Beneficiile semințelor de susan pentru sănătate
Semințele de susan (Sesamum indicum) provin de la o plantă care crește în Africa și India. Acestea a început să devină celebre în întreaga lume în timpul comerțului cu sclavi, întrucât sclavii preferau de multe ori să călătorească cu provizii de semințe de susan. Descoperă în acest articol beneficiile semințelor de susan pentru sănătate!
Aceste semințe bogate în proteine conțin o cantitate semnificativă de acizi grași nesaturați și minerale importante precum fierul, zincul și calciul. Mai jos, vom discuta despre diferitele tipuri de semințe de susan și valoarea lor nutritivă.
Tipuri de semințe de susan
Semințele de susan negru
Aceste semințe sunt utilizate pe scară largă datorită aromelor pe care le au după coacere. Deși semințele de susan negru au aceleași proprietăți nutritive ca și cele clasice, acestea sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți.
Semințele de susan negru sunt folosite, de obicei, în preparate coapte, deoarece atunci când semințele sunt prăjite, acestea au o aromă foarte intensă. Aceste semințe sunt folosite pentru a obține uleiul de susan de înaltă calitate.
Îți recomandăm:
Semințele de susan nedecorticate sau semințele de susan decorticate
Semințele de susan nedecorticate au o valoare nutrițională mai ridicată decât semințele de susan decorticate. Acestea conțin de opt ori mai mult calciu decât semințele decorticate.
Produsele obținute din semințe nedecorticate, cum ar fi pasta de susan și tahini, tind să fie mai închise la culoare și să aibă o aromă mai amară.
Semințele de susan alb
Semințele de susan alb sunt folosite pentru a prepara prăjituri, pâine și alte produse coapte, deoarece oferă o textură crocantă. Aproximativ 50% din greutatea lor este reprezentată de ulei.
Semințele de susan alb reprezintă un condiment esențial în China și Japonia, acestea oferind o aromă delicioasă preparatelor. Aceste semințe stimulează digestia și au numeroase beneficii pentru sănătate.
Valoarea nutrițională a semințelor de susan
Proteine
Deși este adevărat că nu conțin toți aminoacizii esențiali, semințele de susan sunt bogate în proteine. Dacă le combini cu cereale, vei consuma proteine sănătoase cu valoare biologică înaltă. O modalitate excelentă de a face acest lucru este să adaugi câteva semințe în cerealele tip muesli servite la micul dejun.
Grăsimi
Acizii grași esențiali (omega-3 și omega-6) sunt unul dintre ingredientele de top ale acestor semințe. Acești acizi sunt cu adevărat importanți și benefici pentru sănătate. Aceștia sunt numiți acizi grași esențiali deoarece corpul nostru nu îi poate produce, ceea ce înseamnă că trebuie să-i obținem din alimentele consumate.
Acizii grași omega-3 și omega-6 sunt extrem de benefici pentru sistemul cardiovascular, deoarece scad tensiunea arterială și reduc riscul apariției afecțiunilor legate de sănătatea precară a arterelor.
Carbohidrați
O altă proprietate notabilă a semințelor de susan este faptul că sunt bogate în fibre, un tip special de carbohidrați. Fibrele sunt esențiale pentru o sănătate intestinală optimă, deoarece curăță deșeurile care se depun pe pereții intestinali.
Vitamine
Semințele de susan sunt bogate în vitamina B (B1, B3, B6 și acid folic). Aceste vitamine sunt esențiale pentru piele și țesuturi sănătoase și susțin buna funcționare a inimii și a mușchilor.
De asemenea, semințele de susan conțin o cantitate semnificativă de vitamina E, una dintre cele mai bune vitamine cu proprietăți antioxidante, capabile să contracareze efectele radicalilor liberi.
Minerale
Semințele de susan conțin diverse minerale, precum fosforul, potasiul, magneziul, zincul, etc. De asemenea, semințele de susan sunt una dintre cele mai bogate surse de calciu. Prin urmare, copiii, femeile aflate în postmenopauză și femeile gravide ar trebui să le consume mai des.
Află mai multe:
Beneficiile semințelor de susan pentru sănătate
Beneficiile semințelor de susan pentru sănătate sunt numeroase:
- Protejează sistemul cardiovascular. Acest lucru se datorează faptului că acizii grași polinesaturați pe care îi conțin îmbunătățesc sănătatea arterelor, reducând astfel riscul apariției hipertensiunii, atacului de cord și anginei pectorale, printre alte afecțiuni.
- Sunt de ajutor persoanelor care suferă de diabet. Conform studiilor științifice, consumul regulat de ulei de susan scade tensiunea arterială și nivelul glicemiei la pacienții hipertensivi și diabetici.
- Pot ajuta la ameliorarea depresiei. Acest lucru se datorează faptului că semințele de susan conțin o cantitate semnificativă de triptofan, precursorul serotoninei, aminoacidul care controlează stresul, anxietatea, insomnia, depresia și lipsa de energie.
- Reduc riscul de osteoporoză, deoarece conțin o cantitate semnificativă de calciu.
- Sunt dense din punct de vedere nutritiv. Vitaminele și mineralele cu proprietăți antioxidante din componența semințelor de susan mențin sistemul imunitar în formă și luptă împotriva radicalilor liberi.
- Pot proteja sistemul digestiv datorită fibrelor pe care le conțin. Protejează membranele mucoase și reduc riscul apariției iritațiilor (gastrită, arsuri la stomac, etc.).
- Pot îmbunătăți sănătatea orală. Potrivit medicinei Ayurveda (medicina tradițională indiană), păstrarea uleiului de susan în gură timp de câteva minute reduce riscul de apariție a cariilor, a gingivitei, a plăcii bacteriene și a respirației urât mirositoare.
Prin urmare, semințele de susan sunt un aliment bogat în nutrienți pe care ar trebui să-l adaugi în dieta ta zilnică. De asemenea, nu uita să adopți o dietă echilibrată și să faci exerciții fizice în mod regulat!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vannucci L., Fossi C., Quattrini S., Guasti L., et al., Calcium intake ini bone health: a focus on calcium rich mineral waters. Nutrients, 2018.
- Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.
- Aslam F., Iqbal S., Nasir M., Anjum AA., et al., Evaluation of white sesame seed oil on glucose control and biomarkers of hepatic, cardiac, and renal functions in male sprague dawley rats with chemically induced diabetes. Journal of Medicinal Food, 2017.