7 alimente cu ajutorul cărora elimini nicotina
Nicotina este un alcaloid cu numeroase efecte secundare. Mai jos îți prezentăm o serie de alimente care ajută la detoxifierea organismului și te invață cum să elimini nicotina din corp. Însă înainte de toate, este necesar să renunți complet la fumat.
Nicotina din tutun poate crea același nivel de dependență ca alcoolul, cocaina sau morfina. Este o realitate pe care nu o putem ignora.
Nu este ușor să renunți la fumat. Organismul și creierul se obișnuiesc foarte tare cu acest stimulent, iar atunci când nu au parte de el, ne confruntăm cu simptome precum anxietate, irascibilitate, agitație.
Fie că ești fumător activ sau pasiv, sănătatea ta are de suferit. Trebuie să iei măsuri drastice pentru a te bucura de o calitate ridicată a vieții.
Te-ar putea interesa și:
În plus, pentru a-ți vindeca plămânii și a elimina toxinele din organism, este indicat să adopți și obiceiuri alimentare mai sănătoase.
Efectele nicotinei asupra organismului
Când ne gândim la efectele negative ale consumului de tutun, primul lucru care ne trece prin minte este cancerul pulmonar. Lăsând la o parte acest caz extrem, există și alte afecțiuni provocate de fumat cărora de multe ori nu le acordăm atenția cuvenită.
Doar unii fumători dezvoltă cancer pulmonar pe termen lung, însă absolut toți consumatorii de tutun se confruntă cu următoarele efecte negative:
- Ritm cardiac accelerat.
- Când ajunge în creier, nicotina acționează asupra neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina. Ne simțim mai relaxați, dar numai temporar.
- După o oră sau două, avem nevoie de o altă doză. Dependența se creează foarte rapid.
- Nicotina modifică metabolismul.
- În plus, acest alcaloid are impact și asupra digestiei, încetinind procesele gastrice.
- Nicotina crește nivelul de aciditate din organism și îngreunează funcțiile pancreasului.
- Afectează și irită intestinele.
- Utilizarea constantă a nicotinei stimulează producția de acid gastric.
Alimente cu ajutorul cărora elimini nicotina
Indiferent că ești sau nu un fumător care a decis să renunțe la acest obicei, este important să adopți o dietă adecvată pentru a elimina toxinele din organism.
Nu uita că nici țigările cu un conținut scăzut de nicotină, nici plasturii cu nicotină nu sunt opțiuni sănătoase. Pot reprezenta o modalitate eficientă de a renunța la tutun puțin câte puțin, dar pe termen lung se pot dovedi a fi la fel de periculoase.
Cel mai bine este să apelezi la propria voință, să controlezi impulsul de a-ți aprinde o țigară și să reziști tentației. O viață fără tutun este o viață sănătoasă. Trebuie să reții acest aspect.
Acum să vedem care sunt alimentele care te ajută să combați efectele negative ale nicotinei asupra organismului.
1. Elimini nicotina cu suc natural de portocale, rodie și lămâie
Vitamina C în formă pură este sinonimă cu o stare excelentă de sănătate. Acest compus natural are beneficii medicinale pentru toți fumătorii. Ea ajută la repararea țesuturilor deteriorate, îmbunătățește circulația, elimină toxinele și mărește cantitatea de globule roșii.
În fiecare dimineață, amestecă niște suc de portocale cu zeama unei jumătăți de lămâie și semințele unei jumătăți de rodie, dă-le prin blender și bea sucul înainte de micul dejun. Adaugă miere dacă este nevoie.
2. Elimini nicotina cu broccoli
Broccoli este foarte eficient în eliminarea metalelor și a toxinelor din organism.
Acest aliment ajută la prevenirea cancerului și este una dintre cele mai importante surse de vitamina C și B5. Prin urmare, nu trebuie să lipsească din dieta ta.
3. Ghimbir
Nu ezita să adaugi ghimbir proaspăt în mâncare. Două sau trei grame în salată sunt de ajuns.
Te-ar putea interesa și:
Ghimbirul este unul dintre cele mai bune ingrediente pentru persoanele care vor să renunțe la fumat, deoarece curăță organismul de toxine precum nicotina.
4. Elimini nicotina cu suc de morcovi
Persoanele care renunță la fumat trebuie să bea foarte multe lichide. Organismul trebuie „curățat” de toate substanțele nocive pe care le-a acumulat de-a lungul timpului.
Sucul de morcovi este bogat în vitaminele A, B, C și K , absolut esențiale pentru eliminarea nicotinei.
5. Zmeură
Societatea Spaniolă de Specialiști în Tutun (SEDET) ne oferă o informație foarte interesantă. Institutul de Cercetări Științifice în Domeniul Sănătății (ICSa) din cadrul Universității de Stat din Hidalgo, Mexic a dezvăluit prin intermediul unui studiu interesant că zmeura este foarte eficientă pentru renunțarea la fumat.
Zmeura conține un nivel ridicat de acid elagic. Această substanță elimină nicotina și alte substanțe dăunătoare din corp.
