Logo image
Logo image

7 obiceiuri pentru a combate insomnia

4 minute
Inițial va fi dificil, dar dacă oprești toate dispozitivele electronice din jurul tău cu câteva ore înainte de culcare, vei combate insomnia și te vei odihni mai bine.
7 obiceiuri pentru a combate insomnia
Ultima actualizare: 31 august, 2018

Nu ai nevoie întotdeauna de medicamente ca să învingi insomnia. Putem să ne odihnim mai bine schimbându-ne rutina. Este important să renunțăm la practicile nocive. Citește în continuare pentru a descoperi șapte obiceiuri pentru a combate insomnia în mod natural.

Cele mai bune obiceiuri pentru a combate insomnia

1. Dușurile și băile calde

Un remediu simplu și plăcut pentru insomnie este reprezentat de dușurile și băile calde înainte de culcare.

  • Spre deosebire de apa rece, care are un efect stimulator, apa caldă poate relaxa corpul.
  • Băile calde ne ajută să ne simțim minunat. Astfel, vom fi pregătiți să ne odihnim adecvat atunci când ne băgăm în pat.

Dacă optezi pentru a face baie, poți sta în cadă până la o jumătate de oră. În plus, poți adăuga bicarbonat de sodiu sau sulfat de magneziu în apă. Aceste produse vor înmulți beneficiile băii.

2. Învață să te „deconectezi”

Some figure

Dependența de dispozitivele electronice constituie una dintre principalele cauze ale insomniei în zilele noastre.

Pe lângă faptul că împiedică mintea să se relaxeze, televizoarele, calculatoarele și telefoanele mobile generează câmpuri electromagnetice. Aceste unde au un impact negativ asupra sistemului nervos.

  • Încearcă să folosești aceste dispozitive mai puțin în timpul zilei. Pe cât posibil, evită-le.
  • Ca să combați insomnia, este esențial să te „deconectezi” de la dispozitivele electronice cu cel puțin două ore înainte de culcare.

3. Urmează programul soarelui

Soarele marchează „bioritmul”, adică ritmul natural al vieții. Așadar, corpul nostru funcționează mai bine atunci când urmăm programul soarelui.

  • Te sfătuim să te trezești dimineața, odată cu sosirea primelor raze ale soarelui și să începi să te relaxezi pe măsură ce afară se întunecă.
  • Nu este nevoie să ne băgăm în pat dacă este încă devreme. Însă putem să ne modificăm activitățile și s-o luăm mai ușor.

Citește și:

3 strategii neobișnuite pentru combaterea insomniei

Și statul la soare constituie un remediu naturist pentru insomnie. Dacă reușim să obținem zece minute de lumină solară în fiecare zi, pe tot parcursul anului, calitatea somnului nostru va crește considerabil.

Reține însă că, în exces, soarele are un efect negativ asupra pielii și a nivelului de energie.

4. Servirea unei cine sănătoase, printre cele mai simple obiceiuri pentru a combate insomnia

Some figure

Bioritmul îi comunică organismului că, începând cu ora nouă seara, acesta trebuie să-și folosească energia pentru a regenera ficatul și vezica biliară. Multe persoane suferă de insomnie din cauza dietei adoptate.

Dacă mâncăm în exces înainte de culcare, corpul nostru va fi ocupat cu digestia alimentelor ingerate. Acest lucru va influența negativ bioritmul nocturn.

Unul dintre numeroasele obiceiuri pentru a combate insomnia este servirea unei cine ușoare înainte de ora opt seara. Astfel, te vei asigura că organismul tău are suficient timp să digere alimentele ingerate înainte de culcare.

În acest scop, evită următoarele alimente la cină:

  • Sursele de zaharuri
  • Făina rafinată
  • Sursele de grăsimi nesănătoase, cum ar fi prăjelile și alimentele de tip „junk food”
  • Produsele lactate
  • Carnea roșie
  • Fructele dulci

Deși intră în categoria de alimente sănătoase, fructele oferă multă energie. Din acest motiv, este mai bine să le mâncăm dimineața.

5. Pozițiile de yoga care implică inversiuni

Pozițiile de yoga care implică inversiuni sunt ideale pentru a relaxa corpul și a combate insomnia.

  • Ridicându-ți picioarele și coborând capul la un nivel mai jos decât restul corpului, îți vei îmbunătăți circulația sanguină.
  • Acest truc ameliorează simptome ca senzațiile de greutate de la nivelul picioarelor sau durerile de cap, care pot îngreuna odihna.
  • Întinde-te pe podea, cu picioarele ridicate vertical sau sprijinite de un perete. Poți încerca și poziții mai complexe dacă știi cum să le execuți. De pildă, poziția lumânării este foarte utilă pentru a preveni insomnia.

6. Îngrijirea intestinelor, pe lista de obiceiuri pentru a combate insomnia

Some figure

Unele cazuri de insomnie au la bază supraîncărcarea sau inflamarea intestinelor, un factor care poate fi greu de detectat.

Ca să te poți odihni din nou, trebuie să-ți ajuți intestinele să funcționeze corect. O variantă este să aplici o cataplasmă cu argilă înainte de culcare sau s-o lași să acționeze peste noapte.

Nu uita să citești:

Insomnia crește riscul de infarct și AVC

7. Fă modificări în dormitor

Deseori încăperea în care dormim ne poate îngreuna somnul din diverse motive. Iată câteva cauze posibile ale acestui fenomen:

  • Lipsa de întuneric: Este foarte important ca, atunci când te bagi în pat, să nu fii înconjurat de lumină care stimulează secreția melatoninei. Acest hormon are rolul de a regla ciclul diurn și nocturn.
  • Umezeala excesivă
  • Dezordinea și murdăria
  • Dispozitivele electronice și prizele care se află prea aproape de pat: Acestea generează câmpuri electromagnetice care, de asemenea, afectează secreția melatoninei.
  • Temperaturile incomode sau ventilația inadecvată

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sateia, M. J., & Nowell, P. D. (2004). Insomnia. In Lancet (Vol. 364, pp. 1959–1973). https://doi.org/10.1016/S0140-6736(04)17480-1
  • Wilson, S., & Nutt, D. (2004). Treatment of insomnia. Psychiatry3(7), 31–34. https://doi.org/10.1383/psyt.3.7.31.42879
  • Sleep Habits and Insomnia in a Sample of Elderly Persons in China. (2017). Sleep. https://doi.org/10.1093/sleep/28.12.1579
  • Morin, C. M., Mimeault, V., & Gagné, A. (1999). Nonpharmacological treatment of late-life insomnia. Journal of Psychosomatic Research. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(98)00077-4

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.