Logo image
Logo image

7 măsuri de prevenire a accidentului vascular cerebral

5 minute
Deși bărbații au cel mai mare risc de a suferi un accident vascular cerebral, incidența bolii crește foarte mult odată cu vârsta la femei. În acest articol, vei descoperi câteva măsuri de prevenire a accidentului vascular cerebral.
7 măsuri de prevenire a accidentului vascular cerebral
Karla Henríquez

Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Accidentul vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge a unei zone a creierului devine deficitară sau este întreruptă. În consecință, neuronii pot fi deteriorați sau chiar să moară. Pentru a evita acest lucru, află câteva măsuri de prevenire a accidentului vascular cerebral!

Potrivit unui studiu publicat de Journal of Neurology, bărbații sunt cei mai predispuși la accidentul vascular cerebral. Cu toate acestea, incidența afecțiunii crește foarte mult odată cu vârsta la femei.

De fapt, potrivit publicației Spanish Journal of Cardiology, această boală constituie principala cauză de deces la femeile din Spania. În ce constă? Cum se reduce riscul de îmbolnăvire? Citește mai departe pentru a descoperi răspunsurile la aceste întrebări!

Ce este un accident vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral este o boală cerebrovasculară care afectează vasele ce furnizează sânge creierului. Accidentul vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge se rupe sau este blocat de un cheag sau de o altă particulă.

Conform manualului MSD, din cauza acestei rupturi, o parte a creierului nu primește fluxul de sânge, oxigen și glucoză de care are nevoie. Celulele nervoase din zona afectată a creierului nu primesc oxigen. Prin urmare, acestea nu pot funcționa și pot muri în câteva minute.

Factorii de risc

Some figure

Cele mai multe accidente vasculare cerebrale pot fi evitate. Pentru a face acest lucru, este necesar să adopți obiceiuri de viață care să reducă factorii de risc la minim. Conform articolului din manualul MSD pe care l-am citat mai sus, cei mai comuni factori de risc sunt:

  • Hiperlipidemia. Nivelul ridicat de colesterol este unul dintre principalii factori de risc pentru accidentele vasculare cerebrale.
  • Fumatul. Potrivit publicației Spanish Brain Injury Federation, diferite studii indică nicotina, gazele oxidante și monoxidul de carbon din tutun ca vinovați în relația directă dintre fumat și riscul crescut de accident vascular cerebral.
  • Diabetul. Această boală crește riscul de a suferi un accident vascular cerebral (în special diabetul de tip 2).
  • Vârsta. Trei sferturi din accidentele vasculare cerebrale afectează pacienții cu vârsta peste 65 de ani, potrivit unui studiu publicat în Anales del Sistema Sanitario de Navarra.
  • Hipertensiunea arterială. Hipertensiunea arterială este factorul de risc care contribuie cel mai mult la apariția accidentului vascular cerebral.
  • Consumul excesiv de alcool.
  • Moștenirea genetică și rasa. Riscul cuiva de a suferi un accident vascular cerebral este mai mare dacă vreuna dintre rudele sale a avut o asemenea prolemă.

Citește mai mult:

Primul ajutor în caz de AVC

7 măsuri de prevenire a accidentului vascular cerebral

Având în vedere factorii de risc implicați, trebuie să te concentrezi asupra celor care sunt modificabili pentru a-ți reduce riscul de accident vascular cerebral. În acest sens, unele dintre principalele măsuri de prevenire a accidentului vascular cerebral sunt:

1. Adoptă o dietă sănătoasă

Some figure

După cum a menționat Organizația Mondială a Sănătății, o dietă variată și sănătoasă, axată în special pe alimente cu conținut scăzut de sare și grăsimi, contribuie la prevenirea diabetului și a bolilor de inimă, printre alte afecțiuni.

Din acest motiv, trebuie să incluzi în dietă fructe, legume și cereale integrale, pe lângă pește. Consultă un nutriționist pentru a-ți crea o dietă specifică pentru nevoile tale personale.

2. Fă sport

Un studiu publicat de revista Neurology în 2012 indică faptul că este important să faci mișcare regulat pentru a reduce factorii de risc asociați accidentului vascular cerebral. Pur și simplu trebuie să faci exerciții moderate. De fapt, mersul pe jos o oră pe zi este suficient, deși exercițiile fizice intense sau practicarea sportului ar putea spori aceste beneficii.