6. Spanac
Mănâncă spanac crud. Nu îl găti, deoarece își va pierde o parte din vitamine și din acidul folic, două componente esențiale pentru eliminarea nicotinei din organism.
7. Elimini nicotina cu ardei
La fel ca în cazul spanacului, este mai bine să consumi ardeii în stare crudă. Taie-i în bucăți mici și adaugă-i în salate.
Ardeii conțin o cantitate ridicată de vitamina C și vitaminele B2 și B6, esențiale pentru vindecarea organismului în urma efectelor negative ale tutunului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alamsyah, R., Satari, M., Pintauli, S., & Iskandar, S. (2024). Molecular docking study of ginger (Zingiber officinale) on Immunoglobulin A for smoking cessation. Pharmacia, (1), 1-7. https://pharmacia.pensoft.net/article/116751/
- Azlan, A., Sultana, S., Huei, C., & Razman, M. (2022). Antioxidant, anti-obesity, nutritional and other beneficial effects of different chili pepper: A review. Molecules, 27(3), 898. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839052/
- Da Silva Dias, J. C. (2014). Nutritional and Health Benefits of Carrots and Their Seed Extracts. Food And Nutrition Sciences, 05(22), 2147-2156. https://www.scirp.org/journal/paperinformation?paperid=52066
- Dorna, M., Barbosa, E., Callegari, M., Tanni, S., Chiuso-Minicucci, F., Felix, T., Seneda, A., Correa, C., Fernandes, A., Azevedo, P., Polegato, B., Rogero, M., Paiva, S., Zornoff, L., Reis, P., & Minicucci, M. (2021). Orange Juice Attenuates Circulating miR-150-5p, miR-25-3p, and miR-451a in Healthy Smokers: A Randomized Crossover Study. Frontiers in Nutrition, 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8740272/
- Fadnes, L, & Balakrishna, R. (2024). Nuts and seeds – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food & Nutrition Research, 68. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10870978/
- Fakhri, S., Patra, J., Das, S., Das, G., Majnooni, M., & Farzaei, M. (2021). Ginger and Heart Health: From Mechanisms to Therapeutics. Current molecular pharmacology, 14(6), 943–959. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33297926/
- Franke, A., Cooney, R., Henning, S., & Custer, L. (2005). Bioavailability and Antioxidant Effects of Orange Juice Components in Humans. Journal Of Agricultural And Food Chemistry, 53(13), 5170-5178. https://pubs.acs.org/doi/10.1021/jf050054y
- Lee, H., Park, Y., & Kang, M. (2011). The effect of carrot juice, β-carotene supplementation on lymphocyte DNA damage, erythrocyte antioxidant enzymes and plasma lipid profiles in Korean smoker. Nutrition Research and Practice, 5(6), 540–547. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3259297/
- Miano, T. (2016). Nutritional value of Spinacia oleraecea spinach-an overview. International Journal of Life Sciences and Review, 2(12), 172-174. https://www.researchgate.net/publication/316488658_NUTRITIONAL_VALUE_OF_SPINACIA_OLERAECEA_SPINACH-AN_OVERVIEW
- Richardson, D., Ansell, J., & Drummond, L. (2018). The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. European Journal of Nutrition, 57(8), 2659–2676. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267416/
- Riso, P., Martini, D., Visioli, F., Martinetti, A., & Porrini, M. (2009). Effect of broccoli intake on markers related to oxidative stress and cancer risk in healthy smokers and nonsmokers. Nutrition and Cancer, 61(2), 232–237. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19235039/
- Shi, J., Liu, F., Zhang, W., Liu, X., Lin, B., & Tang, X. (2015). Epigallocatechin-3-gallate inhibits nicotine‑induced migration and invasion by the suppression of angiogenesis and epithelial‑mesenchymal transition in non-small cell lung cancer cells. Oncology Reports, 33(6), 2972-2980. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25845434/
- Stote, K., Burns, G., Mears, K., Sweeney, M., & Blanton, C. (2023). The Effect of Berry Consumption on Oxidative Stress Biomarkers: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials in Humans. Antioxidants (Basel, Switzerland), 12(7), 1443. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10376627/
- Vahapoglu, B., Erskine, E., Gultekin Subasi, B., & Capanoglu, E. (2021). Recent Studies on Berry Bioactives and Their Health-Promoting Roles. Molecules (Basel, Switzerland), 27(1), 108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747047/
- Yoshida, K., Ushida, Y., Ishijima, T., Suganuma, H., Inakuma, T., Yajima, N., Abe, K., & Nakai, Y. (2015). Broccoli sprout extract induces detoxification-related gene expression and attenuates acute liver injury. World journal of gastroenterology, 21(35), 10091–10103. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4572790/
- Zhuang, Y., Chen, L., Sun, L., & Cao, J. (2012). Bioactive characteristics and antioxidant activities of nine peppers. Journal Of Functional Foods, 4(1), 331-338. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612000023
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.