6 sfaturi pentru un păr mătăsos - Doza de Sănătate
 

6 sfaturi pentru un păr mătăsos

Părul este unul dintre principalele noastre atribute fizice. Prin urmare, este important să îi oferi o întreținere de bază pentru a-l menține sănătos și mătăsos. Dar cum să o faci? Citește acest articol pentru a afla!
6 sfaturi pentru un păr mătăsos

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Nu există nicio formulă magică care să poată repara părul deteriorat peste noapte. Cu toate acestea, există multe sfaturi pentru a obține un păr mătăsos cu aspect sănătos. Nu ai nevoie de tratamente scumpe. Vrei să știi ce trebuie să faci?

Dincolo de aplicarea externă a produselor, precum șamponul și balsamul, aspectul părului depinde și de alte forme de îngrijire pentru a-și păstra vitalitatea. De exemplu, trebuie să consumi anumite substanțe nutritive prin dietă pentru a promova o creștere sănătoasă a podoabei capilare. Ce altceva ar trebui să faci? Continuă să citești pentru a afla!

6 sfaturi pentru un păr mătăsos

Există mulți factori care îți pot deteriora părul. Expunerea directă la soare, utilizarea substanțelor chimice și dispozitivele de păr fierbinți sunt unii dintre aceștia. Și, deși în prezent există pe piață multe produse și tratamente cu care să contracarezi daunele, acestea nu sunt întotdeauna suficiente.

Așadar, este esențial să adopți un stil de viață sănătos, având un aport adecvat de substanțe nutritive în dietă. De asemenea, și alte forme de îngrijire sunt importante pentru a avea un păr cu aspect sănătos. Care sunt acestea? Încă nu știi ce să faci pentru a obține un păr mătăsos și sănătos?

1. Optează pentru produse potrivite pentru tine

Persoană care se piaptănă pe părul ud
Alege produse de îngrijire în funcție de tipul tău de păr și scalp; acesta este cel mai bun mod de a-i asigura podoabei capilare o îngrijire adecvată.

Alegerea șamponului și a tratamentelor de păr greșite poate deteriora firele de păr. Din acest motiv, trebuie să le alegi pe cele potrivite tipului tău de păr, fie el gras, normal sau uscat.

De asemenea, trebuie să eviți produsele care conțin componente dure, cum ar fi sulfații de sodiu. Aceștia sunt foarte agresivi cu părul și scalpul. Costul produselor de îngrijire a părului nu este întotdeauna sinonim cu o calitate ridicată.

2. Spală-te cu apă rece

Deși acest sfat poate să nu pară relevant, dușurile reci sunt excelente pentru menținerea unei podoabe capilare mătăsoase și sănătoase. Este posibil să nu știi, dar apa fierbinte deschide cuticulele părului și poate duce la uscăciune excesivă și la pierderea ulterioară a acestuia. Apa rece are efectul opus; protejează scalpul și îmbunătățește hidratarea.

3. Crește-ți aportul de proteine

Alimente ce conțin proteine
Proteinele joacă un rol esențial în creșterea părului.

Nu trebuie să mănânci doar proteine, ci mai degrabă să-ți mărești consumul pentru a promova creșterea sănătoasă a părului și a nu-ți face griji cu privire la probleme precum pierderea excesivă. Mulți oameni trec cu vederea acest lucru, dar părul este compus aproape în întregime din acest nutrient. Așadar, este important să consumi cel puțin 50 g pe zi. Le poți obține din următoarele tipuri de alimente:

  • Carne slabă
  • Păsări de curte
  • Pește gras
  • Legume
  • Lactate
  • Ouă
  • Nuci

4. Consumă mai multe alimente care conțin Omega-3

Absorbția corectă a acizilor grași Omega-3 este esențială pentru stimularea foliculilor de păr și a glandelor sebacee. Prin urmare, dacă vrei să ai părul sănătos și mătăsos, atunci trebuie să-ți crește consumul de alimente care îl conțin. Printre ele se numără:

  • Peștele de apă rece, cum ar fi somonul, sardinele și heringul
  • Nucile și semințele
  • Uleiul de măsline extravirgin
  • Avocado

5. Spălarea excesivă nu este favorabilă unui păr mătăsos și sănătos

Spălarea părului în fiecare zi nu este o practică prea sănătoasă. Chiar dacă simți că părul este cu adevărat curat, acest lucru ar putea duce la o modificare pe termen lung a producției sale naturale de uleiuri. De fapt, spălarea excesivă tinde să promoveze acumularea de șampon și alte reziduuri pe firele de păr.

Deci, ce trebuie să faci pentru a avea un păr mătăsos și sănătos? Ei bine, spală-l la fiecare două zile. De asemenea, dacă părul tău este prea gras, optează pentru șampoane uscate și/sau tonice astringente pentru păr.

6. Limitează utilizarea plăcilor și a uscătoarelor de păr

Sfaturi pentru un păr mătăsos și frumos
Tratamentele fizice și chimice modifică structura părului, deci ar trebui să utilizezi produse de protecție și reparare.

Utilizarea excesivă a ondulatoarelor, a uscătoarelor și a altor aparate termice de coafare ar putea fi principala cauză a deteriorării părului. Chiar dacă aceste instrumente ajută la realizarea coafurilor elaborate, cu siguranță îți vor deteriora părul și foliculii.

Prin urmare, încearcă să le folosești doar la ocazii speciale și folosește-le întotdeauna cu un tratament termoprotector. De asemenea, aplică un produs hidratant sau reparator pe păr de fiecare dată când le folosești.

Sfaturi finale pentru un păr mătăsos și frumos

În cele din urmă, ca o completare a tot ceea ce am spus mai sus, îți oferim aceste sfaturi de bază de care trebuie să le ții cont în îngrijirea zilnică a părului.

  • Usucă-ți părul înfășurând ușor firele în prosop, pentru a absorbi cea mai mare parte a apei.
  • Nu-l peria excesiv.
  • Folosește tratamente care îl pot proteja de soare (și pălăriile sunt o opțiune excelentă).
  • Masează-ți scalpul cu vârfurile degetelor și aplică uleiuri esențiale.
  • Aplică o mască de păr naturală de cel puțin 2 ori pe săptămână.

Părul tău este plictisitor și lipsit de viață? Începe să aplici toate sfaturile pe care le-ai învățat astăzi și vei observa în curând diferența. Consultă medicul dacă te confrunți cu o căderea excesivă a părului sau dacă observi orice altă problemă la nivelul scalpului. Anumite probleme ale părului te pot alerta cu privire la alte probleme de bază.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.