Rețete delicioase cu tofu ușor de preparat

30 Iunie, 2020
Burgeri din tofu sau tofu marinat? Nu contează ce alegi - ambele preparate sunt delicioase! În acest articol, vom arunca o privire asupra unor modalități noi de a profita de celebrul tofu.

Tofu este un tip de brânză vegană din lapte de soia. Grație acestui aspect, orice tip de mâncare pe care îl prepari din tofu este sărac în grăsimi și bogat în proteine. De asemenea, soia este o sursă excelentă de calciu și vitamine. Aroma și textura sa asemănătoare ouălor sunt excelente pentru a găti tofu în orice fel dorești. Astăzi, îți vom oferi două rețete delicioase cu tofu ușor de preparat. Sunt ușor de realizat și au multe beneficii pentru sănătate. Dă-le o șansă!

Ce este tofu?

Soia, sub toate formele sale, este foarte populară în rândul veganilor și al vegetarienilor. Tofu este obținut din soia. Cu toate acestea, procesul obținerii sale este foarte similar cu cel al fabricării de brânzeturi. Din fericire, vestea bună pentru unii oameni este faptul că nu conține deloc lactoză, așadar este o alegere excelentă pentru cei care sunt intoleranți la acest tip de dizaharid.

Beneficiile și riscurile consumului de tofu

  • Pentru început, tofu este fabricat din soia, o leguminoasă, așadar are un conținut ridicat de proteine de înaltă calitate. Conține toți cei nouă aminoacizi esențiali.
  • De asemenea, tofu conține acizi grași esențiali, vitamina E și lecitină necesară pentru a-ți echilibra nivelul de colesterol și trigliceride din sânge.
  • De asemenea, tofu este bogat în calciu. Conține 159 mg de calciu la 100 de grame. În plus, conține și fier și zinc, printre alte minerale și vitamine.
  • Conținutul său de izoflavone, împreună cu cel de calciu și proteine, îl fac un aliment foarte potrivit pentru echilibrarea nivelului de estrogen din organism. Așadar, consumul de tofu este recomandat femeilor ce ajung la menopauză.
  • Nu în ultimul rând, tofu este bogat în fibre și sărac în calorii.

În general, soia și toți derivații săi conțin cantități mari de oxalați. Așadar, discută cu medicul cu privire la cantitatea pe care ar trebui să o incluzi în dietă. Excesul de oxalați poate duce la formarea de pietre la rinichi.

Îți recomandăm:

Laptele de cânepă: nutrienți, beneficii și o rețetă

Rețete delicioase cu tofu ușor de preparat

Tofu marinat

Rețete delicioase cu tofu
După ce ai marinat tofu, îl poți folosi ca gustare sau pentru a prepara orice fel de mâncare.

Ingrediente necesare

  • 200 g de tofu tăiat în cuburi și bine scurs
  • 1 cățel de usturoi tocat mărunt
  • 4 sau 5 linguri de ulei de măsline
  • Miere
  • Cimbru
  • Oregano
  • Sare și piper după gust
  • Semințe de susan
  • Ulei pentru prăjit

Mod de preparare

  • Pentru început, pune uleiul și usturoiul într-un bol, apoi adaugă mierea, cimbrul, oregano, sarea și piperul. Amestecă bine.
  • Apoi, adaugă tofu și lasă-l la marinat în frigider pentru 4-5 ore. Cu cât îl lași mai mult, cu atât va fi mai aromat. În plus, întoarce cuburile la un moment dat, astfel încât să absoarbă mai bine lichidul.
  • Când este gata, pune făina și semințele de susan pe o farfurie și trece cuburile de tofu prin acest amestec, asigurându-te că sunt bine acoperite.
  • Încălzește o cantitate medie de ulei pentru prăjit și rumenește cuburile de tofu.
  • Scoate-le și așază-le pe hârtie absorbantă pentru a elimina de excesul de ulei.
  • Le poți servi cu sosul sau cu mâncarea preferată. Să ai poftă!

Îți recomandăm:

Rețete de smântână lichidă vegetală

Burgeri de tofu

Burgeri vegani din tofu
Tofu va servi ca ingredient principal pentru a face burgeri delicioși vegani cu garniturile tale preferate.

Ingrediente necesare

  • 270 g de tofu tocat foarte mărunt
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi tocați fin
  • Cilantro sau pătrunjel tocat mărunt
  • Ardei roșu
  • 1 ou
  • Sare și piper negru după gust
  • Pesmet
  • Ulei pentru prăjit

Mod de preparare

  • Mai întâi, prăjește ceapa într-o tigaie în puțin ulei fierbinte până când devine moale și translucidă, apoi pune-o deoparte.
  • Apoi, amestecă tofu cu usturoiul și cilantro sau pătrunjelul până obții un amestec omogen.
  • Adaugă în amestec ceapa prăjită, oul, pesmetul, ardeiul roșu, piperul și sarea după gust. Amestecă bine pentru a obține un aluat cu ajutorul căruia poți forma burgerii.
  • Prăjește burgerii în ulei fierbinte.
  • Servește burgerii din tofu alături de mâncarea preferată. Ai putea face și un hamburger „clasic” cu ei!

Tofu este un ingredient foarte versatil cu care poți face practic orice. Există atât de multe rețete de budinci, salate, chifteluțe, pateuri și chiar deserturi. Poftă mare!

  • Pilsková, L., Riecanský, I., & Jagla, F. (2010). The physiological actions of isoflavone phytoestrogens. Physiological Research. https://doi.org/931902 [pii]
  • Sacks, F. M., Lichtenstein, A., Van Horn, L., Harris, W., Kris-Etherton, P., & Winston, M. (2006). Soy protein, isoflavones, and cardiovascular health: An American Heart Association Science Advisory for professionals from the Nutrition Committee. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.171052
  • Messina, M. (2014). Soy foods, isoflavones, and the health of postmenopausal women. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.071464