Ulei esențial de oregano pentru tratarea răcelii - Doza de Sănătate
 

Ulei esențial de oregano pentru tratarea răcelii

Uleiul esențial de oregano este legat de sănătatea respiratorie, așadar este adesea folosit în medicina populară pentru tratarea răcelii și a gripei. Îți vom spune ce trebuie să faci și care sunt avantajele sale!
Ulei esențial de oregano pentru tratarea răcelii

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Oregano este o plantă aromatică ce aparține familiei mentei. Uleiul esențial de oregano este popular datorită proprietăților sale antivirale, antioxidante și antiinflamatoare. În mod tradițional, mulți oameni folosesc ulei de oregano pentru tratarea răcelii și a gripei și sănătatea căilor respiratorii.

Uleiul este obținut din diferite părți ale plantei și este consumat sub diverse forme. Uleiul de oregano se găsește în magazinele de produse naturiste sub formă de suplimente, coloranți sau ulei esențial aromatic. Acesta din urmă este pentru uz extern și aromaterapie.

Descoperă cum să îl utilizezi pentru a trata simptomele de răceală și gripă , precum și care sunt beneficiile și contraindicațiile uleiului de oregano.

Beneficiile uleiului esențial de oregano

Oregano conține mai mulți compuși cu proprietăți care sunt benefice sănătății umane, cum ar fi acidul rosmarinic, timolul și carvacrolul. Această compoziție este baza care oferă efecte pozitive, printre care se numără cele pe care le vom enumera mai jos.

Oregano uscat
Oregano este mai mult decât un condiment culinar. Este utilizat și în medicina naturistă.

1. Este antibiotic

Potrivit unui studiu aflat în desfășurare, oregano poate combate bacteriile precum Staphylococcus aureus, una dintre cele mai frecvente cauze de intoxicații alimentare și infecții ale pielii. De asemenea, uleiul de oregano poate ajuta la combaterea unor bacterii rezistente la antibiotice.

2. Ajută la reducerea colesterolului

Uleiul esențial de oregano poate reduce colesterolul, potrivit unui studiu științific. Cei care au primit tratamentul au avut un nivel mai mare de colesterol bun, în timp ce colesterolul rău a fost redus comparativ cu cei care au practicat doar obiceiuri alimentare sănătoase.

3. Este antioxidant

Un studiu ce a inclus și alte plante similare a arătat faptul că oregano conține niveluri de antioxidanți de 3 până la 30 de ori mai mari în comparație cu cimbrul, sunătoarea și maghiranul. Conținutul de antioxidanți din uleiul de oregano este mai mare decât cel al unor fructe și legume.

4. Îmbunătățește sănătatea intestinală

Oregano poate îmbunătăți simptomele intestinale cauzate de paraziți, cum ar fi balonarea, durerea și diareea. Potrivit unui studiu, toți participanții au înregistrat o scădere a prezenței organismelor invazive și un procent ridicat dintre aceștia s-au vindecat. De asemenea, oregano ar putea fi util împotriva bolii cunoscute sub numele de intestin permeabil.

5. Are proprietăți antiinflamatoare

Un studiu aflat în desfășurare arată faptul că uleiul esențial de oregano poate reduce inflamația datorită uneia dintre componentele sale, carvacrolul. În ciuda progreselor, este nevoie de mai multe studii efectuate pe oameni.

6. Poate trata infecțiile fungice

Studiile au arătat faptul că uleiul de oregano este eficient împotriva a cinci tipuri diferite de Candida, o ciupercă care afectează gura și zona intimă. Este considerat chiar mai eficient decât alte uleiuri esențiale cu rezultate dovedite. Candida provoacă infecții atunci când se înmulțește excesiv.

7. Ajută la ameliorarea durerii

Un studiu în curs de desfășurare a constatat faptul că uleiul esențial de oregano a avut efecte similare cu analgezicele utilizate în mod obișnuit, cum ar fi morfina. Această proprietate se datorează uneia dintre substanțele sale, numite carvacrol. Însă sunt necesare mai multe studii la om pentru stabilirea eficacității sale.

