Cum să crești ierburi proaspete în bucătărie - Doza de Sănătate
 

Cum să crești ierburi proaspete în bucătărie

Nu este prea dificil să ai ierburi proaspete în casă pentru a le adăuga în orice moment în rețetele tale. Trebuie doar să ții cont de câteva sfaturi, cum ar fi să le pui într-un loc în care au suficientă lumină solară.
Cum să crești ierburi proaspete în bucătărie

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vrei să crești ierburi aromatice proaspete chiar la tine în bucătărie? Imaginează-ți cum ar fi să ai întotdeauna ierburi proaspete la îndemână. În timp ce gătești, poți tăia o frunză proaspătă direct de la plantă, o poți spăla și adăuga în rețeta preferată. Sună perfect, nu? Ei bine, nu este prea greu… și în acest articol îți vom arăta cum!

Ierburi aromatice pe care poți să le crești în bucătărie

Să poți crește ierburi proaspete în casa ta sună ideal. Nu sunt doar decorative și aromate, ci sunt, de asemenea, o modalitate de a avea întotdeauna la îndemână ingrediente proaspete pentru a adăuga mai multă aromă preparatelor culinare. În esență, gătitul este o artă, iar grădinăritul la fel.

Există multe plante aromatice folosite la gătit. Printre cele mai populare se numără:

 • Mărar
 • Busuioc
 • Oregano
 • Dafin
 • Pătrunjel
 • Rozmarin
 • Cimbru

Desigur, este mai bine să le plantezi în exterior, cum ar fi în grădină, pe balcon, pe alee sau pe un alt teren. Aceasta este singura modalitate de a te asigura că primesc suficientă lumină solară pentru a crește corespunzător. Cu toate acestea, le poți planta și în interior, chiar și în bucătărie. Pentru aceasta, trebuie doar să ții cont de câțiva pași speciali.

Cum să crești ierburi proaspete în bucătărie

Lumină

Ghivece cu plante aromatice
Asigură-te că știi de câtă lumină are nevoie fiecare plantă și pune ghivecele într-un loc potrivit.

Fără lumină, ierburile nu pot crește și nu se dezvoltă corect. Din această cauză, dacă vrei să crești ierburi aromatice proaspete bucătărie, trebuie mai întâi să alegi un loc bun unde să ajungă suficientă lumină solară.

În esență, ar trebui să reții faptul că ierburile au nevoie de multă lumină, chiar și până la șase ore pe zi. Din această cauză, este bine să le pui într-un loc foarte bine luminat, cum ar fi pervazul ferestrei.

Drenare

Ierburile nu trăiesc în mod normal mult timp dacă rădăcinile lor sunt umede. Din acest motiv, este important să ai un sistem de drenaj bun. Prin urmare, ghivecele pe care le cumperi trebuie să aibă găuri în partea de jos. În acest fel, apa se poate scurge ușor și continuu.

Aerisire

Cum să crești ierburi proaspete la geam
Făcând găuri în fundul ghivecelor, poți evita acumularea de apă și asigura o aerisire adecvată.

În plus față de drenajul ușor și bun, ierburile au nevoie și de o bună aerisire. În parcurile și grădinile în aer liber, aceasta nu este o problemă. Dar, în ghivece, aerisirea este o problemă și multe plante sfârșesc prin ofilire.

Din această cauză, ar trebui să le plantezi în ghivece cu găuri în partea de jos și să le pui și pe un pat de pietre mici. În acest fel, aerul va pătrunde în ghiveci și va ajunge la rădăcini.

Este posibil să preferi ca ghivecele să fie agățate de un panou de perete, alcătuind o „grădină verticală” în bucătărie. În acest caz, desigur, nu poți folosi o farfurie sub fiecare ghiveci. Pune pietre mici în pământ pentru a obține aceeași aerisire.

Alte sfaturi pentru cultivarea plantelor proaspete

Poți alege să grupezi plantele în funcție de nevoile lor în ceea ce privește udatul. În acest fel, va fi mult mai ușor să-ți amintești de câtă apă are nevoie fiecare.

 • Ierburile care au nevoie de mai puțină apă sunt rozmarinul, cimbrul, salvia și lavanda.
 • Ierburile care au nevoie de mai multă apă sunt busuiocul, pătrunjelul și menta.

Taie ierburile aromatice cu moderație

Femeie care știe cum să crești ierburi proaspete acasă
Dacă tai ierburile în mod continuu, te vei asigura că sunt mereu în creștere și aromate.

Tăierea ierburilor promovează creșterea lor, deoarece le menține într-o fază de dezvoltare, fără a le lăsa să se maturizeze și să înflorească. De asemenea, în această etapă, ierburile sunt mult mai aromate.

Cu toate acestea, nu tăia prea mult, deoarece ierburile pot să se ofilească și să moară. Prin urmare, este mai bine să tăi exact ceea ce vei folosi la mâncare. În orice caz, nu tăia niciodată mai mult de 1/3 din plantă. În esență, este mai bine să tăi cantități mici în mod regulat.

Dacă ierburile înfloresc, este mai bine să tai florile. În acest fel, le poți menține în faza de creștere și vei putea avea frunze proaspete și aromate pentru o perioadă mai lungă de timp.

îți decorează bucătăria

După cum poți vedea, nu este atât de greu să păstrezi și să cultivi ierburi proaspete în ghivece în casă. Trebuie doar să ții cont de sfaturile pe care ți le-am prezentat.

Există și o altă latură a plantelor aromatice: acestea vor face parte din decorul casei. Efectul culorii verzi naturale, al aromei și al elementului „viu” din bucătărie joacă un rol important în decorarea locuinței. Plantele aromatice îți vor umple bucătăria cu viață și natură!

Din acest motiv, ar trebui să acorzi o atenție deosebită vaselor pe care le alegi pentru plantarea ierburilor. De exemplu:

 • Poți alege ghivece din lut (întotdeauna cu drenaj, adică cu găuri în partea de jos) pentru un aer rustic.
 • Dacă a o bucătărie modernă, poți alege culori puternici sau chiar alb.
 • Dacă ai suficient spațiu și lumină, ar trebui să știi că există panouri de perete pentru ghivece care îți vor umple bucătăria de viață. Este ca și cum ai avea o grădină verticală în casa ta.
 • În ultimii ani, plantatul cu capul în jos a devenit foarte la modă. Este o idee foarte originală, perfectă pentru spații mici. În plus, multe dintre ghivece includ un sistem de irigație.

Nu uita să speli întotdeauna plantele pe care le iei din ghivece înainte de a le adăuga în mâncărurile pe care le prepari. Așadar, nu ezita și bucură-te de un decor aromatic în bucătărie!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.