6 beneficii ale dansului pentru corpul și viața ta
 

6 beneficii ale dansului pentru corpul și viața ta

Știați că dansul vă ajută să îmbunătățiți circulația și să purificați excesul de lichide și toxine? Puteți profita de beneficiile sale pe cont propriu sau împreună cu alte persoane.
6 beneficii ale dansului pentru corpul și viața ta

Ultima actualizare: 16 noiembrie, 2021

Principalele beneficii ale dansului pentru corp nu se limitează la aspectul fizic. Nu trebuie să fiți experți pentru a vă da seama. Ați ascultat vreodată melodia preferată la radio în timp ce făceați ordine în casă, ați început să dansați și v-ați umplut de energie? Sigur că da.

Dansul este una dintre cele mai populare activități recreative din lume. Există multe tipuri de dans și, deși fiecare oferă o serie de avantaje specifice, toate contribuie cu ceva atât fizic, cât și psihologic.

Amestecul diferitelor secvențe de mișcări pe ritmul muzicii are ca rezultat un exercițiu distractiv și sănătos pe care îl putem practica în orice moment pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții. Chiar dacă avem două picioare stângi!

Prin urmare, vă invităm să descoperiți mai jos principalele beneficii ale dansului pentru corp!

6 beneficii ale dansului

1. Dansul îmbunătățește forma fizică

Tineri care cunosc beneficii ale dansului

Există dansuri special concepute pentru a îmbunătăți silueta. Îmbină mișcările de tonifiere cu un ritm de exercițiu aerobic. În acest fel, putem crește performanța fizică, rezistența, elasticitatea și tonusul muscular, îmbunătățind și silueta.

Dansul definește mușchii fără a-i mări, ne face mai atletici și ne face oameni mai activi.

Amintiți-vă că una dintre cauzele obezității este sedentarismul. Dansul ne stimulează oferindu-ne vitalitate, energie și pozitivitate. De asemenea, există multe stiluri de dans din care putem alege.

2. Ajută la slăbire

Beneficiile dansului nu se limitează doar la îmbunătățirea condiției fizice. Ne ajută să slăbim și să ne menținem în formă. Și toate acestea într-un mod distractiv!

Mulți oameni nu îndrăznesc să facă o activitate fizică în mod regulat deoarece consideră că exercițiile fizice sunt repetitive și plictisitoare. Dansul trezește interesul pentru activitatea fizică, arde calorii, tonifică, întărește și lucrează diferite sisteme ale corpului.

O compilație de studii științifice publicate în Journal of Physical Education and Sports, demonstrează eficiența dansului pentru a pierde în greutate. Acest lucru indică faptul că doar o jumătate de oră de dans poate arde până la 400 de calorii. Desigur, această valoare poate varia în funcție de diferiți factori, precum tipul de dans, durata dansului, efortul persoanei, etc.

Cele mai cunoscute dansuri pentru slăbit sunt zumba, samba, dansul din buric sau dansurile latino.

3. Ajută la eliminarea lichidelor și a toxinelor

Fată care cunoaște beneficii ale dansului

O sesiune bună de dans o dată sau de două ori pe săptămână este un obicei excelent pentru a transpira. Acest lucru este important pentru curățarea organismului, deoarece prin transpirație ajutăm la eliminarea lichidelor și toxinelor reținute.

Deși este important să mișcăm scheletul pentru a ajuta la curățarea organismului, este important și să avem o bună hidratare. În fiecare sesiune de dans, pierdem mult lichid corporal. Trebuie să bem suficientă apă – înainte și după fiecare ședință – este esențial pentru a evita decompensarea.

4. Activează circulația și întărește sistemul cardiovascular

Persoanele care suferă de probleme de circulație, cum ar fi greutate la nivelul picioarelor, varice sau umflături, ar trebui să evite cu orice preț un stil de viață sedentar. Nici să stai în picioare mult timp fără să te miști nu îți aduce beneficii.

Dansul este cea mai bună soluție. Activează și îmbunătățește circulația întregului corp. Fiecare mușchi al corpului este pus în mișcare, de la picioare până la cap.

Va trebui doar să căutăm stilul care se potrivește cel mai bine gusturilor, vârstei și abilităților noastre fizice.

5. Îmbunătățește relațiile sociale

Femei care dansează

Când practicăm o disciplină de dans în cuplu sau în grup, petrecem timp în fiecare săptămână cu alte persoane. Relaționăm cu alte persoane care împărtășesc această pasiune și cu care s-ar putea naște mari prietenii sau chiar dragoste.

6. Îmbunătățește memoria și ridică moralul

Dansul este o activitate care ne permite să comunicăm, potrivit unui articol despre dans ca reprezentare socială și practică sănătoasă, chiar și atunci când este neintenționat, cum ar fi atunci când vrem să exprimăm bucurie, distracție sau pur și simplu să eliberăm energie.

„Păstrând intenția de a comunica, dansul devine o acțiune cu sens prin care se exprimă ceva: modul de viață, gândurile și emoțiile, obiceiurile și cunoștințele strămoșilor sau, pur și simplu, expresia unei nevoi ludice.”

Pe de altă parte, dansul ajută la îmbunătățirea abilităților cognitive. Așa subliniază un studiu publicat în New England Journal of Medicine, dansul a ajutat persoanele în vârstă să-și mențină creierul activ.

Studiul pe 500 de persoane a relevat la mai puține cazuri de Alzheimer și demență în rândul celor care dansau frecvent și se angajau în alte activități recreative.

Pentru toate cele de mai sus, beneficiile dansului pot depăși cu mult domeniul fizic. De fapt, eliberarea și ușurarea psiho-emoțională pot spori și mai mult efectele pozitive pe care practica le oferă deja.

Dansul ajută la eliberarea tensiunii, la exprimarea emoțiilor și a sentimentelor, la îmbunătățirea abilităților sociale și, de asemenea, la reducerea stresului. Ați fost vreodată încurajați să participați la o sesiune de terapie prin dans? Dacă nu ați făcut-o deja, vă încurajăm să încercați.

O altă opțiune ar fi să dansați de plăcere acasă. Cu siguranță, veți observa efecte pozitive!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.