8. Poate ajuta la scăderea în greutate

Conform cercetărilor, uleiul de oregano poate ajuta la pierderea în greutate, deoarece carvacrolul ar putea inversa lanțul evenimentelor care formează celulele adipoase. Cu toate acestea, nu există încă dovezi concludente la oameni.

Cum să folosești ulei esențial de oregano pentru tratarea răcelii

Datorită proprietăților uleiului de oregano, acesta poate ajuta la combaterea bacteriilor, ameliorează congestia din căile respiratorii și servește și ca antiinflamator. În cazul răcelilor, cele mai frecvente două modalități de utilizare sunt inhalarea și gargara.

Inhalarea de abur cu ulei de oregano

 1. Pune o oală cu apă pe foc și las-o să fiarbă. Apoi, ia vasul de pe foc, adaugă două până la trei picături de ulei de oregano și acoperă-l.
 2. Pregătește în prealabil un prosop pentru a-ți acoperi umerii, spatele, capul și, în cele din urmă, oala. În acest fel, vei putea menține căldura oalei mai mult timp.
 3. Odată ce ai trecut de pașii 1 și 2, așază oala încă acoperită pe o masă chiar sub nas.
 4. Asigură-te că nu te vei arde și descoperă cu atenție oala. Respiră aburul pe nas timp de aproximativ 6 până la 12 minute. Acest lucru te va ajuta să eliberezi mucusul din nări.
 5. Evită curenții de aer și temperaturile reci în timpul și după inhalarea aburului decongestionant.

Pentru cazurile de durere în gât

 1. Într-un pahar cu apă caldă, pune una până la două picături de ulei de oregano.
 2. Acum, cu înghițituri mici, fă gargară aproximativ jumătate de minut.
 3. Repetă până când ai terminat apa. Acest lucru te va ajuta să reduci inflamația.

Mod de utilizare pentru tratarea bronșitei și a tusei

O altă proprietate a uleiului de oregano este potențialul său expectorant. Oregano diluează mucusul, ameliorând simptomele bronșitei. Există două moduri de a-l utiliza.

Cum se face o inhalație de abur

 1. Pune o oală cu apă pe foc. Când ajunge la punctul de fierbere, lasă focul mic, adaugă două până la trei picături de ulei de oregano și acoperă vasul.
 2. În timp ce apa fierbe, pregătește un prosop pentru a-ți acoperi spatele, umerii și capul. De asemenea, pregătește un prosop pentru oală. Astfel vei putea păstra căldura oalei mai mult timp.
 3. Pe un taburet sau masă, așază vasul încă acoperit chiar sub nas.
 4. Descoperă cu grijă oala și inspiră aburul timp de aproximativ 6 până la 12 minute. Acest lucru va ajuta la eliminarea mucusului.
 5. Evită curenții de aer în timpul și după inhalare.

Cum se aplică uleiul de oregano pe piept

 1. Amestecă într-un castron mic 1 până la 2 lingurițe de ulei de cocos cu 5 până la 8 picături de ulei de oregano timp de câteva secunde.
 2. Cu mâinile calde, unge uleiul amestecat pe vârfurile degetelor și freacă-l ușor pe piept.
 3. Trebuie să stai la căldură în timpul și după tratament.
Ulei esențial de oregano pentru tratarea răcelii
Poți inhala ulei esențial de oregano sub formă de vapori sau îl poți aplica direct pe piept.

Contraindicațiile uleiului de oregano

Ai grijă să nu iei o doză excesivă de ulei de oregano. Trebuie să știi că acesta are o concentrație mare. Dacă folosești prea mult sau îl utilizezi pentru o perioadă suficient de lungă de timp, conținutul său de timol ar putea produce efecte adverse.

Printre cele mai frecvente efecte secundare se numără alergiile cutanate și oculare, greața și vărsăturile, dispepsia și erupțiile cutanate. Există încă o lipsă de studii științifice care să susțină utilizarea acesteia la femeile gravide și la copii, deci este bine să eviți acest ulei în ambele cazuri.

Folosește cu atenție ulei de oregano pentru tratarea răcelii

Beneficiile uleiului de oregano sunt numeroase. Acesta conține chiar și antioxidanți în cantități mai mari decât unele fructe și legume. Cu toate acestea, nu uita că sunt necesare mai multe studii ample pentru a înțelege pe deplin funcțiile sale.

