fiecărui produs pe care doresc să îl dețină. În acest fel, putem evita cumpărarea obiectelor care nu sunt atât de prietenoase cu mediul.
Trebuie să evaluăm întotdeauna consecințele fiecăreia dintre acțiunile noastre și să acționăm astfel încât să nu contaminăm mediul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Encinas M. Medio ambiente y contaminación. Principios básicos [Internet]. (S.L): (S.E); 2011 [citado 14 de abril de 2021]
- Ministerio del Medio Ambiente. Más de 100 maneras para salvar el medio ambiente [Internet]. Colombia: Ministerio del Medio Ambiente; 2002 [citado 14 de abril de 2021]
- Berenguer Húngaro, Mónica, Trista Moncada, José J., Deas Yero, Douglas, EL RECICLAJE, LA INDUSTRIA DEL FUTURO. Ciencia en su PC [Internet]. 2006
- Naciones Unidas. Impacto Ambiental. El planeta adherido [Internet]. (S.L): Naciones Unidas; 1992 [citado 14 de abril de 2021]
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.