3. Renunță la fumat

Renunțarea la fumat se numără printre cerințele esențiale pentru a evita apariția unui accident vascular cerebral. Deși acesta este un proces provocator pentru mulți oameni, publicații precum Smokefree, finanțate de National Institutes of Health (NIH), oferă sfaturi neprețuite și, de asemenea, asistență în realizarea acestui scop.

4. Monitorizează-ți tensiunea arterială

Este necesar să-ți menții tensiunea arterială la niveluri sănătoase. Hipertensiunea este un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral.

5. Verifică-ți colesterolul

A avea niveluri sănătoase de colesterol este cheia pentru a evita accidentele vasculare cerebrale. În acest sens, Fundația Spaniolă a Inimii afirmă faptul că nivelurile ridicate de colesterol (hipercolesterolemia) sunt cele mai mari de 200 mg/dl.

Potrivit unui articol publicat de Clinica Mayo, dacă ai niveluri ridicate de colesterol, trebuie să-ți schimbi dieta, să faci exerciții fizice și, în unele cazuri, să iei medicamente. Desigur, doar medicul poate să evalueze acest lucru.

Some figure

6. Verifică-ți nivelul zahărului din sânge

Zahărul din sânge trebuie să se încadreze în valorile sănătoase recomandate de autoritățile și specialiștii în sănătate. În ceea ce privește diabeticii, aceștia trebuie să urmeze tratamentul prescris cu strictețe, astfel încât să nu sufere episoade de hiperglicemie.

7. Redu consumul de alcool

Consumul de alcool ar trebui să fie moderat. De fapt, ar trebui chiar să-l eviți în totalitate dacă prezinți unul sau mai mulți factori de risc ce pot duce la apariția unui accident vascular cerebral.

Citește mai mult:

Factori de risc pentru AVC și principalele simptome

Măsuri de prevenire a accidentului vascular cerebral: concluzie

Nu uita faptul că un stil de viață sănătos reduce semnificativ factorii de risc pentru această boală. Prin urmare, alimentația adecvată, exercițiile fizice frecvente și reducerea sau eliminarea consumului de tutun și alcool scad semnificativ riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

Toate aceste acțiuni necesită angajament zilnic. Dincolo de medicamentele pe care medicul le poate recomanda în anumite circumstanțe, efortul pe care fiecare persoană îl depune pentru a trăi mai sănătos este ceea ce va face cu adevărat diferența.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gállego J., Herrera M., Jericó I., Muñoz R., Aymerich N., Martínez-Vila E.. El ictus en el siglo XXI: Tratamiento de urgencia. Anales Sis San Navarra  [Internet]. 2008;  31( Suppl 1 ): 15-29. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1137-66272008000200003&lng=es.
  • Martínez-Vila, E., & Irimia, P. (2000). Factores de riesgo del ictus. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 23, pp. 25-31).
  • Ustrell-Roig, X., & Serena-Leal, J. (2007). Ictus. Diagnóstico y tratamiento de las enfermedades cerebrovasculares. Revista Española de Cardiología60(7), 753-769.
  • Cómo seguir sin fumar. Smokefree – National Institute of Health. https://espanol.smokefree.gov/deje-de-fumar/como-seguir-sin-fumar
  • Autores varios. 2012. Guía para el tratamiento preventivo del ictus isquémico y AIT (I). Actuación sobre los factores de riesgo y estilo de vida. Neurología. https://www.elsevier.es/es-revista-neurologia-295-articulo-guia-el-tratamiento-preventivo-del-S0213485311002611
  • Alimentación sana. 2018. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
  • El tabaco representa uno de los mayores riesgos para sufrir un ictus entre millones de fumadores. 2017. Federación Española de Daño Cerebral. https://fedace.org/index.php?&PHPSESSID=72k4puqeefb0459rnec21qa142&V_dir=MSC&V_idmod=62&idn=1678
  • Accidente cerebrovascular (ictus). 2017. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es/hogar/breve-informaci%C3%B3n-trastornos-cerebrales,-medulares-y-nerviosos/accidente-cerebrovascular-acv/accidente-cerebrovascular-ictus
  • Vila-Corcoles Á, Satue-Gracia E, Ochoa-Gondar O, et al. Incidencia y letalidad del ictus isquemico en la poblacion mayor de 60 años del area de Tarragona, España (2008-2011) [Incidence and lethality of ischaemic stroke among people 60 years or older in the region of Tarragona (Spain), 2008-2011]. Rev Neurol. 2014;59(11):490-496.
  • Nivel de colesterol alto. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.