6 efecte ale aerului condiționat asupra sănătății - Doza de Sănătate
 

6 efecte ale aerului condiționat asupra sănătății

Deși îl considerăm ca fiind cel mai bun aliat pentru combaterea temperaturilor ridicate pe perioada verii, aerul condiționat poate dăuna sănătății dacă nu suntem atenți.
6 efecte ale aerului condiționat asupra sănătății

Scris de Óscar Dorado

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Aerul condiționat funcționează în birouri, în mașini și în case pe perioada verii. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că utilizarea acestor aparate poate avea anumite consecințe asupra sănătății. Prin urmare, citește în continuare pentru a descoperi 6 efecte ale aerului condiționat asupra sănătății.

Pe lângă apariția unor afecțiuni ca durerea de gât și răceala comună, utilizarea excesivă a aerului condiționat îți poate afecta starea de bine. În principiu, trebuie să știi că aceste aparate devin nocive atunci când reduc umiditatea aerului. Prin urmare, este esențial să le utilizezi în mod responsabil și cu moderație. Astfel, te vei putea bucura atât de o răcoare binevenită pe timpul verii, cât și de o stare generală de sănătate bună.

6 efecte ale aerului condiționat asupra sănătății

În cele ce urmează, îți prezentăm principalele 6 efecte ale aerului condiționat asupra sănătății:

1. Dificultăți respiratorii

Dificultățile respiratorii constituie principalul efect negativ asupra sănătății atunci când utilizezi aparatul de aer condiționat în mod excesiv. De fapt, orice schimbare drastică a temperaturii are consecințe grave asupra sistemului respirator. De asemenea, atunci când este foarte cald afară și intri într-o încăpere cu temperaturi joase, corpul trece printr-o schimbare bruscă ce poate duce la probleme grave de sănătate.

Din cauza circulației aerului, organismul devine mai vulnerabil la infecțiile respiratorii. Acest aspect poate provoca și alte probleme, cum ar fi faringita sau infecțiile în gât.

S-a dovedit faptul că persoanele care petrec mai mult timp în încăperi cu aer condiționat prezintă un risc mai ridicat de a manifesta simptome legate de nas și gât. Astfel, multe persoane au riscul de a dezvolta probleme precum obstrucția nazală sau rinita.

2. Infecții virale

Un impact foarte comun asupra sănătății atunci când utilizăm aerul condiționat este dezvoltarea unor infecții virale. Acestea pot fi și rezultatul unei imunității scăzute. De fapt, într-o cameră în care funcționează aerul condiționat, aerul vechi circulă fără a permite intrarea aerului proaspăt.

Infecțiile virale se află pe lista de efecte ale aerului condiționat asupra sănătății

Prin urmare, trecând prin încăpere, aerul vechi poate transmite virusuri ce provoacă răceală și gripă, precum și alte bacterii, care se răspândesc ulterior de la o persoană la alta. Există mai multe șanse de a contracta o infecție virală într-o cameră în care funcționează acest tip de aparat, decât într-o încăpere în care acesta nu este pus în funcțiune.

3. Deshidratare

Există șanse mai mari de deshidratare într-o încăpere în care aparatul de aer condiționat funcționează timp îndelungat. Întrucât aparatul absoarbe umiditatea din cameră, iar persoanele din încăpere nu beau destulă apă, acești factori conduc la deshidratare.

Acest lucru este posibil deoarece temperaturile sunt scăzute și organismul nu semnalează faptul că ți-e sete. În plus, din cauza temperaturii scăzute, nu vei simți nevoia să te miști sau să te întinzi foarte mult.

4. Dureri de cap

Nu încape îndoială că durerea de cap este una dintre cele mai frecvente efecte negative ale utilizării unui aparat de aer condiționat timp îndelungat. Atunci când utilizezi aparatul în mod excesiv, acesta poate provoca dureri de cap și migrene, deoarece nivelul de calitate a aerului din încăpere se modifică.

De asemenea, unele dintre aceste efecte negative ale aerului condiționat asupra sănătății, cum ar fi deshidratarea, pot, la rândul lor, să provoace dureri de cap. Este mai puțin cunoscut faptul că deshidratarea cauzează dureri de cap și migrene.

5. Ochi uscați

Aerul condiționat poate duce la uscăciunea ochilor, care la rândul ei provoacă mâncărimi și iritații. Utilizarea aparatului în sine nu duce la uscăciune, însă poate agrava starea acelora care suferă de această problemă.

Ochii uscați pe lista de efecte ale aerului condiționat asupra sănătății

Așadar, dacă ai ochii uscați, îți recomandăm să folosești aparatul de aer condiționat cât mai rar posibil.

6. Reducerea capacității de a rezista la căldură

Dacă petreci mult timp într-o încăpere cu aer condiționat, poți deveni mai puțin rezistent la temperaturi ridicate, mai ales în timpul verii.

Reține faptul că organismul tău este supraîncărcat atunci când treci dintr-o încăpere cu aer condiționat afară, în căldura verii. Această schimbare bruscă de temperatură are un impact negativ asupra sănătății.

În concluzie, acum că știi mai multe despre aceste efecte ale aerului condiționat asupra sănătății, îți recomandăm să folosești aparatul în mod responsabil și să eviți expunerea la acesta în măsura în care este posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American Society of Heating Refrigerating and Air Conditioning Engineers. (2009). Indoor environmental health. In ASHRAE Applications Handbook.
  • Garcia, G. J. M., Bailie, N., Martins, D. A., & Kimbell, J. S. (2007). Atrophic rhinitis: A CFD study of air conditioning in the nasal cavity. Journal of Applied Physiology103(3), 1082–1092.
  • Jones, A. P. (1999). Indoor air quality and health. Atmospheric Environment.
  • Yu, B. F., Hu, Z. B., Liu, M., Yang, H. L., Kong, Q. X., & Liu, Y. H. (2009). Review of research on air-conditioning systems and indoor air quality control for human health. International Journal of Refrigeration.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.