Cum să prepari ulei de oregano la tine acasă - Doza de Sănătate
 

Cum să prepari ulei de oregano la tine acasă

Deși utilizarea sa este aproape întotdeauna limitată la gătit, uleiul de oregano poate oferi anumite beneficii pentru sănătate datorită proprietăților componentelor sale. Îți vom spune cum să-l pregătești la tine acasă la costuri reduse.
Cum să prepari ulei de oregano la tine acasă
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Crezi sau nu, uleiul de oregano are beneficii care variază de la combaterea bacteriilor până la reducerea inflamațiilor. Ai auzit de aceste beneficii minunate pentru sănătate? În acest articol, vei afla o mulțime de aspecte interesante despre proprietățile acestei plante și îți vom spune cum să prepari ulei de oregano la tine acasă!

Oregano este un condiment foarte popular în bucătărie, deoarece oferă o aromă plăcută multor rețete culinare. Oamenii îl folosesc, de obicei, direct în mâncare. Cu toate acestea, poate fi folosit și ca ulei, pentru a profita la maxim de beneficiile sale în tratamentul anumitor probleme de sănătate.

Beneficiile uleiului de oregano pentru sănătate

De obicei, găsim oregano în majoritatea bucătăriilor. De fapt, acesta este unul dintre cele mai populare ingrediente atunci când vine vorba de condimentarea rețetelor. Însă, ceea ce mulți oameni nu știu este că, pe lângă faptul că oferă aromă, acest condiment, amestecat cu ulei, are caracteristici și proprietăți care pot fi foarte benefice pentru sănătate.

Are potențial antioxidant

Potrivit unui studiu publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity, extractul etanolic de oregano are activitate antioxidantă. Așadar, unii experți consideră că acest condiment ar putea avea capacitatea de a întârzia sau de a preveni oxidarea cauzată de radicalii liberi, care sunt responsabili de îmbătrânirea celulară.

Castron cu oregano
Oregano, pe lângă utilizarea sa culinară, poate fi folosit ca adjuvant în terapiile naturale.

Poate ajuta la combaterea bacteriilor

Oregano este o alternativă naturală pentru combaterea anumitor bacterii, potrivit unui articol apărut în Jurnalul Internațional de Odontostomatologie. Datorită activității antibacteriene a componentelor sale numite carvacrol și timol, această plantă poate acționa împotriva bacteriilor precum Staphylococcus aureus și Bacillus cereus.

Merită clarificat faptul că oregano ar trebui să fie utilizat doar ca un adjuvant al antibioticelor farmacologice și nu ca tratament de sine stătător pentru infecții. Nu există dovezi care să arate că acesta poate să elimine bacteriile pe cont propriu.

Ar putea ajuta la prevenirea infecțiilor virale

Pe lângă efectele sale antibacteriene, conform cercetărilor publicate în Journal of Applied Microbiology, carvacrolul conținut de oregano poate proteja organismul împotriva unor afecțiuni virale, cum ar fi cele produse de norovirus. Norovirusul provoacă adesea o infecție care se manifestă prin diaree, greață și dureri de stomac.

Cum să prepari ulei de oregano la tine acasă

Acum că știi totul despre principalele sale avantaje, este timpul să prepari ulei de oregano chiar la tine acasă! Procesul de preparare este unul foarte simplu. În plus, uleiul de oregano este un produs pe care ar trebui să îl ai întotdeauna la îndemână, deoarece are multiple utilizări casnice.

Ingrediente necesare

 • 1/2 cană de frunze de oregano (50 gr)
 • 1/2 cană de ulei de măsline, sâmburi de struguri sau migdale (200 ml)
 • Un recipient de sticlă cu capac

