Logo image
Logo image

6 sfaturi pentru ameliorarea gripei

4 minute
Gripa este o infecție virală foarte frecventă în timpul iernii. Odihna bună, dieta echilibrată și alte obiceiuri sănătoase te vor ajuta să te recuperezi după gripă. Citește mai departe!
6 sfaturi pentru ameliorarea gripei
Ultima actualizare: 11 februarie, 2021

Recuperarea după gripă este o chestiune de răbdare și obiceiuri sănătoase. Nu există medicamente pentru tratarea acestei infecții virale, dar poți folosi variante pentru ameliorarea simptomelor. Prin urmare, nu există altă soluție decât să ai grijă de tine și să te odihnești. În acest articol, îți vom împărtăși cele mai bune sfaturi pentru ameliorarea gripei. Este important să le respecți pentru a ameliora disconfortul și a evita complicațiile.

6 sfaturi pentru ameliorarea gripei

Gripa este o infecție acută a tractului respirator cauzată de un virus. Este mai intensă decât o răceală și se caracterizează prin:

  • Febră bruscă și frisoane
  • Durere de cap
  • Congestie nazală
  • Disconfort general și epuizare
  • Disconfort la nivelul gâtului
  • Dureri musculare
  • Pierderea poftei de mâncare

Gripa durează, de obicei, una-două săptămâni. Primele zile sunt cele caracterizate de un disconfort mai mare, în timp ce oboseala și congestia pot dura până în a doua săptămână.

Sunt disponibile vaccinuri antigripale. Însă acest virus are capacitatea de a suferi mutații, așadar eficacitatea lor depinde de actualizările continue de care au nevoie. Chiar și așa, vaccinul este o măsură preventivă foarte recomandată pentru grupele de risc, cum ar fi persoanele în vârstă sau profesioniștii din domeniul sănătății.

Citește mai mult:

De ce gripa se răspândește iarna?

1. Odihnește-te și dormi

Some figure
Pentru a te recupera după gripă, trebuie să dormi, deoarece odihna îi permite corpului să lupte împotriva infecției.

Acest prim sfat nu este doar pentru a accelera recuperarea. Este esențial deoarece gripa este foarte contagioasă, deci ar trebui să eviți contactul cu alte persoane.

Gripa necesită o pauză. Odihnește-te și dormi cât mai mult pentru a-i permite corpului să gestioneze energia mai eficient. Continuarea rutinei obișnuite poate agrava simptomele și poate prelungi boala.

2. Bea apă, sucuri și ceaiuri

O altă recomandare importantă este hidratarea. Este esențial să bei lichide pe tot parcursul zilei, fie că este vorba de apă, sucuri naturale de fructe și legume sau ceaiuri de plante.

În cazul sucurilor, ar trebui să alegi fructe și legume bogate în vitamina C, care este foarte benefică pentru combaterea infecțiilor. Câteva surse importante ale acestei vitamine sunt vișinele, acerola, guava, pătrunjelul, kiwi, căpșunile, citricele și ardeiul, printre altele.

În ceea ce privește infuziile medicinale, o combinație bună este turmericul, care este antiviral și antiinflamator, cu ghimbir, care ajută la scăderea febrei. Poți bea această infuzie fierbinte de mai multe ori pe zi, îndulcită cu miere sau stevia.

3. Ai grijă la dietă

Some figure
Hidratarea frecventă și alimentația adecvată vor permite corpului să obțină energia de care are nevoie pentru a combate gripa.

Pentru a te vindeca de gripă, este important să ai grijă ce mănânci în acele zile. Trebuie să-ți crești consumul de alimente cu proprietăți de stimulare a sistemului imunitar. De exemplu, consumă alimente verzi, cum ar fi:

  • Spanacul
  • Varza
  • Castravetele
  • Broccoli
  • Avocado
  • Țelina
  • Piperul

4. Ai nevoie de un umidificator?

Dacă suferi de tuse și congestie, este posibil să ai nevoie de sprijinul unui umidificator. Acest dispozitiv este conectat la electricitate și generează abur din apa pe care o pui în el. În acest fel, poți ușura disconfortul gripal.

În plus, unele umidificatoare sunt și odorizante de aer. Cu alte cuvinte, poți adăuga uleiuri esențiale pure pentru a te ajuta să ameliorezi gripa. De exemplu, poți folosi uleiuri esențiale de eucalipt, pin, mentă, lămâie, arbore de ceai sau lavandă.

Îți recomandăm:

Descoperă 3 remedii cu miere pentru gripă

5. Folosește remedii naturale eficiente

Some figure
Unele remedii, cum ar fi propolisul, întăresc sistemul imunitar și ajută la ameliorarea simptomelor.

Trebuie să-ți amintești faptul că gripa este cauzată de un virus, ceea ce înseamnă că antibioticele nu ameliorează simptomele și nici nu accelerează vindecarea. De asemenea, ar trebui să eviți să iei aspirină.

În schimb, îți poți stimula sistemul imunitar, accelera procesul de vindecare și ameliora simptomele cu următoarele remedii:

  • Vitamina C
  • Zinc
  • Echinacea
  • Propolis
  • Soc

6. Ai răbdare pentru a te recupera dacă ai gripă

Ultimul remediu de care ai nevoie este răbdarea. Uneori, gripa este scuza perfectă pentru a-ți lua zilele libere de care ai nevoie. Trebuie să-ți amintești faptul că, dacă suferi adesea de stres, sistemul imunitar se slăbește și te predispune la îmbolnăvire.

Așadar, printre cele mai bune sfaturi pentru ameliorarea gripei este să petreci cel puțin o săptămână acasă. Cu răbdare, dietă sănătoasă, sfaturi bune și remedii naturale, o vei depăși și te vei simți reînnoit și plin de energie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kim, Y., Kim, H., Bae, S., Choi, J., Lim, S. Y., Lee, N., Kong, J. M., Hwang, Y. I., Kang, J. S., … Lee, W. J. (2013). Vitamin C Is an Essential Factor on the Anti-viral Immune Responses through the Production of Interferon-α/β at the Initial Stage of Influenza A Virus (H3N2) Infection. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659258/
  • Zorofchian Moghadamtousi, S., Abdul Kadir, H., Hassandarvish, P., Tajik, H., Abubakar, S., & Zandi, K. (2014). A review on antibacterial, antiviral, and antifungal activity of curcumin. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2014/186864
  • Haniadka, R., Saldanha, E., Sunita, V., Palatty, P. L., Fayad, R., & Baliga, M. S. (2013). A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe). Food and Function. https://doi.org/10.1039/c3fo30337c
  • Mousa, H. A. L. (2017). Prevention and Treatment of Influenza, Influenza-Like Illness, and Common Cold by Herbal, Complementary, and Natural Therapies. Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1177/2156587216641831
  • Minich, D. M., & Bland, J. S. (2007). Acid-alkaline balance: Role in chronic disease and detoxification. Alternative Therapies in Health and Medicine.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.