6 sfaturi pentru vizitarea unui deșert
Destinațiile turistice sunt foarte variate și alegerea lor depinde de fiecare călător. Există mulți oameni care se bucură de locuri exotice sau deloc ospitaliere, cum ar fi zonele deșertice. Peisajul oferit de acest ecosistem este foarte diferit de cel din orașe. Deși este o experiență interesantă, trebuie să cunoașteți o serie de sfaturi pentru vizitarea unui deșert.
Combinația de dune gigantice, nuanțe portocalii, liniște și căutarea unei oaze sunt câteva dintre atracțiile acestor locuri. Cu toate acestea, trebuie să luați în considerare temperaturile ridicate, care pot ajunge până la 50 de grade.
În plus, este posibil să găsiți spații fără servicii. Deci, este esențial să aveți provizii și multă apă. Doriți să descoperiți și alte recomandări? Luați notițe!
Care este îmbrăcămintea potrivită pentru a merge în deșert?
Unul dintre primele sfaturi pentru vizitarea unui deșert este să luați în considerare îmbrăcămintea. Alegerea trebuie să includă protecție solară pentru a evita eventualele arsuri. Deși este normal să asociați căldura cu puțină îmbrăcăminte, această regulă nu este valabilă în deșert, unde important este să vă acoperiți.
Îmbrăcăminte
Îmbrăcămintea trebuie să fie confortabilă. În plus, se recomandă ca hainele să fie dintr-un material respirabil, precum bumbacul. Un alt aspect fundamental este alegerea culorilor deschise, cum ar fi albul sau bejul, deoarece acestea reflectă lumina în loc să o absoarbă. Evitați bluzele scurte sau fără mâneci.
Cu cât pielea este mai expusă, cu atât este mai mare riscul de arsuri. Dacă decizia este de a petrece noaptea în deșert, folosiți haine termice, care ocupă puțin spațiu și oferă căldură. Nopțile în deșert devin foarte reci.
Citiți mai mult: Recomandări pentru călătorii lungi
Încălţăminte
În ceea ce privește picioarele, trebuie să purtați încălțăminte confortabilă și rezistentă. Nu uitați că plimbarea implică multe ore de mers pe o suprafață complexă. Dacă este posibil, protejați-vă gleznele pentru a împiedica pătrunderea nisipului.
Accesorii
Ultimul aspect în ceea ce privește îmbrăcămintea este includerea anumitor accesorii, în special pentru a fi protejați de soare. Este important să aveți capul acoperit cu un turban, bonetă sau pălărie.
O eșarfă mare pentru a vă acoperi fața când bate vântul este o idee excelentă. Nisipul care intră în gură, nas sau ochi poate fi foarte enervant. Un alt accesoriu important este ochelarii cu filtru UV, dedicați protecției solare.
6 sfaturi pentru vizitarea unui deșert
Cu îmbrăcămintea corectă, rămâne să țineți cont de următoarele sfaturi pentru vizitarea unui deșert, care vizează minimizarea ostilităților de mediu.
1. Hidratare frecventă
Deși pare evident, prima recomandare nu poate ocoli acest aspect. Pentru a evita deshidratarea în deșert, este important să beți multă apă cu înghițituri mici și constante, chiar dacă nu vă este sete.
Scopul este să vă mențineți întregul corp hidratat și să evitați insolația, care apare atunci când sunteți expuși la temperaturi neobișnuite pentru o lungă perioadă de timp. Trebuie să aveți doi litri de apă de persoană. Puteți adăuga un spray hidratant cu apă pentru a menține pielea revigorată.
2. Protecție solară și trusă de prim ajutor
Cremele pentru a vă proteja de razele soarelui sunt esențiale. Dacă este posibil, alegeți creme cu factor de protecție mare, deoarece timpul de expunere și modul în care soarele bate este extrem. Alegeți produse de tip spray, ideale pentru ca nisipul să nu se lipească.
Luați și o trusă de prim ajutor pentru evenimente neprevăzute. Poate include câteva produse de bază, cum ar fi paracetamolul, antiinflamatoarele, dezinfectanții și antidiareicele. Este recomandat să aveți și o cremă hidratantă pentru buze, cum ar fi untul de cacao.
3. Date și itinerar
Deșertul nu este ca orice altă destinație. Este un mediu special, deci trebuie să vă planificați traseul cu grijă și precizie. Alegeți anotimpurile intermediare pentru a evita temperaturile foarte ridicate.
În același timp, trebuie să fiți bine informați cu privire la condițiile specifice destinației, să consultați ghiduri, să luați măsuri de precauție și să știți ce să faceți în situații extreme.
4. Trusă de supraviețuire
Deșertul este un loc deloc ospitalier și nu știi niciodată ce s-ar putea întâmpla. Deci, este mai bine să fii pregătit.
Cu instrumente de bază, cum ar fi o busolă, o frânghie, o brichetă, o pătură termică, un cuțit și o lanternă poți supraviețui în situații neprevăzute. Luați și o baterie portabilă și huse de telefon mobil rezistente la apă, care vor fi utile pentru a proteja dispozitivul de nisip.
5. Călătorii în grup
Deși există călători singuri, este mai bine să mergeți în grup în deșert. Colaborarea este o sarcină importantă. Este esențial să ascultați recomandările ghidului și să aveți în vedere că, deși pot apărea condiții extreme, este o experiență de neuitat.
6. Călătorie cu mașina
Unii oameni merg cu mașini sau camioane. Trebuie să aveți rezervorul plin. De asemenea, filtrul de aer trebuie să fie curat, deoarece se poate umple cu nisip. Luați și o roată de rezervă și scule în stare bună.
Citiți și: Idei de cadouri pentru călători
Ce ar trebui să vă amintiți dacă urmează să vizitați un deșert?
Dincolo de sfaturile de mai sus, poate fi una dintre cele mai memorabile călătorii. Nu întâmplător multe dintre deșerturile gigantice ale lumii sunt alese de mii de turiști în fiecare an. De exemplu, Thar în India, cel din Namibia sau Sahara.
Este important să avem respect pentru oameni și ecosistemul local, cum ar fi animalele și vegetația. Ghizii sunt importanți, deoarece sunt cei care cunosc cel mai bine contextul. Pentru ca experiența să fie plăcută, trebuie să le urmați recomandările.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- González Pizarro, José Antonio, Geografía del desierto y turismo de la naturaleza. La revista En Viaje y la mirada sobre el paisaje nortino: 1945-1966. Revista de Geografía Norte Grande [Internet]. 2013; (54):219-239. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30026387012
- Rivera, Mario A, and Justin P Dodd. “DOMESTICANDO EL DESIERTO: MEDIO AMBIENTE Y OCUPACIONES HUMANAS EN RAMADITAS, DESIERTO DE ATACAMA.” Diálogo andino 41 (2013): 45–60. Diálogo andino. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0719-26812013000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en
- Granados-Sánchez, Diódoro, Sánchez-González, Arturo, Granados Victorino, Ro Linnx, Borja de la Rosa, Amparo, ECOLOGÍA DE LA VEGETACIÓN DEL DESIERTO CHIHUAHUENSE. Revista Chapingo. Serie Ciencias Forestales y del Ambiente [Internet]. 2011;XVII( ):111-130. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62921030018
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.