Mod de preparare

 • Pentru început, spală frunzele de oregano și lasă-le să se usuce.
 • Când sunt uscate, zdrobește-le cu ajutorul mojarului cu pistil pentru a elibera toate proprietățile plantei.
 • Pune frunzele în recipientul de sticlă în care vei păstra amestecul.
 • Toarnă uleiul preferat și acoperă complet frunzele de oregano. Lasă-l să se odihnească timp de câteva minute.
 • Apoi, pune o oală cu apă la fiert. După ce fierbe, oprește focul și așază borcanul înăuntru.
 • Lasă borcanul la bain-marie timp de aproximativ 10 minute, astfel încât uleiul și frunzele de oregano să se combine.
 • Scoate recipientul din apă, acoperă-l și păstrează-l timp de 2 săptămâni într-un loc răcoros și uscat.
 • După acest interval de timp, agită uleiul.
 • Vei obține un ulei delicios de oregano gata de utilizare.
 • Nu uita că, pe lângă utilizarea medicamentoasă pe care am descris-o, acest ulei oferă un gust excelent rețetelor culinare!

Cum se utilizează uleiul de oregano

Acum că ai aflat cum să prepari ulei de oregano, este timpul să-ți explicăm cum să-l folosești.

Poți consuma acest ulei sau îl poți aplica direct pe zona pe care dorești să o tratezi. De exemplu, pentru infecțiile bacteriene, ar trebui să diluezi 3 picături de preparat într-un pahar cu apă și să consumi amestecul.

Pentru durerile musculare, reumatism și entorse, pune-ți ulei pe mâini și masează partea corpului care te doare. Dacă vrei, poți folosi și câteva uleiuri esențiale care oferă, de asemenea, beneficii similare pentru aceste afecțiuni.

În plus, mulți oameni susțin că, inhalând ulei de oregano sub formă de aburi, pot ajuta la reducerea simptomelor gripei. Dacă ai gripă sau o răceală obișnuită, folosește 3 până la 6 picături de ulei înainte de mese sau utilizează un difuzor de aromă cu aburi sau un castron cu apă fierbinte. Poți face acest lucru în siguranță de până la 3 ori pe zi.

Cum să prepari ulei de organo acasă
Există utilizări variate ale uleiului de oregano, de la consumul oral la aplicațiile topice.

Câteva recomandări în privința uleiului de oregano

Înainte de a începe să iei ulei de oregano, va trebui să te asiguri că acesta nu va dăuna sănătății organismului. Uleiul de oregano este considerat sigur în majoritatea cazurilor la doza corectă. Cu toate acestea, există anumite riscuri pentru femeile însărcinate și care alăptează sau pentru persoanele cu alergii la acest condiment.

De asemenea, consumul excesiv poate provoca palpitații, tulburări nervoase, depresie și somnolență. Nu uita faptul că nu există remedii miraculoase. Dacă suspectezi că ai o problemă gravă, cel mai bine este să consulți un medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Schovelin-H, Alexandra, & Muñoz-C, Marlene. (2018). Efecto Antibacteriano de la Infusión de Orégano ( Origanum vulgare ) sobre el Crecimiento in Vitro de Streptococcus mutans , 2015. International journal of odontostomatology12(4), 337-342. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-381X2018000400337
 • Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Microbiol. 2014;116(5):1149-1163. doi:10.1111/jam.12453
 • Coccimiglio, J., Alipour, M., Jiang, Z. H., Gottardo, C., & Suntres, Z. (2016). Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents. Oxidative medicine and cellular longevity2016, 1404505. https://doi.org/10.1155/2016/1404505
 • Jiménez, María Cristina Rogles. Actualidad de los medicamentos a base de plantas para el tratamiento del dolor y la inflamación. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
 • Dufort, Julianne. Aceites esenciales: Una guía práctica para conocer las propiedades de los aceites esenciales y sus aplicaciones. Robinbook, 2017.
 • Pérez, Rocío Mera Gallego. “Prevención de catarros y resfriados.” (2017).
 • Llivichushca, Caivinagua, and Diana Alexandra. Factores de riesgo asociados a la atención de parto atendido por comadronas en domicilio en la parroquia Sígsig de la provincia del Azuay periodo septiembre 2017-febrero 2018. BS thesis. Universidad Católica de Cuenca, 2018.
 • Vásquez Espeleta, Jorge Iván. “Actividad antibacteriana in vitro del extracto acuoso de Origanum vulgare L.(Orégano) sobre los Streptococcus mutans, distrito de Chimbote, provincia del Santa, departamento Áncash, 2018.” (2019).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.