6 sfaturi pentru a vă spăla părul după plajă
 

6 sfaturi pentru a vă spăla părul după plajă

Soarele, nisipul și briza mării pot afecta sănătatea și aspectul părului. Descoperiți câteva sfaturi utile!
6 sfaturi pentru a vă spăla părul după plajă

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Plaja este unul dintre cele mai populare locuri pentru a petrece o vacanță sau o zi de distracție. Clima caldă, imensitatea mării, băuturi și feluri de mâncare delicioase vă vor ajuta să petreceți momente memorabile. Cu toate acestea, razele soarelui, salinitatea apei și briza mării afectează sănătatea părului. Cum vă puteți spăla părul după plajă?

După contactul cu marea și plaja, părul tinde să devină aspru, uscat și tern. Din fericire, pentru a minimiza aceste efecte, puteți să-l spălați într-un anumit mod. Iată câteva sfaturi pentru a o face corect!

6 sfaturi pentru a vă spăla părul după plajă

Există măsuri pe care ar trebui să le luați înainte, în timpul și după o zi pe plajă pentru a vă proteja părul. Hidratarea și utilizarea protecției termice nu trebuie omise. Acestea fiind spuse, iată câțiva pași pentru igienizarea părului și eliminarea impurităților aduse de briza mării!

1. Folosiți șamponul potrivit

Pentru aceste cazuri speciale, încercați să treceți de la șamponul și balsamul obișnuit la unul pentru părul deteriorat. Acestea au o compoziție care ajută la hrănirea scalpului și la revitalizarea firelor.

Femeie care știe cum poți spăla părul după plajă

2. Spălați-vă în fiecare zi

Dacă aveți de gând să petreceți câteva zile în piscină sau în mare, ar trebui să ignorați recomandarea de a nu vă spăla părul în fiecare zi. În acest caz, o baie completă zilnică este ideală. Motivul? Urmele de clor, sare și nisip încurcă părul, deteriorându-i aspectul.

3. Aveți grijă la temperatura apei

Evitați să faceți duș cu apă foarte rece sau foarte caldă, acest lucru putând afecta rezultatul final. Este recomandat să folosiți apă călduță. Apa trebuie să fie neapărat caldă pentru a ajuta în procesul de îndepărtare a grăsimii și a murdăriei, fără utilizarea excesivă a șamponului.

4. Masați ferm

Masajul ferm este ideal, dar nu exagerați. Mai puternic nu înseamnă că efectele șamponului sau ale produsului vor fi mai bune. Dimpotrivă, acest lucru va stimula glandele sebacee din zonă, ceea ce se traduce prin mai mult păr gras.

În schimb, frecați-vă scalpul cu mișcări circulare ușoare, uniformizând spuma pe toată lungimea părului. Acest masaj nu generează grăsime. Frecați în direcția creșterii părului, nu invers.

5. Nu vă uscați părul la aer

Oricât de tentant ar fi, lăsarea părului să se usuce de la sine compromite elasticitatea firelor. Cu cât părul stă mai mult umed, cu atât membrana celulară va fi mai compromisă. În acest sens, utilizarea unui uscător de păr la 15 centimetri distanță de cap este ideală. Nu uitați să aplicați un protector termic.

6. Evitați să dormiți cu părul ud

După ce vă spălați bine părul cu produse adecvate, trebuie să-l uscați corect, mai ales dacă este timpul să vă culcați. Dormitul cu părul umed poate provoca ciuperci, precum cele care declanșează mătreața.

Cum să vă hidratați părul după plajă?

Compoziția apei de mare poate scoate în evidență cea mai proastă versiune a podoabei capilare. Din ce motiv? Provoacă uscăciune și slăbiciune, mai ales dacă există deja o deteriorare. Prin urmare, puneți în practică următoarele:

  • Pregătiți părul pentru schimbarea vremii cu câteva zile înainte de a începe călătoria. O puteți face aplicând creme și uleiuri hidratante.
  • Clătiți părul cu apă proaspătă de fiecare dată când părăsiți piscina sau marea. Acest lucru va ajuta la prevenirea deteriorării.
  • Folosiți un produs pentru păr care conține protecție UV. Trebuie să-l aplicați din nou de fiecare dată când ieșiți din apă.
  • După ce ajungeți acasă, clătiți-vă bine părul. Apoi, uscați-l bine și aplicați un produs gras. Poate fi avocado, un tratament cu ulei, etc.
Ulei pentru vârfuri

Aplicați măști hidratante de două ori pe săptămână

Măștile hidratante nu înlocuiesc balsamul sau alte produse de îngrijire a părului. Totuși, acestea sunt utile pentru a readuce la viață părul deteriorat. Prin urmare, după ce v-ați spălat părul, folosiți următoarele:

  • Ulei de măsline și aloe vera. Se amestecă 5 linguri de gel de aloe vera cu 2 linguri de ulei de măsline în blender. Bateți până când amestecul se omogenizează. Apoi, aplicați produsul pe părul curat. Lăsați-l să acționeze 30 de minute, clătiți și uscați. După mai multe aplicații, veți observa că părul este mai mătăsos și mai strălucitor.
  • Miere și ou. Mierea este o cremă hidratantă naturală. Oul va oferi părului vitamine și proteine. Așadar, bateți un ou întreg cu 2 linguri de miere. Apoi, puneți amestecul pe păr și lăsați-l să acționeze 45 de minute. Îndepărtați cu multă apă și șampon.

A spăla părul după plajă nu este opțional!

Condițiile climatice ale plajei afectează inevitabil starea părului. Prin urmare, spălarea după contactul cu marea, nisipul și briza este esențială. Asigurați-vă că utilizați produsele corecte și nu săriți peste pașii pe care i-am recomandat.

În plus, încercați să adoptați și alte măsuri complementare pentru a atenua efectele soarelui, cum ar fi utilizarea unei pălării și a unui termoprotector. Dacă observați o deshidratare evidentă, folosiți măști și uleiuri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rudramurthy SM, Honnavar P, Dogra S, Yegneswaran PP, Handa S, Chakrabarti A. Association of Malassezia species with dandruff. Indian J Med Res. 2014;139(3):431-437.
  • Srinivasan G, Srinivas CR, Mathew AC, Duraiswami D. Effects of hard water on hair. Int J Trichology. 2013;5(3):137-139. doi:10.4103/0974-7753.125609.
  • Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450
  • Ediriweera ER, Premarathna NY. Medicinal and cosmetic uses of Bee’s Honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178-182. doi:10.4103/0974-8520.105233

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.