Uleiul de oregano poate fi utilizat pentru ameliorarea unor probleme comune de sănătate (răceli și gripă), dar trebuie să iei sau să aplici dozele corespunzătoare. Citește recomandările producătorului pentru mai multe informații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Preuss, H. G., Echard, B., Dadgar, A., Talpur, N., Manohar, V., Enig, M., Bagchi, D., & Ingram, C. (2005). Effects of Essential Oils and Monolaurin on Staphylococcus aureus: In Vitro and In Vivo Studies. Toxicology mechanisms and methods, 15(4), 279–285. doi: 10.1080/15376520590968833
 • Sienkiewicz, M., Wasiela, M., & Głowacka, A. (2012). Aktywność przeciwbakteryjna olejku oreganowego (Origanum heracleoticum L.) wobec szczepów klinicznych Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa [The antibacterial activity of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) against clinical strains of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa]. Medycyna doswiadczalna i mikrobiologia, 64(4), 297–307.
 • Ozdemir, B., Ekbul, A., Topal, N. B., Sarandöl, E., Sağ, S., Başer, K. H., Cordan, J., Güllülü, S., Tuncel, E., Baran, I., & Aydinlar, A. (2008). Effects of Origanum onites on endothelial function and serum biochemical markers in hyperlipidaemic patients. The Journal of international medical research, 36(6), 1326–1334. doi: 10.1177/147323000803600621
 • Zheng, W., & Wang, S. Y. (2001). Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. Journal of agricultural and food chemistry, 49(11), 5165–5170. doi: 10.1021/jf010697n
 • Force, M., Sparks, W. S., & Ronzio, R. A. (2000). Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. Phytotherapy research : PTR, 14(3), 213–214. doi: 10.1002/(sici)1099-1573(200005)14:3<213::aid-ptr583>3.0.co;2-u
 • Zou, Y., Xiang, Q., Wang, J., Peng, J., & Wei, H. (2016). Oregano Essential Oil Improves Intestinal Morphology and Expression of Tight Junction Proteins Associated with Modulation of Selected Intestinal Bacteria and Immune Status in a Pig Model. BioMed research international, 2016, 5436738. doi: 10.1155/2016/5436738
 • Silva, F. V., Guimarães, A. G., Silva, E. R., Sousa-Neto, B. P., Machado, F. D., Quintans-Júnior, L. J., Arcanjo, D. D., Oliveira, F. A., & Oliveira, R. C. (2012). Anti-inflammatory and anti-ulcer activities of carvacrol, a monoterpene present in the essential oil of oregano. Journal of medicinal food, 15(11), 984–991. doi: 10.1089/jmf.2012.0102
 • Pozzatti, P., Scheid, L. A., Spader, T. B., Atayde, M. L., Santurio, J. M., & Alves, S. H. (2008). In vitro activity of essential oils extracted from plants used as spices against fluconazole-resistant and fluconazole-susceptible Candida spp. Canadian journal of microbiology, 54(11), 950–956. doi: 10.1139/w08-097
 • Aydın, S., Öztürk, Y., Beis, R. and Hüsnü Can Başer, K. (1996), Investigation of Origanum onites, Sideritis congesta and Satureja cuneifolia Essential Oils for Analgesic Activity. Phytother. Res., 10: 342-344. doi: 10.1002/(SICI)1099-1573(199606)10:4<342::AID-PTR832>3.0.CO;2-W
 • Jung, C. Y., Kim, S. Y., & Lee, C. (2018). Carvacrol Targets AXL to Inhibit Cell Proliferation and Migration in Non-small Cell Lung Cancer Cells. Anticancer research, 38(1), 279–286. doi: 10.21873/anticanres.12219
 • Cho, S., Choi, Y., Park, S., & Park, T. (2012). Carvacrol prevents diet-induced obesity by modulating gene expressions involved in adipogenesis and inflammation in mice fed with high-fat diet. The Journal of nutritional biochemistry, 23(2), 192–201. doi: 10.1016/j.jnutbio.2010.11.016

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.